Annons

Local hero: Grythyttan A2

Inlägget är reklam för Grythyttan

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.

Nu är det många som längtar ut och i helgen gissar jag att vi är flera som kommer damma av utemöblerna. Därför känns det extra passande att få presentera Grythyttan som veckans local hero! Idag ska ni alltså får lära er mer om Grythyttans tidlösa utemöbler Klassikerserie och Fåtöljen A2. Kanske en av Sveriges mest kända designikoner för utemiljöer! Denna trädgårdsmöbel ritades av Artur Lindqvist redan 1930 och ställdes ut på Stockholmsutställningen samma år. Seriens formspråk har sitt ursprung från 30-talets funktionalistiska våg som sköljde över Europa. Design skulle vara funktionellt, och funkis blev en utbredd designföreteelse. Stativet i massivt fjäderstål ger lång livslängd och den rogivande, välkända svikten.

Den första A2-fåtöljen som presenterades 1930 hade mörkrött stativ. Den röda färgen följde med under större delen av 30–talet. På 40–talet började stativen målas i orange (färg nr. RAL 2010) med trädetaljer i gullaserad och fernissad furu. Den ”klassiska” orangefärgen användes även under större delen av 50-talet, men det förekom också ljusgröna och vita stativ under perioden. På 60-70-talet var stativen vita med blå eller rödlackade fururibbor. Under 70-80-talet förekom även varianter med tryckimpregnerad eller brunlaserad furu. På 90-talet kom den mörkgröna stativfärgen som använts fram till 2019. Från 2007  började stativen varmförzinkas.Det karakteristiskta gunget har förfört många sedan 30-talet. Även om A2- modellen har genomgått smärre förändringar och förbättringar under åren är det i grund och botten samma kvalitetsmöbel idag som för över 90 år sedan. Den tillverkas också i stor sett på samma sätt nu som då på fabriken i Grythyttan – med stor omsorg av stolta hantverkare som bara släpper iväg en fulländad produkt. Omsorgen gäller även materialvalen där allt trä är FCS®– och PEFC™-certifierat och stålet är 100% återvinningsbart. 

Förra året fyllde Grythyttan Stålmöbler 125 år. Företaget grundades nämligen redan 1895 när Karl Lindqvist startade smedjan i Grythyttan med smide av bland annat hästskor, yxor och strykjärn. 1930 startade sonen Artur möbelproduktion då efterfrågan av hästskor dalade. Succèn var ett faktum och under följande decennier har ett stort utbud av både inne- och utemöbler passerat hantverkshänder i fabriken.

Artur Lindqvist hade en devis redan 1930: ”Då ni köper Grythyttans sommarmöbel är Eder möbelfråga löst för många år framåt.” Ett uttalande som gäller i högsta grad även idag då hållbar design är viktigare än någonsin. Så hittar du en A2 i din farmors trädgård, på caféer runt om i Sverige eller utomlands så kan den mycket väl vara över 50 år gammal. Trädelarna kanske är utbytta men svikten är densamma.

Hittar du en äldre stol på andrahandsmarknaden kan det vara bra att veta att det finns särskilda träsatser i obehandlat trä att köpa för dig som vill laga och renovera en klassikermöbel. Tänk bara på att sittbredden på äldre A2:or är 50cm mot dagens 45cm, så att rätt träsats blir beställd.

Hur vet man om det är ett original man fått tag på? Ryggbrädorna ska vara stående medan sitsbrädorna sitter på tvären och har alla samma längd. Stativet, som följer bygeln mot marken hela vägen runt, ska vara i massivt fjäderstål (ej rör). Det finns Grythyttan-emblem på de flesta möbler men de kan också ha lossnat. Är du osäker, ta gärna en bild och skicka till Grythyttan Stålmöbler för bedömning. Maila din bild med kontaktuppgifter till [email protected]

Grythyttan retro reklam
Idag drivs företaget i fjärde generationen av Karl Lindqvist och ambitionen är nedärvd: Grythyttan Stålmöbler har en passion för tidlös design och viljan att skapa något beständigt. Fortfarande ligger all produktion i Grythyttan och det är lika självklart som naturligt, här görs möbler som ska hålla över tid och generationer; det gäller lika mycket företaget och hembygden som omvärlden. Omtanken styr allt som görs för att skapa värden som varar.

Visste du att?

 • Grythyttan producerar bara ett fast antal möbler varje år eftersom det inte går att automatisera tillverkningen. Är möbeln i det utförande du vill ha slutsåld i din möbelbutik, så kan du göra en förfrågan till någon av deras återförsäljare i angränsande län. Adresser till dem hittar du på Grythyttans hemsida
 • Det varmförzinkade stålet är det mest hållbara material man kan ha för utomhusbruk.
 • Allt trä är FCS®– och PEFC™-certifierat och stålet är 100% återvinningsbart.
 • Träsatser finns till de flesta möbler när du vill renovera någon av de gamla klassikerna.
 • Nisse Strinning har ritat flertalet möbler för Grythyttan
  Stålmöbler.
 • Under 50-talet levererades 40 000 stolar till oljefälten i Saudiarabien då de behövde extra slitstarka stolar.
 • När Bofinkdesignstudio skulle inreda Sneakersnstuff i Tokyo valde de utemöbler från Grythyttan Stålmöbler.
 • Under föregående vd Örjan Lindqvists tid fanns ett avtal med FMV (Försvarets Materialverk) som beställde in fyra stolar och bord till nästan samtliga av Sveriges ambassader runtom i världen. 
 • Under en hetsig diskussion om slutpris för ett antal stolar som en kund önskade köpa utan att ha provsuttit (!) valde Karl Lindqvist att skicka en stol med expressfrakt direkt till kunden i England för att han skulle få möjlighet att provsitta den. När stolen anlänt kom ett mail till Grythyttan från återförsäljaren i London: ”The chair has arrived and he loves it” och en beställning på 90 A2 fåtöljer till en resort i Antigua utan ytterligare kommentarer om pris från kunden.

Kommentarer

 • Amanda skriver:

  Tyvärr försvinner många grythyttan möbler från altaner. Hur tycker du och företaget grythyttan att man ska göra? Kan dom själva göra något för att säkra att man får ha kvar deras fantastiska möbler?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Intressant fråga. Jag ber Grythyttan svara efter helgen!

  • Johanna skriver:

   Tack för intressant läsning ???? Uppskattar dessa inläggen!

   Tips till Amanda = vi låser ihop hela gruppen med ett cykellås när vi inte använder dem. Syns inte så stör ej men blir betydligt krångligare att stjäla dem då i alla fall så alltid hindrar det nån. Kanske hade också numrerade och registrerade ägare på varje möbel kunnat försvåra försäljning av stöldgods?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.