Annons

Annons: Ta kontroll över elförbrukningen med smarta hem-systemet Wiser

Inlägget är reklam i samarbete med Schneider Electric

Vem oroar sig inte för elräkningen i vinter? Hand upp! Jag tror vi är många som går runt med en klump i magen, inte minst eftersom elförbrukningen kan upplevas krånglig och svår att ha koll på. Men det finns lösningar. På Spinneriet har vi ju installerat och testat Schneider Electric’s system Wiser. Det kommer vi givetvis att skaffa även i vår nya lokal. Wiser är ett system som hjälper dig ta kontroll över elförbrukningen i ditt hem, i ditt fritidshus och på din arbetsplats – så att du kan leva mer energieffektivt och få grepp om din egen elförbrukning. 


1) Hitta energitjuvarna 
För att kunna göra största besparing på minsta ansträngning måste du börja med att ta reda på var energin tar vägen. Vad i ditt hem drar mest ström? I smarta hem-systemet och Wiser-appen kan du enkelt följa hur mycket el utvalda apparater förbrukar. Allt du behöver göra är att koppla dem till en av Wisers smart plugs eller något av de uppkopplade vägguttagen. Märker du att någon av dessa förbrukar ovanligt mycket el kan du skapa en automation i Wiser-systemet så att de automatiskt är avstängda vissa tider på dygnet.


2) Skippa stand-by
Det sägs att standby-elen står för två procent av Sveriges årliga elförbrukning vilket innebär en elförbrukning på hela 500 kWh per år för det genomsnittliga hushållet – helt i onödan! Samtidigt är det ytterst få som drar ur kontakten till apparater när de inte används. Här kan Wiser-systemet vara till hjälp. Med ett uppkopplat vägguttag kan du ställa in så att det stänger av elen mellan exempelvis midnatt och klockan sex på morgonen.


3) Släck när du går, tänd när du kommer in!
Med Wiser kan du även styra din belysning i utvalda rum utifrån var du befinner dig, eller när du kliver in i ett rum. Exempelvis toalett, garderob, garage eller källare där det kan finnas en strömbrytare eller dimmer med rörelsedetektor så att belysningen tänds och släcks automatiskt. Ett enkelt sätt att spara såväl energi som pengar. 

4) Banta elräkningen med smarta inställningar
Med uppkopplade uttag kan du övervaka energikonsumtionen och säkerställa att kritiska elapparater är avstängda direkt i mobilen. I appen kan du enkelt aktivera ”Borta”-scenariot för att styra belysning och elapparater när du går hemifrån och du kan ställa in belysningsstyrning efter solens ned- och uppgång samt väderprognos i appen. Med smart energibesparing får du inte bara lägre elräkningar, du kan även bidra till minskat energiavfall och samtidigt leva mer hållbart.

5) Effektivisera elementen 
Enligt Vattenfalls energiexpert kan man spara mest pengar genom att sänka inomhustemperaturen. En bra bastemperatur är 20 grader, men i förråd, garage och rum som inte används så ofta kan man sänka den några grader. Sänker man snittemperaturen i hela bostaden med tre grader kan man spara 1500 kWh per år i en villa. Nyligen lanserades en uppkopplad radiatortermostat för vattenburna element. Via termostaten ställer man in den temperatur man önskar. 

En uppkopplad radiatortermostat för vattenburna element som kan optimera och effektivisera energiförbrukningen i hemmet.

Det är enkelt att byta ut en vanlig radiatortermostat mot en Wiser radiatortermostat utan att behöva anlita en rörmokare. Radiatortermostaten passar de allra flesta svenska vattenburna radiatorer och i förpackningen medföljer flera adaptrar samt en adapterguide för att förenkla valet. När den nya adaptern är monterad på elementet är det enkelt att lägga till radiatortermostaten i Wiser by SE-appen och användaren är sedan redo att styra uppvärmningen på ett smart sätt och på så sätt sänka sin energiförbrukning.

* Inlägget var reklam för Schneider Electric

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.