Annons

Läsarfråga: Höjd på kranen i köket?

Hej!
Vi håller på med ett köksbyte och jag undrar hur man ska tänka kring höjd på blandare i förhållande till överskåp? Vi ska sätta överskåpet 55 cm över diskbänken vilket inte är förhandlingsbart eller något vi kan ändra på. Den kran vi är överens om är 40 cm hög. Blir det för tight mot överskåpet?
/ JohannaSvar:
Jag skulle säga att 15 centimeters marginal mellan blandare och överskåp räcker, men mindre än så kommer nog upplevas trångt. Det är dock svårt att bedöma proportionerna utan att se helheten. Här är några tips att tänka på:

– Höga kranar är praktiska om man ofta använder större grytor och plåtar som behöver handdiskas, men välj alltid blandare och diskho tillsammans eftersom höjden och formen på kranen ger olika piputsprång, utloppshöjd och strålvinkel. Vattnets fall påverkar både lämplig bredd, djup och kantvinkel på din diskho.

– Ta också hänsyn till storleken på och placeringen av blandarens reglage i förhållande till det avstånd du har mellan diskhons kant, blandarhålet och väggen, så att man inte kommer att slå i något när man vrider på eller av vattnet, eller vrider från varmt till kallt.


– Kranar med diskpistol eller löstagbara delar behöver ofta mer marginal för rörelseutrymme i överkant för att du inte ska slå i händerna eller riskera att göra hack i överskåpet med krandelarna.

– En tumregel är att blandarens högsta punkt inte ska skymmas av överskåpen för en person som står framför den. Riktigt höga kranar gör sig därför oftast bäst utan överskåp.

Kommentarer

 • Carina skriver:

  Hej!

  Vi har en spotlight precis ovanför där vi gjorde hål för kranen, vilket visade sig göra att slangen i kranen blir onödigt varm (tänk att det röda i bilden är spotlightljuset). Gör inte så 🙂 Man tänker att man ska snedställa kranen till ”skugga” men den optimala kranpositionen är där spotten är så det blir inte av att man puttar kranen åt sidan…

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Carina! Bra tips! Jag stör mig också när spotlights bländar ögonen med blänk via blandaren pga tokigt placerad belysning.

   Placering av spottar i kök är värt ett helt eget inlägg. ????????????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.