Annons

Local hero: Grythyttan High Tech

Inlägget är reklam för Grythyttan

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns det som en roligare och mer lärorik form av reklam än banners.


Dagens Local Hero är ingen mindre än den svenska sommarklassikern Grythyttans serie High Tech. De flesta känner igen serien A2 som jag skrivit om tidigare (klicka här för att läsa mer) men visste du att stolen High Tech i metall designades 1984 av Nisse Strinning? Den första stolen i serien var vit men finns nu även i ett varmförzinkat och svart pulverlackat utförande. I varmförzinkat utförande tål stolen att stå ute året om vilket gjort den omåttligt populär. 

Nisse Strinning var en impulsiv och produktiv herre och när han kom för ledningsmöte hemma hos Grythyttan Stålmöblers dåvarande VD Örjan Lindqvist, på 80-talet, plockade Nisse ner alla prydligt uppsatta tavlor från väggarna i matsalen hemma hos Örjan och tapetserade rummet med ritningar som han fäste upp med knappnålar. Nissa var ofta före sin tid i tankarna och kanske var det även så med denna stolsmodell. 

High Tech tillverkades under en kort tid för att sedan återupptas i sortimentet igen 2006 och sedan dess har den blivit en internationell ikon och del i det fasta sortimentet hos Grythyttan Stålmöbler. Med sin djärva design ansåg Strinning att den var så modern att den skulle heta High Tech. Stolen är tillverkad i fjäderstål vilket ger ett karakteristiskt gung. Den är dessutom stapelbar vilket är praktiskt om du har ont om plats i förrådet.

Grunden till det som idag är Grythyttan Stålmöbler lades redan 1895 då Karl Lindqvist startade smidesverkstad i just Grythyttan (därav företagsnamnet). Smidesverkstaden tillverkade bland annat hästskor men 1930 bytte verksamheten inriktning till möbeltillverkning i stål och järn. Detta efter att Artur (son till grundaren Karl) designat och ställt ut den första A2 fåtöljen på Stockholmsmässan 1930. 

Form och funktion har alltid präglat Grythyttan Stålmöbler och företagets historia är starkt sammankopplad med svensk möbelhistoria. Kulturarvet förvaltas och utvecklas med stolthet. Än i dag håller företaget till i Grythyttan men har export runtom i världen, i veckan sänds stolen High Tech till Färöarna och inom kort till Japan!

Visste du att?
– Nisse Strinning som formgav denna serie är också pappa till den klassiska String-hyllan och lade även grunden till delar av Elfa’s sortiment. 
– High Tech är ett populärt inslag i trädgårdar och på uteplatser men har på senaste tid även flyttat in i våra bostadshus, där de trivs utmärkt som innemöbler.
– Numera har även tre bord lagts till i serien (med måtten 60, 90 och 110 cm).
– Man kan köpa till en dyna som kommer i fem olika kulörer.

– Stolen High Tech väger 7,5 kilo 
– Nisse Strinning gick bort 2006 när serien återupptogs och hann aldrig själv uppleva High Techs revival under modern tid, men jag hoppas han njuter av det på håll.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.