Ett typexempel på en situation där jag känner mig som den trista realisten är när jag ser moderna matbord med stora stativ och underreden. Ofta möbler som är designade av en influencer eller ”nytänkande” formgivare. Snyggt på bild. Men hur väl funkar de egentligen, i praktiken?
I min Handbok i möblering (reklam för egen verksamhet) förklarar jag enkla designprinciper och varför problematiken med rejäla benstativ som tar plats (bokstavligen och bildligt talat) på bekostnad av allt övrigt ben- och fotutrymme, är viktigt att tänka på. I alla fall om man vill kunna sitta bekvämt vid sitt matbord.
Jämfört det rejäla stativets platskrav med ”vanliga” bord som brukar ha benen monterade i ytterkant, av en anledning. De mer trendiga modellernas konstruktion resulterar ofta i att bordsbenen helt konkurrerar ut människobenen så att man får sitta snett, grensla ett utskjutande ben eller stag alternativt skjuta ut stolarna en bra bit från bordet för att få plats.
För att en vuxen person ska kunna sitta skönt vid ett matbord behöver man räkna med ungefär 63 centimeter fritt spelrum i höjdled under bordsskivan och cirka 40 cm fritt rörelseutrymme framför stolens framkant, så att det finns tillräcklig med plats för både knän, underben och fötter. Det är inte ett mått jag hittat på utan framforskad fakta, baserat på mänskliga mått och empiri.
Jag fattar att det är trist och tråkigt att påpeka, men uppenbarligen ändå värt att påminna om eftersom det finns väldigt många (dyra) varianter i omlopp just nu som saluförs som matbord – trots att de vid närmare granskning inte kan vara annat än skådebröd.
I det senaste avsnittet av den populärvetenskapliga podden: Allt du velat veta intervjuas jag om ämnet inredning. Vad är best basics och bra att känna till? Vad har jag för enkla knep att bjuda på när det kommer till allt från färgsättning till belysning och akustik? Och varför känner jag mig ofta som en nykter person i en bransch som är (och helst vill fortsätta vara) lite salongsberusad? Vi spelade in samtalet på distans, så ljudet blev inte tiptopp, men kanske gott nog som sällskap medan du tömmer diskmaskinen eller viker en tvätt under mellandagarna.
Foto: Anna Roström
Eftersom vi har släkten uppdelad över landet har vår jultradition blivit att vi firar varannat år på Västkusten, hos Niklas lillasyster i Särö och varannat år i Norrland, hos min lillasyster i Umeå. Det innebär att julen aldrig firas hemmavid, men uppsidan är å andra sidan att vi alltid får komma till dukat bord. Och otroligt fina sådana, dessutom. Så här grannt hade min svägerska Anna fixat inför årets jullunch med servetter och dukar som hon köpt från Johannas House of Bradford för ett par år sedan (de finns inte längre kvar, men det kanske går att inspireras till något liknande?).
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Juldag och söndag. Här kommer en traditionsenlig summering av den senaste arbetsveckans inredningsnyheter. Årets allra sista, innan det är dags att vända blad till 2023.
Vipp lanserar en ny soptunna, gjord av sopor! Rubbish är VIPP’s cirkulära take på den klassiska pedalhinken från 1939. Tillverkad i 75% återvunna material.
LE KLINTs bordslampa, modell 343, som designades år 1962 av Gunnar Billmann-Petersen är för många mest känd i sin karaktäristiska gröna färg, men har även funnits i andra varianter. För att fira 60-årsjubileumet av Model 343 lanseras nu bordslampan 343 i färgen Smoke (rökfärgat glas).
Zara Home har lanserar ett nytt tvättmedel som ska reducera spridningen av mikroplaster med upp till 80%. Det här låter ju väldigt bra, inte minst ifrån ett företag som producerar så mycket textilier som kan släppa ut mikroplaster i vattnet. Någon som vet mer om detta? ”Zara just launched the first laundry detergent designed to minimize microfiber shedding during washing. Developed in collaboration with BASF Home Care and I&I Solutions Europe, the liquid detergent is said to reduce microfiber release by up to 80%, depending on the type of fabric and how it’s washed. Laboratory testing also found that the formula is suitable for washing at low temperatures (down to 20°C), decreasing energy consumption.”
Formgivaren Alexander Lervik tror att 3D-skrivarna kommer förändra inredningsbranschen precis som Spotify gjorde med musikindustrin. År 2030-2040 tror han det kommer vara möjligt att skriva ut vad som helst med en 3D printer och att tillverkarna därför kommer måsta släppa originalritningarna. Det som kommer bestå i värde är därför unikaten, saker som bara finns i ett exemplar och i sådana material som en skrivare inte kan hantera. Ett soffbord av sten, som vilar på en botten av plexi – till exempel. Med avstamp i den här tesen har Alexander nu låtit öppnat ett nytt designgalleri som fått namnet UNIKAT Gallery, där han visar just den här typen av unika objekt. Intressanta tankar. Läs mer här!
Notiser
– Förhandlingarna är klara. Så många får gå från Åhléns huvudkontor.
– Färre säljare och fler lagerarbetare. Svensk Handels Kompetensrapport 2022 visar att Digitaliseringen förändrar handelns kompetensbehov.
– Clas Ohlson stänger sin Lab Store på Sveavägen i Stockholm
– Torsten Söderbergs Stiftelse donerar 5 miljoner kronor till Röhsska museet för inköp av nordisk design– och konsthantverksföremål till museets samlingar.
– I veckan stod det klart att Form Design Center i Norr blir en ny nod för form, design, konsthantverk och arkitektur i Övre Norrland och att projektet tilldelades 20 miljoner kronor i ett EU-projekt. Samarbetet mellan Västerbotten och Norrbotten och handlar om hur arkitektur, form och design kan bidra till ett mer hållbart och jämlikt samhälle där människor trivs att leva – i hela landet. Söker du jobb? De söker en samordnare!
Till sist har det öppnat en ny spännande restaurang i Stockholm: Persona som startats av kockarna Jonatan Nyström och Louis Cespedes från trestjärniga lyxkrogen Frantzén. Som synes har de satsat en del på inredningen också, med ovanliga skulpturala möbler och objekt i nära samarbete med Erik Bratsberg. Tipstack till Anette! Njut av juldagen!
Om du är prenumerant, eller lösnummerköpare, får du inte missa senaste numret av tidningen Allt i Hemmet där jag är med på en flera sidor lång intervju om möbelkunskap! Här ser du ett utdrag.
Vad är egentligen det du kallar för kunskap om möblering?
Att möblera ett hem är som att lägga pussel, alla bitar passar inte ihop och det är en del av tjusningen med inredning. Men som privatpersoner utgår vi ofta från att alla stolar ska funka ihop med alla bord eller att alla stolar passar lika bra till alla kroppstyper. Där finns massor att upptäcka när man lär sig de grundläggande yrkesknepen som formgivarna utgår från när de ritar möbler och som inredningsarkitekter använder sig av när de planerar ett rum eller väljer inredning baserat på fakta och kunskap – inte enbart utifrån estetiskt tycke och smak.
På vilket sätt kan vi göra vår inredning mer personlig?
Genom att utgå mer från oss själva. Idag tolkar många ”personlig inredning” som identitetsskapande inredning. Alltså att hemmet ska säga något om dem som bor där; ”vad signalerar de saker jag köper om den jag är”…eller ”hur önskar jag att uppfattas av andra”...osv. Att inreda personligt kan ju också handla om att möblerna ska passa till dem som bor där. Bokstavligt talat. Utifrån både kropp och komfort. Man frågar gärna andra om råd ”vilka stolar är skönast”, vilket är ungefär som att fråga grannen om vilken löparsko de tycker bäst om. De kanske väger helt annorlunda, har en annan fysik eller livsstil och radikalt annorlunda förutsättningar som gör att det rådet inte alls passar dig lika bra. Men det finns väldigt lite vägledning idag om vilka punkter man bör kontrollera eller vara uppmärksam på utifrån kvalitet och komfort. Jag kan nästan lova att den som läser den här boken kommer se på möbler, på ett helt nytt sätt efteråt. Eller åtminstone börja titta efter lite nya saker innan de slår till för ett köp.
Inlägget är reklam för Schneider Electric
Som jag skrivit om tidigare så är serien Renova från Schneider Electric en av mina favoriter när det gäller strömbrytare och vägguttag, som också har funktioner som exempelvis timer och rörelsedetektor. Jag valde Renova i svart när det skulle installeras nya strömbrytare och vägguttag i Spinneriet, dels för att matcha köket dels för att det är en fördel att tänka på kontrasteffekten i offentliga miljöer så att lampknappar och uttag skulle bli lättare att hitta för dem som hyr studion. Se så fint det blev!
Även i huset vi inredde på Gotland användes Renovas runda former, men då ton i ton med de vita väggarna. Jag tycker de mjuka formerna passar både i äldre byggnader och i moderna, nybyggda hus.
Vad många inte vet är att det finns ett flertal ramar i Renova-serien som kan bidra med olika utseende som jag ska visa och berätta lite mer om.
Renova-sortimentet erbjuder av de senaste funktionerna, i retrodesign och finns för både infällt montage (kablarna dras i väggen) och utanpåliggande montage (kablarna är synliga). Det gör apparatserien optimal både om du bor i en äldre fastighet som ska renoveras eller om du bor modernt men vill bryta av med den runda formen.
RENOVAS DESIGNFAMILJER – INFÄLLT MONTAGE
Renovas centrumdel, dvs den elektriska funktionen i mitten, finns i färgerna vit och svart. Sedan är ramarna uppdelade i tre olika stilar eller så kallade designfamiljer, den enklare Renova Original, den lyxiga Renova Glas och den eleganta Renova Effekt.
Renova Original
Renova Original finns i de klassiska färgerna svart och vit och ett självklart val om du vill behålla känslan i ett hus som är byggt på 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Givetvis kan Renova med sin runda form och färg även tillföra en tilltalande kontrast i ett modernt hem. Materialet är plast men den gamla bakelitkänslan finns kvar.
Renova Glas
Det här är det perfekta valet om du är ute efter ett mer lyxigt utseende. Glaset ger Renova Glas samma blanka porslinsutseende som elapparaturen från det glänsande 1920-talet hade. Den får även en intressant effekt i offentliga och mer moderna miljöer. Renova Glas finns i svart eller vitt och ramarna kan innehålla upp till tre insatser med olika funktioner.
Renova Effekt
Vill du ha en inramning i marmor eller mässing eller skapa kontrast med mönster kan jag tipsa om ramarna i Renova Effekt som finns i en metall-, trä- eller marmorfinish. Ramarna har draperats under en yta av fotografisk folie och du kan välja mellan valnöt eller marmor i vitt och svart. De finns även med metalliskt utseende i rostfritt stål, titan, brons eller koppar.
Tips på funktioner
Förutom utseendet vill jag även tipsa om några funktioner som kommer ge lägre energiförbrukning och ökad komfort.
Dimmer
Välj dimmer i rum där du vill ha möjlighet att anpassa belysningen efter behov. Lägre belysning ger myskänsla om ni till exemel har gäster på middag medan full belysning är perfekt när det ska städas så att dammråttorna syns.
Timer
Stängde du av strykjärnet innan du gick hemifrån? Med vägguttag som installeras med en timer minskar du elkostnaderna och höjer säkerheten. Timern måste slås på för att uttaget ska få ström och efter en förprogrammerad tid stängs uttaget av. Både minskad olycksrisk och lägre energiförbrukning.
Rörelsedetektor
Äntligen kan du gå ned i källaren eller in i garaget utan att behöva ställa ifrån dig allt för att tända ljuset. Rörelsedetektorn tänder ljuset automatiskt och släcker när du går. Ingen mer irritation eller onödig energiförbrukning.
Termostat
Ett mycket enkelt sätt att spara energi och öka komforten hemma är att installera termostater som styr uppvärmningen från element eller golv i varje rum. Resultatet är en jämnare temperatur och för varje grad temperaturen sänks minskar energiförbrukningen med 5%.
Kombinationsramar
En annan sak som är bra att känna till är att Renova har ett unikt system av ramar som gör att du kan kombinera olika enheter i en montering. Elektrikerna brukar kallar dem ”snögubbar” och de älskar Renova för att man inte behöver ha flera olika ramar för att kunna genomföra kombinationsinstallationer. Det räcker med ett par ”yttre” och sedan kan du lägga till en eller hur många mittenramar du vill för att skapa alla slags kombinationer av uttag och strömställare du behöver.
RENOVA DESIGNFAMILJ – UTANPÅLIGGANDE
Renova insatserna med ramen Renova Original kan monteras både infällt och tillsammans med utanpåliggande dosor. Denna installation sköter din elektriker, men det är bra att veta att möjligheten finns om du vill ha samma apparatserie i hela bostaden men behöver ha utanpåliggande på vissa ställen. Sedan finns det givetvis de som måste ha utanpåliggande i hela bostaden som vill ha denna lösning.
För några år sedan lanserade Schneider Electric en utanpåliggande version av serien Renova. Det innebär att den klassiska runda retrolooken är kvar, men man har byggt in den utanpåliggande dosan som jag berättade om tidigare. Det utanpåliggande sortimentet omfattar de mest populära funktionerna som strömbrytare med en eller två knappar (som även kan användas som dimmer) samt vägguttag. Givetvis kan de monteras både med och utan synlig kabel. De finns i de klassiska Renova-färgerna, vitt och svart, med blank centrumdel och matt ram.
Smart hem med Renova
Även om du har äldre stil i hemmet behöver du inte begränsa dig till att bara styra funktionerna via knappen på väggen som man gjorde förr i tiden. Elektrikern kan installera en Wiser-puck bakom så att funktionen blir uppkopplad tillsammans med Wiser gateway som är navet i systemet och gör att du kan styra funktionerna även om du inte är hemma då den är kopplad till internet via din router. Det innebär att du, förutom att styra direkt på väggen via vanliga knappen, även kan styra via Wiser by SE-appen och röststyrning med någon av röstassistenterna Google Assistant, Amazon Alexa och Siri. En puck kan även installeras tillsammans med vägguttagen så att du kan styra till exempel bordslampor som ska tändas automatiskt en viss tid varje kväll.
Jag hade Renova och smarta hem-systemet Wiser installerat på Spinneriet Läs gärna mitt tidigare inlägg om Wiser här.
Läs mer om möjligheterna med Wiser på Schneider Electrics webbsida via denna länken – Smarta hem system med Wiser för bostadsägare | Schneider Electric Sverige).
Det kanske bara är en slump, eller en optisk synvilla, men jag hajade till när jag såg den här scarfen (pläden?) från Hemtex. Är inte mönstret förvillande likt Totemes grafik som de också använder på allt från tunn muslin, till ull-scarves och handdukar? Vad säger du om de här, lika som bär?
Bild 1: Toteme’s signature monogram towel färgen tofu, pris 1100 kr
Bild 2: Hemtex Helena Scarf svart, pris 149 kr
Sista söndagen innan jul- och nyårshelgerna! Dags att riva av en snabb summering av veckans inredningsnyheter och branschsnackisar för dig som vill hålla koll på det senaste.
Picky Living som gör köksluckor och garderobsdörrar som passar till IKEA’s köksstommar har släppt en ny serie med linjeglas (finns nu till alla Picky Livings vitrinluckor).
Modeprofilen Emma Elwin (som också ligger bakom Makeitlast) har lanserat en shop där hon säljer handplockad vintage. Kolla in @outforlunchobjects
Tarkett har premiärvisat sin Svanenmärkta trägolvskollektion som släpps i januari 2023. En kombination av utseendet på ett oljat golv, men med det lackade trägolvets underhållsfördelar.
Kollektionen Grace består av tolv ekgolv i sex färgfamiljer behandlade med en ny, unik ultramatt lack som ger en sidenlen och lättskött yta.
Via Maria Soxbo fick jag tips om att Skrapan på Götgatan i Stockholm har öppnat Bytiken – en butik där man helt enkelt byter saker istället för att köpa och sälja. Det finns lite regler förstås, så kolla sajten först om du är sugen på att prova detta roliga och utmanande koncept!
Acne Paper har släppt citat; ”en hybrid mellan en bok och ett magazine” slutcitat. Med ett omfång på 500 (!) sidor. Man undrar lite vilka titlar inom respektive genre de jämfört det sidomfånget med 😉
Notiser
– Wallenstam höjer elpriserna för sina hyresgäster med 525 procent!
– Max fyra minuter i duschen – så ska värden i Kristianstad få hyresgästerna att hålla tiden när elpriserna rusar.
– Birgit Torkildsby har utsetts till ny regional kulörchef för Skandinavien och Västeuropa hos Jotun.
– Nu instiftas ett nytt pris; Scandinavian Design Awards för att hylla svensk, finsk, norsk och dansk design.
Ännu ett spännande butikskoncept att kolla in om du har vägarna förbi Stockholm snart är Regarding Deco som öppnat i en 450 kvadratmeter stor lokal på Linnégatan 4 på Östermalm – med vintagemöbler, design, konst och hantverk
Till sist har Konsthantverk i Tyringe (som tillverkat lampor sedan 1921) lanserat en jubileumskollektion för att fira att de fyller 100 +1 år, tillsammans med Sami Kallio KH#100. Tre olika lampor, som bär varsin födelsedagskrona. Läs mer här.
Inlägget är reklam för INR – Iconic Nordic Rooms
Känner ni till svenska INR som tillverkar snygga badrumsmöbler, i Småland. Deras nya möbelserie AIR kan måttanpassas och har välarbetade detaljer som ger en skräddad känsla till badrummet. INR gör traditionellt möbelhantverk i modern kontext och deras designers har tänkt extra på alla materialmöten vilket gör att möblerna tål att synas i sömmarna. Bland annat har kommoden detaljer som fingerskarvade innerlådor och gavlar i massiv ek. Läs mer AIR Wood här. Jag tycker det ger ett väldigt genomarbetat intryck och ger badrummet en elegant karaktär.
INR gör det också möjligt att matcha metallerna i badrummet tack vare att deras produkter finns i enhetliga borstade finishar: Brushed Brass, Brushed Bronze och Brushed Stainless. Det betyder att du kan matcha tvättställsblandaren, takduschen, handdukstorken och duschväggens beslag.Läs mer om det konceptet som de kallar Unleashed här: https://www.inr.se/design/unleashed/
AIR finns i 2 serier AIR Wood och AIR Solid. Du kan också få möblerna målade i valfri NCS-kulör för att verkligen skapa ett sömlöst uttryck i badrummet och det är möjligt att kombinera enheter i olika storlekar för att skapa en helt måttanpassad variant som passar ditt badrum och dina behov. INR har en smart lösning på hemsidan som gör att du kan lägga ordern direkt och få en skiss i 3D.
Klicka här för att se en vacker film om serien och för att höra formgivarens tankar bakom designen.
Du kan också följa @inr_iconicnordicrooms på instagram för fler bilder och läs mer, eller testa ritverktyget på deras hemsida!
När jag skrev Handbok i möblering fick jag lära mig ett knep av en professor på Malmstensuniversitetet. En liten detalj som är viktig att dubbelkolla om du ska köpa ett bord i massivt trä, är hur mönstret på årsringarna ser ut när du granskar bordets ytterkanter. Långt ifrån alla möbler av trä är lika välgjorda och precis som med kött är det viktigt att ta hänsyn till ”musklerna” när man delar en trädstam och tillagar något av det. Bordsskivor i massivt trä formförändras nämligen olika mycket beroende på vilket träslag det är tillverkat av men också beroende på hur materialet har sågats ut från stammen.
Eftersom trä anpassar sig efter omgivningens temperatur, fukt- och årstidsväxlingar är det ett material som rör sig, även när det har fällts, sågats och snickrats till en möbel. Trä sväller och krymper allra mest längs med årsringarna. Det förändras nästan dubbelt så mycket tangentiellt (markerat med rött, i årsringens riktning) jämfört med radiellt (markerat med grönt dvs mellan centrum och barken).
Om man granskar ytterkanterna på ett massivt träbord kan man se mönsterbilden på ändträet.
– Om årsringarna är stående/lodräta kommer bordsskivan vara mer formstabil eftersom virke med stående årsringar behåller sin form bäst vid fuktvariation. På en sådan bordsskiva kan man nästan utesluta att det kommer bli sprickbildning.
– Om bordsskivan däremot har liggande årsringar är det större risk att skivan kommer kupa och slå sig med tiden eftersom årsringar tenderar att formförändras (dra ihop sig och räta ut sig) när träet sväller och krymper.