Annons

Läsarfråga: Varför drar grå textilier åt lila när de solbleks?

Hej!
Är det bara jag som tycker att gråa tyger bleks snabbt i solen och då ofta drar åt det lila hållet? Trots att man köper kvalitet? Är inne på mitt andra gråa parasoll som drar åt lila nu och blir galen! ”Hatar” ju lila.
/ AnnelieSvar:
Intressant fråga som dök upp i en diskussionstråd i Trendensers Facebookgrupp. Kanske har vi någon textilkunnig läsare som kan bekräfta eller dementera den här teorin?

Grå textilier kan överlag vara knepiga. Dels för att de upplevs så olika beroende på vilka färger som finns i närheten av dem och på vilket ljus man betraktar dem i (sk. metameri). Samma gråa dyna eller grå parasoll kommer att se annorlunda ut i butikens varmare ljus jämfört med när du ser samma produkt i ett kallare dagsljus eftersom grått smittas lättare av omgivningen jämfört med mer mättade kulörer.

Men grå textilier kan också få överraskande färgförändringar vid solblekning, beroende på vilka undertoner som finns i den svarta komponenten i färgpigmentet. Grått får man ju genom att blanda svart och vitt. Och svart får man genom att blanda alla grundfärger.

Tyg bleks olika dels beroende på hur väl färgpigmentet fäster i fibern och dels beroende på färgämnets kemiska struktur, men olika kulörer tenderar också att blekas olika snabbt.


Grafik: Malin Kjellsdotter (Trendenser-läsare och AD)

En tes är att färgämnen som har längre våglängder reagerar mer negativt i UV-ljus eftersom de har mindre energi, vilket gör att kemikalierna i färgen bryts ner snabbare. Rött sägs vara den färg som tenderar att blekna mest, följt av orange och gult. Rött har den längsta våglängden av alla färgämnen.

Kulörer med korta våglängder har bättre motståndskraft mot blekning. Lila färgämnen har den kortaste våglängden av alla. Därav är det kanske inte så konstigt att grå och svarta textilier som utsätts för solblekning ofta upplevs dra åt det lila hållet efter en tid?

Kommentarer

 • Kristin skriver:

  Din tes kan nog stämma ja. Ett mer komplext svart är att det varierar från fibertyp till fibertyp och många andra faktorer. Exempelvis polyamid/nylon bleknar fortare än polyester. På syntetiska fibrer finns alternativet ”solution dye” som betyder att man tillsätter färgämnet när man smälter materialet innan det blir till fibrer. Det är dock en del dyrare. Jag vill rekomendera att köpa en ljusare färg, det bleks naturligtvis mindre, och även se efter producenter som kan garantera en viss tid i solen. Det går att förbättra, men det är ofta en fråga om pris.

 • Pia skriver:

  Det kanske är anledningen till att lila blivit lite av en modefärg nu? Allt grått som blekts till lila har gjort att man fått upp ögonen för den färgen? Jag som varken gillar grått eller lila är nöjd med att beige är tillbaka i utomhusmöbler och tyger! Mycket snyggare och bleks till… beige 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.