Annons

Inredningsnyheter v. 51/2022

Juldag och söndag. Här kommer en traditionsenlig summering av den senaste arbetsveckans inredningsnyheter. Årets allra sista, innan det är dags att vända blad till 2023.


Vipp lanserar en ny soptunna, gjord av sopor! Rubbish är VIPP’s cirkulära take på den klassiska pedalhinken från 1939. Tillverkad i 75% återvunna material.


LE KLINTs bordslampa, modell 343, som designades år 1962 av Gunnar Billmann-Petersen är för många mest känd i sin karaktäristiska gröna färg, men har även funnits i andra varianter. För att fira 60-årsjubileumet av Model 343 lanseras nu bordslampan 343 i färgen Smoke (rökfärgat glas).


Zara Home har lanserar ett nytt tvättmedel som ska reducera spridningen av mikroplaster med upp till 80%. Det här låter ju väldigt bra, inte minst ifrån ett företag som producerar så mycket textilier som kan släppa ut mikroplaster i vattnet. Någon som vet mer om detta? Zara just launched the first laundry detergent designed to minimize microfiber shedding during washing. Developed in collaboration with BASF Home Care and I&I Solutions Europe, the liquid detergent is said to reduce microfiber release by up to 80%, depending on the type of fabric and how it’s washed. Laboratory testing also found that the formula is suitable for washing at low temperatures (down to 20°C), decreasing energy consumption.” 


Formgivaren Alexander Lervik tror att 3D-skrivarna kommer förändra inredningsbranschen precis som Spotify gjorde med musikindustrin. År 2030-2040 tror han det kommer vara möjligt att skriva ut vad som helst med en 3D printer och att tillverkarna därför kommer måsta släppa originalritningarna. Det som kommer bestå i värde är därför unikaten, saker som bara finns i ett exemplar och i sådana material som en skrivare inte kan hantera. Ett soffbord av sten, som vilar på en botten av plexi – till exempel. Med avstamp i den här tesen har Alexander nu låtit öppnat ett nytt designgalleri som fått namnet UNIKAT Gallery, där han visar just den här typen av unika objekt. Intressanta tankar. Läs mer här!

Notiser
– Förhandlingarna är klara. Så många får gå från Åhléns huvudkontor.
Färre säljare och fler lagerarbetare. Svensk Handels Kompetensrapport 2022 visar att Digitaliseringen förändrar handelns kompetensbehov.
– Clas Ohlson stänger sin Lab Store på Sveavägen i Stockholm
– Torsten Söderbergs Stiftelse donerar 5 miljoner kronor till Röhsska museet för inköp av nordisk design– och konsthantverksföremål till museets samlingar.

– I veckan stod det klart att Form Design Center i Norr blir en ny nod för form, design, konsthantverk och arkitektur i Övre Norrland och att projektet tilldelades 20 miljoner kronor i ett EU-projekt. Samarbetet mellan Västerbotten och Norrbotten och handlar om hur arkitektur, form och design kan bidra till ett mer hållbart och jämlikt samhälle där människor trivs att leva – i hela landet. Söker du jobb? De söker en samordnare!


Till sist har det öppnat en ny spännande restaurang i Stockholm: Persona som startats av kockarna Jonatan Nyström och Louis Cespedes från trestjärniga lyxkrogen Frantzén. Som synes har de satsat en del på inredningen också, med ovanliga skulpturala möbler och objekt i nära samarbete med Erik Bratsberg. Tipstack till Anette! Njut av juldagen!

Kommentarer

 • Tina skriver:

  Den engelska texten beskriver ”laundry detergent”, och visst betyder det tvättmedel?

 • Agata skriver:

  Jag är en smula tveksam till 3D- printer teorin.
  Så vitt jag vet är väl 3D skrivarna i dagsläget begränsade till plast som material samtidigt som majoriteten av möbler är gjort av allt annat än just det. Eller missar jag något?

  • Frida Ramstedt skriver:

   I dagsläget har jag också svårt att se hur man ska kunna 3D-printa allt, i alla material, men å andra sidan hade jag kanske inte riktigt förstått idén med Spotify även om någon hade försökt förklara den för mig för 25 år sedan heller ???? Vem vet vad framtiden har att bjuda på ????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.