Annons

Läsarfrågan: Matt eller blankt kakel?

Hej!
Vi ska renovera och jag kan inte bestämma mig för om vi ska ha matt eller blankt kakel. Har sådan belutsångest. Har du några bra tips att tänka på?
Hälsningar AnnaIdag är de mekaniska skillnaderna mellan blankt och matt kakel så små att valet av ytskikt mer är en fråga om tycke och smak. Det finns dock några visuella för- och nackdelar med de olika alternativen som kan vara bra att ha med sig när man väljer.

Fördelar blankt
– Blankt kakel reflekterar mer ljus och är därför tacksamma i dunkla miljöer och i mindre badrum där man bara har ett fönster för dagsljusinsläpp. Blanka ytskikt kan därför göra att ett litet rum känns större (rent visuellt).
– Blankt vitt kakel upplevs ofta vitare än en matt platta i exakt samma kulör.
– En färgad blank kakelplatta får ett annat djup jämfört med en matt modell i exakt samma kulör. Svart upplevs heller aldrig riktigt svart om det har en matt yta.
– Strukturen och de unika ojämnheterna i en handslagen kakelplatta syns tydligare och får mer karaktär om ytan är glaserad och blank. Särskilt i sidoljus.

Fördelar matt
– En matt kakelplatta är lite mer livlös, men ger i gengäld en mer enhetlig färgåtergivning om man vill få en jämnare visuell upplevelse av en större vägg.
– Fläckar, vattendroppar och kalkavlagringar syns mindre mot en matt yta.
– Blankt kakel kan bli extremt halkigt. Generellt sätter man ju kakel på vägg och klinker på golv men vissa typer av kakelplattor kan även användas på golv i badrum och våtrum. Då krävs dock en glasyr som tål måttlig gångtrafik och som inte är helt slät/ blank med tanke på halk- och olycksrisken.
– Matt kakel ger inga synstörande reflektioner. I ett rum som har många olika ljuskällor (exempelvis i en butiksmiljö eller i ett kök där man har både spotlightskenor, pendlad armatur från taket och arbetsbelysning under överskåpen plus ett skarpt dagsljus från ett fönster) kan speglingarna i ett blankt kakel bli besvärande när alla rutor glittrar mot ögat på olika sätt.

Kommentarer

 • Ina skriver:

  Jag tycker att det är svårare att rengöra matt kakel, vi har hög kalkhalt i vårt vatten och jag upplever att kaklet som är blankt är lättare att hålla rent än det matt.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Bra inspel. På mörkt kakel som är matt kan just kalkfläckar vara hopplöst svåra att få bort. Har du testat Ekotipsets mirakelkur? En blandning med lika delar ättika och vatten i en sprayflaska. Om inte kolla in hennes instagramkonto @ekotipset för tips!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.