Annons

Inredningskunskap: Lampor är lagspelare

När man ska köpa lampor och planera belysning bör man alltid tänka på den totala ljusnivån och ljusfördelningen i rummet. Den påverkas både av fönsternas och armaturernas utformning och placering i förhållande till reflektansen från rummets golv, väggar, tak och andra ytor som återkastar ljusstrålningen. Och varierar kraftigt, mellan dag- och kvällstid.

Det är lätt att förälska sig i en enskild armaturs utseende eller design. Men det är viktigt att komma ihåg att alla lampor är lagspelare. Hur unika de än är för sig, i sitt slag. De måste samverka med varandra, för att den totala ljusbilden i rummet ska bli harmonisk. Inte minst när det är mörkt ute.

Den enskilda lampans styrka ska alltid sättas i relation till bakgrundsluminansen, för att den inte ska upplevas för skarp och bländande. Eller försvinna in i mängden. En alltför kontrastrik ljussättning skapar isolerade pooler av ljus i rummet, medan en för jämn och homogen ljusbild utan variationer kan ge en väldigt platt rumsupplevelse.

Hur skapar man då en bra laguppställning? Utgå från en mörk höstkväll. Börja med ett bra allmänljus i taket som både är dimbart och dimensionerat för rummets storlek och rymd. Släck sedan det och se till så att du har riktbart och mer koncentrerat funktionsljus vid varje aktivitetszon i rummet (vid matbordet, arbetsbänk i kök, vid soffa och läsfåtölj, vid skrivbordet och intill din säng) och se till att ljuskällorna i de lamporna är starkare än allmänljuset. Därefter kan du gå vidare och addera dekorativ stämningsbelysning för att lyfta detaljer du vill framhäva, men också för att skapa större nivåskillnader i både ljusstyrka och höjd (undvika ljusmidja) samt sudda ut områden som får allt för skarpa kontraster mellan ljus och skugga pga de övriga lampornas placering.

Kategorier:

Kommentarer

  • Elin skriver:

    Hur bör man tänka i en längre korridor/ avlångt rum där det inte finns några direkta möbler/ fönsterkarmar men ändå vill ha ett mysigt och trevligt ljus utan att kännas ’sjukhus’ från bara taket?

    • Frida Ramstedt skriver:

      Hej Elin! I vår hall på nedervåningen har jag dimmer på spotligtskenan i taket och en vägglampa som jag tänder på kvällen. Man kan också jobba med tavelbelysning. Det låter kanske ”gammeldags” men det finns många olika modeller (som är smala) och det är väldigt fint att belysa en eller flera tavlor i en smal korridor.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.