Annons

Min påskläsningFamiljen är bortrest över påsk för att jag ska få skrivro inför nästa stora manusdeadline som flåsar mig i nacken den 19/4. Eftersom jag inte klarar av att knappra oavbrutet på tangentbordet dygnet runt, utan behöver vila fingrarna emellanåt och vi inte hade någon teve (!) för tillfället köpte jag mig en bok för att ha lite underhållning på kvällarna. Men det blev ingen påskdeckare i år, utan den här. Girigsverige av Andreas Cervenka.

Resultatet? Jag låg vaken till halv fyra inatt och sträckläste. Så oerhört välformulerad. Och rolig. Han är både skarpsynt och har humor när han beskriver vad som hänt med Sveriges ekonomi de senaste åren. Jag slukade sida efter sida. Kanske för att civilekonomen i mig har funderat på detta länge, kanske för att jag har följt bostadsmarknadens utveckling på så nära håll sedan jag startade min inredningsblogg 2005 eller för det jag redan har nämnt flera gånger – att jag oroar mig över den höga belåningsgraden vi normaliserat. Parallellt med den negativa kvalitetsjusteringen som skett på möbler, inredning och bostäder de senaste åren. Hetsrenoverandet har ju lett till en kosmetisk förbättring, men en kraftigt kvalitets- och funktionsmässig försämring på det vi nu betalar så dyrt för.

Vill du ha en diskussionsstartare vid påskbordet i helgen, bege dig till närmsta bokhandel eller ladda hem den här via någon bok-app och läs. Oerhört aktuell. Inte minst nu när inflationen har blivit en så het potatis i media. Hade vi verkligen den högsta inflationstakten på 30 år nu i mars, eller beror det lite på hur man räknar? Visste du att Riksbanken inte ens har med de skenande bostadspriserna i beräkningarna när de tittar på prisökningarna i samhället?

”Trots att bostadsmarknadens stigande priser ersatt vädret som det kanske vanligaste samtalsämnet svenskar emellan (och lett till att hushållen dragit på sig några tusen miljarder i bolån de senaste 10-15 åren) har det alltså varit en icke-fråga för SCB vid deras beräkning av inflationen och därmed för Riksbanken när den satt sin ränta.

Det har gjort att priset på bostäder ostört kunnat löpa amok utan att ge avtryck i den officiella inflationen. Nu när tomater blivit 10 kronor dyrare per kilo gungar marken för statistikerna, men när priserna på bostadsrätter och hus rusade med flera miljoner ryckte de bara på axlarna och satte på mer kaffe?”

Läs boken. Lova mig det.

Kategorier:

Kommentarer

 • Åsa skriver:

  Han skriver så bra! Som en ekonomi- utbildning för vanligt folk. Typ. Måste läsa den här omgående!

  • Frida Ramstedt skriver:

   Ja! Han har verkligen en vass och samtidigt lätt penna. Och gör det roligt att läsa om något så tråkigt (förlåt!) men viktigt. Jag skrattade högt mer än en gång när jag läste. Kan verkligen varmt rekommendera boken.

 • Hildur skriver:

  Tack för tipset! Den boken skall definitivt läsas. Utbildande, ögonöppnare och tydligtvis även underhållande. Låter som en bra mix.

 • Karin skriver:

  Jag blir tokig på banker som lånat och lånar ut till bristningsgräns. Och där det inte finns nån återbetalningstid. Det är så man baxnar!!! Se på Finland där man ska betala tillbaka sitt bostadslån på typ 20 år. Då kan man inte låna upp miljoners miljoner. Gahhhh! Jag blir så upprörd på hur utlåningen sköts i Sverige.
  Eftersom jag är i fastighetsbranschen mitt i smeten på Sveriges dyraste läge och varit i gebitet sedan 90-talets början (hej 14 % ränta och långkonjunktur) blir jag matt hur aningslösa människor är. Och tillåts vara det.

 • Max skriver:

  Låter som en intressant bok! Men bara för att nyansera lite, kostnaden för att bo är medräknad i inflationen och bankerna i Sverige lånar ut med ca 6-7 % kalkylränta och en återbetalningstid på 30-50 år.

 • Johanna skriver:

  Tack för boktips!

  Jag tycker också det är intressant att vi var den första generationen som inte behövde amortera på våra lån och fick chansen att ”hyra” en livsstil av banken som man egentligen inte hade haft råd med annars.

 • BM skriver:

  Jag vet när bostadsbubblan sprack i början av 90-talet. Var först konkursförvaltare och sedan bankjurist. Bostadsrättsinnehavare som stod kvar med stora lån när bostadsrättsföreningar gick i konkurs. Då blir bostäderna hyresrätter istället och man förlorar allt. Bor man kvar med ny ägare får man betala hyra istället. Fastigheten säljs exekutivt som ett vanligt hyreshus. Nog inte många som känner till. Men obs det gäller bara om bostadsrättsföreningen går i konkurs. Inte om man själv får problem och inte kan betala till sin bank. Då säljer banken bostadsrätten och räknar av på lånet. Skulle aldrig köpa en nyproducerad bostadsrätt där föreningen har nya stora lån. Själv sitter man kanske också med stora lån och hög avgift och kan som värst förlora allt.Brrr! Nör spricker bubblan? ”Inga träd växer till himlen”.
  Ja, även skenande huspriser och stigande räntor är ju också riskfyllt. Men där har du ju kvar försäljningsvärdet på den pantsatta villan om du inte kan betala huslånen. Bankerna har ju fått högre krav på sig att ha mer pengar i kassan s a s och inte bara låna ut mer och mer så viss skillnad blev det efter fastighetskraschen, men nu bara rullar det på igen. Handelsbanken var den enda banken som inte fick statligt stöd för att klara sig. Bästa banken enligt mig för där tycks man tänka ett steg längre. Privat åsikt förstås. Där slapp i a f svenska skattebetalare betala för bankers stora vårdslösa utlåning som höll på att knäcka även bankerna.

  Historien kanske upprepar sig?

  Jag kommer absolut köpa boken!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.