Annons

Möbelkunskap: Tips att titta efter, innan du köper ett trendigt matbord.

Ett typexempel på en situation där jag känner mig som den trista realisten är när jag ser moderna matbord med stora stativ och underreden. Ofta möbler som är designade av en influencer eller ”nytänkande” formgivare. Snyggt på bild. Men hur väl funkar de egentligen, i praktiken?


I min Handbok i möblering (reklam för egen verksamhet) förklarar jag enkla designprinciper och varför problematiken med rejäla benstativ som tar plats (bokstavligen och bildligt talat) på bekostnad av allt övrigt ben- och fotutrymme, är viktigt att tänka på. I alla fall om man vill kunna sitta bekvämt vid sitt matbord.Jämfört det rejäla stativets platskrav med ”vanliga” bord som brukar ha benen monterade i ytterkant, av en anledning. De mer trendiga modellernas konstruktion resulterar ofta i att bordsbenen helt konkurrerar ut människobenen så att man får sitta snett, grensla ett utskjutande ben eller stag alternativt skjuta ut stolarna en bra bit från bordet för att få plats.

För att en vuxen person ska kunna sitta skönt vid ett matbord behöver man räkna med ungefär 63 centimeter fritt spelrum i höjdled under bordsskivan och cirka 40 cm fritt rörelseutrymme framför stolens framkant, så att det finns tillräcklig med plats för både knän, underben och fötter. Det är inte ett mått jag hittat på utan framforskad fakta, baserat på mänskliga mått och empiri.

Jag fattar att det är trist och tråkigt att påpeka, men uppenbarligen ändå värt att påminna om eftersom det finns väldigt många (dyra) varianter i omlopp just nu som saluförs som matbord – trots att de vid närmare granskning inte kan vara annat än skådebröd.

Kategorier:

Kommentarer

 • Lina skriver:

  Du förmedlar så kloka inredningstankar! Känns alltid så lugnande att läsa.

  En helt annan fråga. Före jul skrev du i din önskelista om ansiktsbehandling. Jag undrar om du har tips på något ställe i Kungsbacka? Eller åker du väg till någon annan stad och gör det. Jag bor också i kba så det är därför jag undrar.

  God fortsättning

  • Frida Ramstedt skriver:

   Tack snälla Lina! Vad glad jag blev av din kommentar.

   Jag tycker att Lotta på Sens à skin i Kungsbacka är superduktig och sen är Ça Va i Nya Hovås också riktigt bra. Båda är auktoriserade återförsäljare av ZO Skin Health. Är noll sponsrad, helt vanlig kund 🙂

 • Cer skriver:

  Asså det är ju så lätt att bli förförd av vacker design men så besviken man blir om upplevelsen inte är detsamma.

 • Xav skriver:

  Instämmer helt med kommentaren. Tycker dessutom en bortglömt variant är ett bockbord med tvärsbalk under, om man får position av ben rätt. Sånt är också en bra lösning för miljö där utrymme runt bordet är begränsat. Stadigt, enkelt att montera/plocka isär, och tidlös!
  Överfantasin med design får man lämna till soffbord, där är det inga problem tycker jag.

 • Eva skriver:

  Håller helt med dig, så många bord som ser snygga ut, men som inte är ett dugg praktiska. Många bord är dessutom alldeles för höga.
  Vi har Eames stolar, undrar om du har något bord som du rekommenderar till dem? Bordet kan vara 200-240 cm. Vi vill ha en en hel skiva, utan skarv för utdrag på mitten.

 • […] Awards ”Årets stjärnskott 2024”. Jättefint. Men. Bordsbenens placering går emot enkla designprinciper och ser ut att krocka med både människoben och stolsben när man slår sig ner vilket måste göra […]

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.