Annons

Local hero: Kvist

Inlägget är reklam för Örsjö Belysning

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 
Idag ska vi få lära oss mer om lampan Kvist från för Örsjö Belysning. Skapad av en av vår tids mest erkända inredningsarkitekter och formgivare nämligen Jonas Bohlin.

Företaget Örsjö Belysning som ligger i Nybro grundades redan 1942 och har framgångsrikt tillverkat armaturer i över 70 år, bland annat med vackra glasskärmar från närliggande Pukeberg och Orrefors glasbruk. Men när Örsjö år 1996 delade ut en kundenkät för att ta reda på hur deras återförsäljare uppfattade sortimentet fick de ett svar som gav ledningsgruppen en smärre chock. Butikerna tyckte att deras sortiment var gammalmodigt och mossigt! Man började genast fundera på hur det kunde förändras. Via en affärsbekant fick företagets VD kontakt med formgivaren Jonas Bohlin vilket blev starten på Örsjös designresa. 

Under arbetsnamnet Norrsken tog Örsjö fram ett designprogram med uppgift att förnya och förändra företagets sortiment. I projektet deltog flera idag kända namn som Mats Teselius, Claesson Koivisto Rune, Formbyrå 4 samt Jonas Bohlin tillsammans med en skolklass från Nybro. Resultatet lät inte vänta på sig och lampserien Kvist såg dagens ljus tillsammans med en rad andra ikoner som sedermera blivit företagets moderna signum. 

Kvist lanserades första gången år 1999 och var då tillverkad av koppar. Det gör att många inredningsintresserade ser kopparmodellen som ”moderkvisten” än idag. Under åren har det tillkommit många fler material och varianter. Bland annat i massiv mässing och i lackat utförande som exempelvis vitt och blått. Från och med 2021 går Kvist också att få i rå stål. 

Inspiration till formen fick Bohlin från ett äppelträd som familjen planterade när hans son föddes. .Jonas hämtar ofta inspiration från naturen i sitt arbete. Något formgivare ofta säger att de gör, men Jonas utvecklade sina tankar såhär vilket jag tycker var väldigt intressant: 

”För mig handlar inredning om att uppnå balans och harmoni. Det kan vara olika material, kulörer, ljus, form och funktioner som tillsammans med en palett av toner ska bli till en upplevelse för betraktarens sinnen. Naturen är fullkomlig. Trots att det sticker ut en kvist eller ligger en stor sten i vägen. I naturens skiftningar kan man få inspiration till vad som behöver adderas för att en genomtänkt inredning inte ska bli slätstruken och platt.”

Till Kvist kommer en generös sladd på 5 meter, och den del av sladden som inte används viras upp på lampans krok och blir till en extra detalj av utförandet. Lampans ljuskällor kan alterneras och vinklas efter behov. Kvist finns numera i fler varianter. Med 4, 6, 9, 11 och 16 grenar samt golvlampa.


Lödning av delar till Kvist. Lampan produceras i Sverige på Örsjös fabrik i Nybro.


Gert Wingård har satt två vita Kvist i snedtaket.


Om du vill se Örsjös produkter hemma hos olika personer kan jag rekommendera att bläddra i den digitala foldern Örsjö at Home. På omslaget ser du Kvist hemma hos Helena.

Visste du att?
– 2019 uppmärksammade Örsjö att Kvist fyllde 20 år genom att producera en specialversion i begränsad upplaga. 
– Örsjö tillverkar inte bara sina egna produkter utan också sina egna verktyg och svetsmallar vilket borgar för att armaturerna blir mer genomtänkta eftersom de själva kan påverka utvecklingen från ax till limpa. Eller från sax till lampa. 
– Jonas Bohlin har varit huvudlärare på Beckmans Designskola och professor i inredningsarkitektur på Konstfack
Norrsken blev sedermera namnet på en annan lampa i familjen. En signerad och numrerad utgåva som enbart kommer tillverkas i 29 exemplar. Tack vare de 24 ljuskällorna ger Norrsken ett spektakulärt sken ifrån sig. I
– Vill du njuta av Jonas belysning i offentlig inredning kan du bland annat kolla in  restaurangen AG i Stockholm, Taverna Brillo och Luzette där Jonas har formgivit ljuskronor som senare utvecklades till armaturen ”Norrsken”
.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.