Annons

Stylingknep: Betraktelseavstånd för tavlor

Det har blivit trendigt att inreda med stora tavlor, istället för tavelväggar med många mindre motiv. Något som lätt glöms bort i det sammanhanget är att större motiv har ett större behov av betraktelseavstånd. Det gäller alltså inte bara att tänka på monteringshöjden och att det ska finnas tillräckligt med fri yta runtom ramen – utan också på vilken distans som behövs framför motivet för att det ska komma till sin fulla rätt.
Avståndet mellan soffan och teven brukar avgöra vilken tumstorlek vi väljer på tevekärmen. Men när det gäller konst tänker vi sällan på vilket avstånd till väggen vi har att jobba med när vi ska välja mått eller motiv på en tavla. Ändå kan det ju vara stor skillnad på hur man upplever ett fotografi eller en målning med svepande, yviga penseldrag beroende på om man ser dem på nästippsavstånd, eller en längre bit ifrån.
Får du inte till det med din nya tavla kanske det är betraktelseavståndet som felar eller behöver justeras? En bra tumregel är ”kort betraktelseavstånd – enklare motiv”. Exempelvis om du vill hänga en stor tavla i en långsmal hall.
a

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.