Annons

Local hero: Star

Inlägget är betald reklam för Örsjö Belysning

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om den moderna belysningsklassikern Star, från Örsjö belysning i Nybro. Star är designad av Jonas Bohlin och står för de signifikativa ledord som beskriver hans formspråk ”funktion, innovation och personlighet”.

Star kom till när reklambyrån Leo Burnett byggdes samtidigt som en restaurang alldeles intill. Platsen var på Birger Jarlsgatan i Stockholm, inte långt från Stureplan. Detta var tidsmässigt i närheten av när Riche renoverades (1999). Jonas Bohlin ritade en serie spotlightskenor som sattes i ett rutmönster i taket. Jonas tanke var att det skulle kännas som en stjärnhimmel och därav fick den namnet Star. Ljuskällan som valdes till var E14 (Halopar 16) med en glasreflektor som släpper igenom lite ljus bakåt vilket ger ljuskällan en gnistrande känsla som förstärker stjärnskänskan. Star verkar som den ensamt lysande stjärnan eller stjärnor sammansatta i strikta former på rad eller i cirkel. Lamphuset till Star blev sedan en byggsten som har använts på många olika sätt och med olika materialkonstellationer, både i projektlampor men även i kusinen Kvist till exempel. Den kan du läs mer om här: https://trendenser.se/2021/10/local-hero-kvist/

Star betraktas idag som en modern svensk designklassiker och en av Örsjös absolut största produkter. Den sitter i taket i tusentals hem och Den finns både som 3-spot och 6-spot skena, runda varianter samt pendel. Dessutom gör de väldigt ofta specialvarianter där kunden önskar ett eget format för att det ska passa in i hallen, köket eller konferensrummet.

Star finns i våra klassiska naturmaterial rå koppar och mässing men även i förnicklat eller lackerat utförande. Senaste varianten är i rått stål som egentligen togs fram i ett exemplar för tv-serien ”Grand Designs Sverige” men den blev så efterfrågad att Örsjö idag har tagit in den varianten som standard.

När Örsjö har besökare på plats i fabriken så ingår det i deras workshop att man får prova på att tillverka sin egen Star 1 pendel som man sedan får med sig hem. Detta för att belysa hantverket och för att som besökare få en uppfattning om hur det går till att producera lampor i deras svenska fabrik.

Visste du att? 
– Stars finns i fyra olika modeller, single spot med en ljuskälla, skena med tre eller sex spottar och inte minst en rund skena med nio ljuskällor. 
– Örsjö har även utvecklat en egen ljuskälla ihop med Jonas och deras leverantör av ljuskällor. Själva ljuskällan är ju en så tydlig och central del av designen på lampan och därför var det viktigt att hitta en modern ljuskälla med LED teknik som samtidigt gav den ljusupplevelse som Jonas vill ha i Star.

År 2010 fick Örsjö uppdraget att tillsammans med Jonas Bohlin inreda belysningen till Restaurang Tranan i Stockholm. Jonas ritade in en 19 meter (!) lång Star-skena som skulle löpa runt hela bardisken. Jonas gjorde som han brukar – han ritade för hand och skickade sedan en stor kartong med okänt innehåll. När Örsjö öppnade kartongen så var det en ritning i skala 1:1 på en 19 meter lång Star-skena.
– Star sitter bland annat i taket på flera kända restauranger
Taverna Brillo Stockholm https://www.orsjo.com/professionals/projects/taverna-brillo
Restaurang Aira Stockholm https://www.orsjo.com/professionals/projects/aira
Kryssningsfartyget ”Spirit of Tasmania” Australien https://www.orsjo.com/professionals/projects/spirit-of-tasmania
Restaurang AG Stockholm https://www.orsjo.com/professionals/projects/ag
Skatteverket Stockholm https://www.orsjo.com/professionals/projects/skatteverket

Kommentarer

 • Josefin skriver:

  Superfina lampor!

  Jag har en men har svårt att hitta en lampa till, med fint sken. Tycker LED är så svårt att få till.

  Nåt tips?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.