Annons

Inredningskunskap: UGR

Har du hört talas om UGR? Troligtvis inte. Det hade jag inte själv heller, tills alldeles nyligen. Det är nämligen mest inredningsarkitekter som brukar vara bekanta med den förkortningen, men inte ens alla som jobbar med inredning och styling har koll på vad det faktiskt innebär. Bevisligen. Du har säkert upplevt att du befunnit dig i en restaurang-, hotell- eller butiksmiljö där man velat ta på sig solglasögonen inomhus? Här ser ni belysningen ovanför mitt bord i en frukostmatsal häromsistens, bara för att ge ett konkret exempel.UGR är en förkortning för Unified Glare Rating.En metod för att beräkna graden av obehagsbländning i ett rum, utifrån en betraktares position. UGR-värdet är alltså inte kopplat till en enskild lampa utan till belysningsanläggningen som helhet. Man behöver inte kunna formeln som privatperson, men det är ju toppen om man kan förstå principerna för att inte skapa en synstörande ljussättning i sitt eget hem. 

Inom kommersiell belysning (offentlig miljö) finns det regler som styr hur högt UGR-värdet (bländvärdet) får vara. Exempelvis på kontor och konferensrum (UGR<19), i klassrum (UGR<19), i väntrum, caféer, matsalar och butiksmiljöer (UGR<22), i badrum och toaletter (UGR<25) samt i korridorer (UGR<28) . I våra hem däremot finns det förstås inga lagkrav, men det skadar ju inte att ha koll på hur man kan undvika obehagsbländning. 

Vilka faktorer kan påverka obehagsbländning?

– Valet av lampor. Välj väl avbländade armaturer som har ljuskällan dold för ögat, alternativt är försedd med ett bländskydd eller raster.
– Lampornas placering, riktning och höjd i rummet. Undvik att låta lampor lysa någon rakt i ögonen (självklart men ändå väldigt vanligt).
– Var medveten om de blickriktningar som kommer uppstå i din möblering, när du väljer och placerar ut lampor i ett rum. Utgå alltid från de vanligaste platserna som personer i rummet kommer att befinna sig på och utvärdera hur väl armaturernas design, ljustyp och riktning kommer att funka där.
– Ta hänsyn till ljusnivån och ljusfördelningen i rummet när du väljer armaturer. Tänk inte en lampa i taget, ta alltid hänsyn till rummets övriga armaturer och hur mycket dagsljus och övrigt upplättningsljus det finns i rummet där du ska inreda. Både när du väljer mellan olika lampmodeller och när du placerar ut och anpassar armaturernas ljusstyrkor. 
– Kulörval på väggar och möbler. Undvik exempelvis kombinationen mörka tak och väggar med några få skarpa spotlights. En enkel tumregel är att samma armatur i mörka omgivningar ofta har ett högre UGR-värde jämfört med i ljusa omgivningar.
Försök minska kontrasten mellan ljus och mörker genom att antingen öka upp ljusheten på rummets väggar genom valet av påmålad kulör eller genom att belysa dem.

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.