Stylingtips: Akta dig för Färgkodsfällan

"Vilken färgkod är det?" Ja, det är förmodligen den mest förekommande frågan på inredningsrelaterade instagramkonton och bloggar just nu. Listiga influencers har sett till att summera andras hypade färgkoder i ett eget inlägg (i hopp om mer trafik?) medan andra raljerar och kåserar över dumheten i denna fixering bland följarna. Själv skulle jag vilja ge en förklaring till varför det är farligt att stirra sig blind på dessa sifferkombinationer när man är på jakt efter en viss kulör till sitt eget hem.

Andras färgkoder ger för all del bra vägledning men inget exakt svar på vilken nyans som behövs för att åstadkomma samma resultat på dina väggar. Låt mig förklara:
 
Egenfärg  - är den kulör man målar med och som anges i ex. NCS-färgkodssystem
Identitetsfärg  - är den kulör vi upplever, så som människan ser den. 

Skillnaden mellan dessa två (alltså mellan egenfärg och identitetsfärg) kallas färgförskjutning och orsakas av rumsliga faktorer. Exempelvis: 


- Dagsljuset (i vilket läge har du dina fönster? ligger rummet i norr eller söderläge?)
- Mö
blerna (eftersom de kommer att reflektera sin färg på de väggar du ska måla)
- Golvet och takfärgen i rummet (olika träslag/ ytskikt har olika förmåga att "smitta" av sin färg på omgivningen).
- Lamporna (temperaturen på glödlamporna samt ev. lampskärmar påverkar rummet) 
- Klockslag och årstid (morgonljus och kvällsljus, sommar- och vinterljus är olika)

Jag skulle vilja påstå att den viktigaste påverkansfaktorn i problematiken med färgförskjutning är dagsljuset. För det är ju sällan helt identiskt mellan två bostäder. Allt annat kan man härma, men fönsternas placering, husets läge och ljusets rörelse i rummet under dagen / årstiderna är väldigt individuella.

 
Norrlägge - rum med fönster i norrläge upplevs generellt som "kallare"
Söderläge - rum med fönster i söderläge upplevs ofta som "varmare"
 
De fyra grundfärgerna påverkas på olika sätt av detta och en färgkod (som ju är ett recept på mängden av grundfärgerna) upplevs därför olika givet färgernas relativitet och pigmentens varierande förmåga att reflektera dagsljuset i ditt rum:
 
Bildkälla: Kulörklubben.com

Hur tar man då reda på vilken färgkod man behöver? 
Det tråkiga svaret är att det inte finns några genvägar för att hitta den nyans du vill uppnå.
Jag rekommenderar att du gör såhär:

- Ta dig till en färgaffär/fackhandel 
- Rådfråga en expert som jobbar i butiken
- Redan innan ditt butiksbesök bör du ta reda på fönsternas läge/placering
- Samla på dig referensbilder som du kan visa upp för färgexperten. Tänk dock på att varken mobilen, datorn, eller pappersutskrifter har exakt återgivning så även om en färgkod står utskriven intill en bild kan den se annorlunda ut i verkligheten.
- Köp hem små färgburkar och provmåla i det rum som ska målas. 
- Innan du bestämmer dig för vilken färg du ska satsa på måste du ha målat mer än ett lager per "provfläck" och (viktigt!) låtit färgen torka ordentligt. Beroende på torktid kan färgen nämligen förändras flera dygn efter din provmålning. Om du är ängsligt lagd är det också en fördel att kolla hur färgen ser ut på olika väggar i ditt rum samt hur den gör sig både i morgon-och kvällsljus.  
 
Lycka till!

Kommentarer
Postat av: mallan

Tack för ett bra inlägg! Heja dig!

2017-08-10 @ 09:19:02
Postat av: Sandra

Anledningen till att jag valde vitt i samtliga rum hemma. Vilket förstås också blir olika färg i alla rum :)

2017-08-10 @ 09:52:19
Postat av: Astrid

Hjälpsamt inlägg!

2017-08-10 @ 10:04:33
Postat av: Fanny

Jag kan tycka att just genom att fråga och få tips om färgkoder andra använt har man en referens med sig till affären för att ha någon känsla för åt vilket håll man vill. Varje gång jag målat om (vi har färg i alla rum och undviker vitt) så har jag genom tips från andra, både från bloggare och vänner, gått till färgaffären där jag pratat och jämfört och till sist köpt med mig ett gäng provburkar hem som jag sen valt mellan. Nån gång har det blivit färgen som jag tipsades om från början och andra gånger en nära kulör. Men med hjälp av en färgkod har jag kunnat avgränsa mig och vet åt ilka nyanser jag vill titta, för när man tar fram alla färgkartor i butiken är det extremt många färger att sålla mellan annars.

Jag kan såklart förstå problematiken i att vissa kanske ber om färgkod, köper en burk utan att provmåla och sen blir besviken över att resultatet inte blir som förväntat. Men jag tror de flesta som läser inredningsbloggar och som är intresserade av färg kommer att göra mycket mer noggranna val än så.

Svar: Som "referens" är andras färgkoder toppen precis som jag skriver, men givet alla de mail och kommentarer jag får från läsare som blivit besvikna över att resultatet inte blivit som de trott så är jag rätt säker på att långt ifrån alla har samma kunskapsnivå som dig i detta. Många har inte förstått att färgkoder inte är en garant /något universalrecept som får samma effekt hos alla. Och då kanske det är kul för dem att få lite mer bakgrundsinfo till varför :)
Trendenser

2017-08-10 @ 10:28:33
Postat av: Josefine

Riktigt bra och hjälpsamt inlägg! Tack för det!

2017-08-10 @ 11:42:58
URL: http://www.drottcompanykalmar.se
Postat av: Anna

Hej Frida!
Jag undrar om man fortfarande kan beställa krokimålningar av dig/er? Hur går jag tillväga i så fall? Tacksam för svar 😃

Svar: Hej Anna! Vad kul att du vill beställa krokier. Just nu är webshopen stängd över sommaren men kommer öppna igen i höst för beställningar. Du hittar mer information om hur du lägger din beställning på följande länk:https://trendenserandfriends.com/order.html
Trendenser

2017-08-10 @ 11:45:41
Postat av: Hannah

Det här är anledningen till att jag tycker du är Sveriges bästa inredningsbloggare!! Gillar hur du hjälper oss läsare att förstå med konkreta pedagogiska texter och inte bara bilder och blaj. Tack för det!

2017-08-10 @ 12:23:55
Postat av: Lena Bergström

Så bra! Du lärde mig ngt nytt här. Tack!

2017-08-10 @ 12:26:42
Postat av: Sandra

Instämmer i hyllningskören. Tack för bra och lärorikt inlägg!

2017-08-10 @ 12:31:40
Postat av: Fanny

Hej, klurar inte ut om jag kan göra ett svar direkt på ditt svar ovan, sitter med mobilen och det kanske gör det svårare.

Tack för ditt svar, du har förstås mycket mer insikt än jag om hur många det är som faktiskt litar blint på att en färg upplevs den samma i alla rum. Jag trodde nog att många fler hade kunskaper om detta, men kanske mitt stora intresse för färg (inte bara väggfärg ;)) och ens umgänge gör att jag inte förstår hur vanligt det är personer köper en stor hink direkt baserat på en kod.

Jättebra då att du beskriver hur det funkar så fler lär sig, och du kanske slipper fler besvikna mail. Däremot tycker jag det är tråkigt med de som du också nämner ovan, som raljerar över att följare frågar efter färgkoder och inte alltid vill lämna ut dem, eftersom, som vi verkar vara överens om, de kan vara en bra referens.

Tack för en jättebra blogg med många intressanta inlägg om både färg och annat i inredningsväg :)

2017-08-10 @ 12:39:50
Postat av: Denice

Hej,
Jag har nu bott i min lägenhet i snart 2år, har vita väggar och tänkte att detta kommer bli lätt att få hemtrevligt när grunden är så lätt. Det är det inte kan jag säga. Inga tavlor som jag får upp känns rätt, vår gråa soffa känns trist, mina kuddar har jag bytt 77ggr tror jag osv osv...jag vill ha in mer färg för jag tror det är just där skon klämmer. Jag saknar färg. Men hur gör jag för att få in mer färg? Det känns så blekt och omysigt hemma just nu. Trött på ljusrosa, trött på det bleka nyanserna och bara det svarta och vita. Hjälp! Önskar mig här nu ett inlägg om att få in färg i våra hem i våra annars ganska bleka skandinaviska hem.

2017-08-10 @ 14:12:00
Postat av: Eva

Tusen tack för ett fantastiskt bra inlägg!

2017-08-10 @ 21:14:46
Postat av: Lovisa

Kan bara intyga att det du säger stämmer så väl! Vi provmålade en grön färg i sovrummet, men den var väldigt mörkgrön där.. knappt så man kunde urskilja att den var grön. Tänkte att det skulle va snyggt på två pallar och använde färgen till det. De såg då helt plötsligt grön-ljusblå ut.. helt otroligt stor skillnad! Som tur var blev det snyggt ändå men inte alls så som jag trodde, dubbelkollade ändå flera gånger vilken färgburk jag tagit! :) så kan det gå!

2017-08-10 @ 22:10:06
Postat av: Ellen Vidstige

Mycket, mycket bra inlägg och så pedagogiskt levererat. Färg är svårt de kan vi nog enas om. Jag jobbar som inredare och det är alltid en smärre livskris jag går igenom när jag ska bestämma den där färgkoden.

2017-08-10 @ 22:53:48
Postat av: Daniella

Älskar dina handfasta och konkreta tips på inredningsproblem. Definitivt den bästa inredningsbloggen! :)

2017-08-11 @ 09:44:37
Postat av: Hanna

Vilket bra inlägg!

2017-08-11 @ 14:40:22
URL: http://hannafialotta.blogg.se
Postat av: Nini Tjäder

Visst är det så. Färger ser alltid olika ut i olika ljus och riktningar och omgivningar.
Jag saknar två väderstreck i vad som händer med färgen i olika väderstreck, nämligen väster och öster… Antar att väster liknar söder och öster liknar norr?

2017-08-12 @ 09:13:48
URL: http://www.ninisworld.com/wordpress
Postat av: Martina

Jättebra inlägg. Många som behöver bli påminda! Även jag. 😉

2017-08-13 @ 11:17:31
URL: http://www.athomewithtiina.se
Postat av: Kcarlsson

Jag tänker som Fanny. Det finns en anledning till att färgkoder finns och att det finns ett intresse kring det. Även om koderna inte är en självklar väg att följa kan de i alla fall hjälpa till att peka ut ett färgmässigt väderstreck. Beror inte på att folk är dumma. Eller?
Har följt din blogg ett tag och kan inte låta bli att bli nyfiken på "listiga" "hypade" och "raljerar" - vad är det du syftar på?

Vill inte missa något viktigt här :)
Tack för en i övrigt tydlig blogg
K

2017-08-14 @ 21:27:32
Postat av: Maria

Hej,
Färgkoderna är oerhört viktiga när man ska färgsätta, beroende av om man vill ha kulörtonslika, kulörhetslika eller nyanslika rum. Många gånger får ju folk för spretiga hem färgmässigt just för att de inte använder sig av koderna. Färgkoderna är ett av mina vassaste vapen när jag färgsätter hem.
Med vänlig hälsning
Maria

2017-11-06 @ 14:46:32

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL