Annons

Annons: Runda former med Renova från Schneider Electric

Inlägget är reklam för Schneider Electric


Som jag skrivit om tidigare så är serien Renova från Schneider Electric en av mina favoriter när det gäller strömbrytare och vägguttag, som också har funktioner som exempelvis timer och rörelsedetektor. Jag valde Renova i svart när det skulle installeras nya strömbrytare och vägguttag i Spinneriet, dels för att matcha köket dels för att det är en fördel att tänka på kontrasteffekten i offentliga miljöer så att lampknappar och uttag skulle bli lättare att hitta för dem som hyr studion. Se så fint det blev! 


Även i huset vi inredde på Gotland användes Renovas runda former, men då ton i ton med de vita väggarna. Jag tycker de mjuka formerna passar både i äldre byggnader och i moderna, nybyggda hus.  Vad många inte vet är att det finns ett flertal ramar i Renova-serien som kan bidra med olika utseende som jag ska visa och berätta lite mer om.


Renova-sortimentet erbjuder av de senaste funktionerna, i retrodesign och finns för både infällt montage (kablarna dras i väggen) och utanpåliggande montage (kablarna är synliga). Det gör apparatserien optimal både om du bor i en äldre fastighet som ska renoveras eller om du bor modernt men vill bryta av med den runda formen.


RENOVAS DESIGNFAMILJER – INFÄLLT MONTAGE
Renovas centrumdel, dvs den elektriska funktionen i mitten, finns i färgerna vit och svart. Sedan är ramarna uppdelade i tre olika stilar eller så kallade designfamiljer, den enklare Renova Original, den lyxiga Renova Glas och den eleganta Renova Effekt.

Renova Original
Renova Original finns i de klassiska färgerna svart och vit och ett självklart val om du vill behålla känslan i ett hus som är byggt på 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Givetvis kan Renova med sin runda form och färg även tillföra en tilltalande kontrast i ett modernt hem. Materialet är plast men den gamla bakelitkänslan finns kvar.


Renova Glas
Det här är det perfekta valet om du är ute efter ett mer lyxigt utseende. Glaset ger Renova Glas samma blanka porslinsutseende som elapparaturen från det glänsande 1920-talet hade. Den får även en intressant effekt i offentliga och mer moderna miljöer. Renova Glas finns i svart eller vitt och ramarna kan innehålla upp till tre insatser med olika funktioner.


Renova Effekt
Vill du ha en inramning i marmor eller mässing eller skapa kontrast med mönster kan jag tipsa om ramarna i Renova Effekt som finns i en metall-, trä- eller marmorfinish. Ramarna har draperats under en yta av fotografisk folie och du kan välja mellan valnöt eller marmor i vitt och svart. De finns även med metalliskt utseende i rostfritt stål, titan, brons eller koppar. 

Tips på funktioner
Förutom utseendet vill jag även tipsa om några funktioner som kommer ge lägre energiförbrukning och ökad komfort.


Dimmer
Välj dimmer i rum där du vill ha möjlighet att anpassa belysningen efter behov. Lägre belysning ger myskänsla om ni till exemel har gäster på middag medan full belysning är perfekt när det ska städas så att dammråttorna syns.


Timer
Stängde du av strykjärnet innan du gick hemifrån? Med vägguttag som installeras med en timer minskar du elkostnaderna och höjer säkerheten. Timern måste slås på för att uttaget ska få ström och efter en förprogrammerad tid stängs uttaget av. Både minskad olycksrisk och lägre energiförbrukning.


Rörelsedetektor
Äntligen kan du gå ned i källaren eller in i garaget utan att behöva ställa ifrån dig allt för att tända ljuset. Rörelsedetektorn tänder ljuset automatiskt och släcker när du går. Ingen mer irritation eller onödig energiförbrukning.


Termostat
Ett mycket enkelt sätt att spara energi och öka komforten hemma är att installera termostater som styr uppvärmningen från element eller golv i varje rum. Resultatet är en jämnare temperatur och för varje grad temperaturen sänks minskar energiförbrukningen med 5%.


Kombinationsramar
En annan sak som är bra att känna till är att Renova har ett unikt system av ramar som gör att du kan kombinera olika enheter i en montering. Elektrikerna brukar kallar dem ”snögubbar” och de älskar Renova för att man inte behöver ha flera olika ramar för att kunna genomföra kombinationsinstallationer. Det räcker med ett par ”yttre” och sedan kan du lägga till en eller hur många mittenramar du vill för att skapa alla slags kombinationer av uttag och strömställare du behöver. RENOVA DESIGNFAMILJ – UTANPÅLIGGANDE

Renova insatserna med ramen Renova Original kan monteras både infällt och tillsammans med  utanpåliggande dosor. Denna installation sköter din elektriker, men det är bra att veta att möjligheten finns om du vill ha samma apparatserie i hela bostaden men behöver ha utanpåliggande  på vissa ställen. Sedan finns det givetvis de som måste ha utanpåliggande i hela bostaden som vill ha denna lösning.

För några år sedan lanserade Schneider Electric en utanpåliggande version av serien Renova. Det innebär att den klassiska runda retrolooken är kvar, men man har byggt in den utanpåliggande dosan som jag berättade om tidigare. Det utanpåliggande sortimentet omfattar de mest populära funktionerna som strömbrytare med en eller två knappar (som även kan användas som dimmer) samt vägguttag. Givetvis kan de monteras både med och utan synlig kabel. De finns i de klassiska Renova-färgerna, vitt och svart, med blank centrumdel och matt ram.


Smart hem med Renova
Även om du har äldre stil i hemmet behöver du inte begränsa dig till att bara styra funktionerna via knappen på väggen som man gjorde förr i tiden. Elektrikern kan installera en Wiser-puck bakom så att funktionen blir uppkopplad tillsammans med Wiser gateway som är navet i systemet och gör att du kan styra funktionerna även om du inte är hemma då den är kopplad till internet via din router. Det innebär att du, förutom att styra direkt på väggen via vanliga knappen, även kan styra via Wiser by SE-appen och röststyrning med någon av röstassistenterna Google Assistant, Amazon Alexa och Siri. En puck kan även installeras tillsammans med vägguttagen så att du kan styra till exempel bordslampor som ska tändas automatiskt en viss tid varje kväll. 

Jag hade Renova och smarta hem-systemet Wiser installerat på Spinneriet Läs gärna mitt tidigare inlägg om Wiser här. 

Läs mer om möjligheterna med Wiser på Schneider Electrics webbsida via denna länken – Smarta hem system med Wiser för bostadsägare | Schneider Electric Sverige).

Kategorier:

Kommentarer

 • Cecilia skriver:

  Brukar inte gillar reklam-inläggen men detta inlägg måste jag ge tummen upp till ????????. Väldigt bra information, välskrivet och inspirerande. Å äntligen fick jag mer förståelse för skillnaden mellan de olika serierna och stilarna.

 • Tove skriver:

  Vi bytte nyligen ut alla dimers och uttag till Renova i vår sekelskifteslägenhet, när vi var tvungna att se över elen. Blev supersnyggt!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.