Annons

Möbelkunskap: Tips att titta efter, innan du köper ett trendigt matbord.

Ett typexempel på en situation där jag känner mig som den trista realisten är när jag ser moderna matbord med stora stativ, ställda i vinkel. Ofta designade av en influencer eller nytänkande inredningsbutik för att hålla uppe en enorm skiva av sten. Maffigt på bild. Men hur funkar egentligen sådana, i praktiken?


Det finns ju en anledning till att tunga skivor av sten inte hör till vanligheterna på matbord och det har inte bara att göra med den dyra prislappen. De kräver också rejäla benstativ som fördelar vikten väl för att bordet ska bibehålla sin stabilitet. Inte sällan på bekostnad av allt övrigt ben- och fotutrymme, som ju rimligen behövs om man vill kunna sitta bekvämt vid det.Jämfört med ”vanliga” bord som brukar ha benen monterade i ytterkant, med en stabiliserande sarg, resulterar de här trendiga modellernas konstruktion ofta i att bordsbenen helt konkurrerar ut människobenen så att man får sitta snett, grensla ett utskjutande stag eller skjuta ut stolarna en bra bit från bordet. För att en vuxen person ska kunna sitta skönt vid ett matbord behöver man räkna med ungefär 63 centimeter fritt spelrum i höjdled under bordsskivan och cirka 40 cm fritt rörelseutrymme framför stolens framkant, så att det finns tillräcklig med plats för både knän, underben och fötter.

Jag fattar att det är trist och tråkigt att påpeka, men uppenbarligen ändå värt att påminna om eftersom det finns väldigt många (dyra) varianter i omlopp just nu som saluförs som matbord – trots att de vid närmare granskning inte kan vara annat än skådebröd.

Kategorier:

Kommentarer

 • Lina skriver:

  Du förmedlar så kloka inredningstankar! Känns alltid så lugnande att läsa.

  En helt annan fråga. Före jul skrev du i din önskelista om ansiktsbehandling. Jag undrar om du har tips på något ställe i Kungsbacka? Eller åker du väg till någon annan stad och gör det. Jag bor också i kba så det är därför jag undrar.

  God fortsättning

  • Frida Ramstedt skriver:

   Tack snälla Lina! Vad glad jag blev av din kommentar.

   Jag tycker att Lotta på Sens à skin i Kungsbacka är superduktig och sen är Ça Va i Nya Hovås också riktigt bra. Båda är auktoriserade återförsäljare av ZO Skin Health. Är noll sponsrad, helt vanlig kund 🙂

 • Cer skriver:

  Asså det är ju så lätt att bli förförd av vacker design men så besviken man blir om upplevelsen inte är detsamma.

 • Xav skriver:

  Instämmer helt med kommentaren. Tycker dessutom en bortglömt variant är ett bockbord med tvärsbalk under, om man får position av ben rätt. Sånt är också en bra lösning för miljö där utrymme runt bordet är begränsat. Stadigt, enkelt att montera/plocka isär, och tidlös!
  Överfantasin med design får man lämna till soffbord, där är det inga problem tycker jag.

 • Eva skriver:

  Håller helt med dig, så många bord som ser snygga ut, men som inte är ett dugg praktiska. Många bord är dessutom alldeles för höga.
  Vi har Eames stolar, undrar om du har något bord som du rekommenderar till dem? Bordet kan vara 200-240 cm. Vi vill ha en en hel skiva, utan skarv för utdrag på mitten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.