En vecka kvar till semestern och jag gör halvårsbokslut med mig själv. Vad har fungerat bra och mindre bra i mitt företagande den här våren och hur ska jag prioritera min tid höst? Jag har en klar bild av vad jag vill uppnå, men inte exakt hur – så jag behöver göra en plan. Och inte minst, fundera på var jag kan ta in mer hjälp.
Sen är jag väldigt nyfiken på dig. Vem är du som läser de här raderna som jag skriver just nu? Vad jobbar du med och vad har du för bakgrundskunskaper? Vilka inredningsfrågor funderar du på eller behöver mer hjälp med? Var spenderar du helst din tid (på bloggar eller instagram) och vad söker du efter, i mina kanaler?
Det var ett tag sedan jag gjorde en läsarundersökning, så i sommar tänkte jag låta en enkät ligga ute till mitten på augusti. Om du har några minuter över kommande veckor skulle det vara otroligt värdefullt om du kunde hjälpa mig genom att svara på några frågor.
Som tack har alla som fyller i min läsarundersökning chans att vinna ett presentkort på 5000 kr hos Norrgavel genom att frivilligt ange sin mailadress i slutet. Presentkortet kan inte lösas in till kontanter och vinnaren ansvarar själv för att betala ev. vinstskatt.
Klicka här för att komma till LÄSARUNDERSÖKNINGEN (enkäten öppnas i ett eget fönster).
Ett vanligt misstag man ofta ser i nybyggda kök i sociala medier, mäklarannonser och inredningsmagasin är undermålig eller felaktig arbetsbelysning vid diskbänken. Att välja lampor till köket handlar inte enbart om tycke och smak, om vad vi anser fint eller fult. Att man ska kunna se ordentligt där man tillreder sin mat är också en fråga om säkerhet.
Hur många lampor man behöver och hur högt man ska placera dem beror helt på lampmodell. Hur stor spridningsvinkel de har och hur vida skärmarna är kontra arbetsbänkens djup påverkar förstås. Dels utifrån ljusets räckvidd men också utifrån potentiell stötrisk. Du vill ju inte riskera att slå pannan i lampan när du arbetar vid köksbänken.
Väldigt ofta ser man två tight placerade armaturer på var sida om vasken, eller en enda rakt ovanför, där man kommer att ha sitt huvud när det ska diskas eller sköljas grönsaker. Det är inte optimalt.
Ljuset måste räcka för att täcka hela arbetsytan. Men det får inte blända dig. En tumregel som inredare utgår från är att du inte ska kunna titta rätt in i eller in under skärmen och se själva ljuskällan eftersom det innebär en större risk för synstörande bländning. Välj då hellre en modell som kan vinkla för att skärma av ljuset och skydda dina ögon samtidigt som lampans design hjälper till att förstärka och rikta ljuset så att det når dit du bäst behöver det.
Midsommarvecka och semester i antågande men det har inte hindrat inredningsbranschen från att tuffa på. Här kommer en snabb scroll för dig som vill ha koll på nyheter och snackisar från v 25, 2021!
Designers Company, företaget som äger Menu köper ByLassen med förhoppningen att skapa ett House of Brands.
Georg Jensen har visar en rad nyheter. Bland annat får den ikoniska Bernadotte-termoskannan ett nytt tillskott med en miniatyrmodell perfekt för att servera mjölk eller grädde vid te- eller kaffeserveringen. I butik från 1 augusti.
Mimou har inlett ett designsamarbete med Bergdalahyttan. Vasen Liv är en fortsättning på hantverksprojekt som Mimou sedan förra året driver lokalt i Sverige.
Nu lanserar New Day Interior sin senaste nyhet – platsbyggd hallförvaring anpassad efter kundens behov och önskemål.
Notiser
– Utlåning av trädgårdsverktyg testas i Riksbyggen BRF
– En omfattande hackerattack drabbade Bauhaus i veckan.
– Cervera uppköpta av Norska detaljhandelsaktören Kibord.
– IKEA öppnar mindre butiker i ett tiotal svenska städer utan varuhus – Norrköping först ut!
Bernadotte Kylberg utökar sin kollektion för Nordic Nests varumärke NJRD med randiga badlakan och handdukar. Till sist, nystartade belarteSTUDIO har presenterat sitt första Styled By samarbete. I juni släpps en kollektion tolkad av modestylisten Hanna MW.
Foton: Pressbilder från ovan angivna företag
Inlägget är reklam för Rörstrand
Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.
Servisen Ostindia från Rörstrand är en av våra mest kända porslinsklassiker. Idag ska ni får lära er mer om denna rikskändis med anor från havets botten! Det var nämligen den 12 september 1745 som Ostindia Kompaniets skepp ”Götheborg” förliste på väg hem från Kina. Med i djupet försvann lasten däribland dyrbart kinesiskt porslin. 150 år senare kunde skeppet bärgas men dessvärre var nästan allt porslin som dykarna fick upp till ytan krossat. Det var först när en av skärvorna hamnade hemma hos den dåvarande fabrikschefen på Rörstrand Knut Almström som historien fick en ny vändning. Skärvan som låg i ett skåp upptäcktes av Knuts hustru Emmy som lade fram den och skrev en lapp till sin make: ”Knut jag tycker att du ska göra något av den här.”
År 1932 fick den kinesiska skärvan sin upprättelse när den fick stå modell för den nya Rörstrands-servisen Ostindia, med sitt numera klassiska mönster.
2012 firade servisen sin 80-årsdag. Vad gör man vid 80 när man varit överallt och gjort allt? Man förnyar sig. Konstnärinnan Caroline Slottefick därför i uppgift att omforma Ostindia och resultat blev ett yngre och mer rebelliskt syskon – Ostindia Floris. Dekoren utmärks av ett tätt bladverk som vecklar ut sig över porslinet som ett flor. Samtidigt fick servisen nya delar och former anpassade till dagens matvanor. Trots sin ungdom är även Ostindia Floris på väg att skriva in sig i den svenska designhistorien.
Ostindia finns numera även i svart, vilket ger mönstret ett modernt och mer grafiskt uttryck som är lätt att kombinera med andra kulörer i dukning och inredning.
I höst lanseras Ostindias textilsortiment som kompletterar dukningen och låter mönstret möta ett mjukare material som ger dukningen ett komplett och ombonat intryck. Textilerna är av högsta kvalitet 100% linne.
Textilierna kommer finnas i sofistikerade och klassiska färger och är enkla att matcha med någon av Rörstrands befintliga serier. Sortimentet omfattar kökshanddukar, bordstabletter, servetter, dukar och en bordslöpare. I butik från 16 augusti.
Visste du att?
– 1745 Ostindiefararen Götheborgsjunker med sin last av porslin, kryddor och siden från Kina.
– Skärvan från en porslinstallrik hamnade i ett skåp hos Rörstrand och fabrikschefen Knut Almström får en idé från sin fru Emmy.
– 1932 den nya serien Ostindia introduceras.
– 1999 serien vinner ”Århundradets servis” framröstad av svenska folket.
– 2012 Ostindia Floris iIntroduceras när Ostindiafirar 80 år.
2019 Ostindia Svart – en ny sofistikerad och modern familjemedlem lanseras.
– 2021 Ostindia Svart – serveringsdelar & textilier
– Rörstrands slott ligger centralt i Stockholm, intill Sankt Eriksplan och är kanske ett av Stockholms minst kända (och mest gömda!) slott. Här tillverkade Rörstrand sin allra första tallrik för över 300 år sedan.
– Tack vare Rörstrand blev porslin tillgängligt för vanligt folk, som tidigare hade ätit på tallrikar av metall.
– Företaget bildades redan 1726 och kallades först “det Swenske Porcellainsvärket” men när den första konkurrenten dök upp på slutet av 1750-talet började man märka porslinet med “Rörstrand”.
– Rörstrand är Europas näst äldsta porslinsvarumärke, efter Meissen som grundades 1709.
I veckan uppstod en intressant diskussion i Trendensers Facebook-grupp. Vilka val kännetecknar ett tidlöst badrum? Vad ska man satsa på och vad ska man välja bort för att minska risken att tröttna?
Svårt. Varje stilepok, som idag anses klassisk i retrospektiv, har ju en gång varit i ropet och tack vare sin breda popularitet under en specifik period betraktas det nu som tidstypiskt för det årtiondet. Därför tycker jag att man i möjligaste mån ska utgå från det hus man bor i och hämta sin inspiration från den arkitektur och den estetik som dominerade när det byggdes, anpassat efter dagens standarder och behov förstås. Men om man bygger nytt idag 2020? Då kanske man får omformulera frågan i två delar för att hitta svar;
1) Vad tror du kommer vara tidstypiskt för badrum byggda på 2020-talet?
Det här är mina gissningar. Håller du med?
– Granitkeramik (exempelvis Bricmate Norrvange) med liknande färger på golv och vägg.
– Microcement.
– Vägghängda kommoder och skåp.
– Tunna integrerad handfat.
– LED-belysta speglar.
– Armaturer med nakna, synliga glödlampor.
– Vägghängda toaletter.
– Takduschar och blandare i mattsvart eller matt mässing.
– Infällda (inkaklade) nischer i vägg.
– Mörka duschdraperier alt. duschväggar i glas.
– Mörka (ej vita) badrumstextilier och handdukar i linnekvalitéer.
– Fristående badkar.
– Träpallar.
2) Vilka detaljer har alltid funnits och kommer sannolikt alltid finnas, även efter den tid vi lever i nu?
Här är en lista med blandade svar från gruppen. Håller du med?
– Vitt, blankt kakel har återkommit i alla tider.
– Storlek och sättning av plattor varierar med modet men ofta ljusgrå fog.
– Vitt porslin på toaletter och handfat.
– Blandare, vred och duschmunstycken i krom.
– Tvättställ utan förvaring.
– Spegelskåp.
– Naturstensgolv.
– Belysning med vitt opalglas.
– Synliga rördragningar.
Jag kan se två tydliga trender i inredningsbranschen just nu. Som det inte är något fel på, var och en för sig – men som inte går så bra ihop. Stora, ojämna mattor med textur och struktur. Och glasbord. Vad är problemet med det då? Jo, dessa spännande mattor kan skapa spänningar i konstruktionen på grund av stora nivåskillnader.
Härdat glas är ett fantastiskt, material som kan stå emot högt tryck, men det är inte lika tåligt när det kommer till snedbelastningar och skjuvspänningar. Skivan kan bli extra känslig just vid infästningar och genomborrade hål om bordet placeras på ett sätt så att det ”haltar”. Inte minst om bordet får en stöt i det läget. Obs obs! Det här är inte mitt påhitt, det finns mängder av artiklar att läsa om glasbord som spruckit. Fenomenet är heller inte specifikt för någon enskild tillverkare eller modell av glasbord, detta kan hända både dyra och billiga varianter, eftersom det ofta har med handhavandet att göra – det beror inte alltid på produktionsfel.
Jag har själv varit med om ett glasbord som exploderade i mitt vardagsrum när jag bodde i Umeå, och det var ingen rolig upplevelse. Speciellt inte om man har barn eller husdjur hemma. Jag vill dock vara tydlig med att det inte har avskräckt mig från att äga ett glasbord idag, men jag är väldig noga med hur det hanteras och belastas. Det tål mycket, men inte allt. Värt att ha i bakhuvudet när du ska kombinera mattor och bord så att du inte behöver vara med om samma sak. Och ett sista viktigt tips – jag är den första att uppmuntra fyndande på begagnatmarknaden och auktioner men var noga med att aldrig köpa ett trasigt glasbord med hack eller skador i skivan, för du vet inte vad det har varit med om eller när enough is enough och det brister.
Inlägget är reklam för Act of caring
Act of Caring är ett nytt svenskt varumärke som gör moderna växtbaserade vård- och rengöringsprodukter för ditt hem, dina saker, dina möbler och din arbetsplats – med dofter av de finaste naturliga eteriska oljorna. Produkterna blandas och tillverkas i Sverige på en produktionsplats som drivs med grön el. Deras flaskor är tillverkade av 100% återvunna PET-flaskor och man har valt att inte ha några ytterförpackningar för att minska resursanvändningen. Genom att vårda det vi redan har kan vi alla bidra till en mer hållbar livsstil!
Act of Caring vill hjälpa dig att ta hand om och få dina inredningsmaterial och ytor i hemmet att hålla längre med naturliga ingredienser, så naturliga att de t o m kan användas på din hud, ”Skincare For Objects”.
ERBJUDANDE!
Använd rabattkoden: TRENDENSER2021 i kassan så får du en fin gåva när du lägger din order. Koden gäller fram till 31 augusti 2021.
Trä och läder behöver återfuktas och rengöras ibland, precis som din hud. Här hittar du produkter för vård av trä och läder:
Nourishing Wood Oil
Leather care kit
Har du marmor på köksbänken eller soffbordet är det viktigt att regelbundet rengöra och ta hand om ytan. Här hittar du vårdande produkter för marmor:
Marble and Fine Stone Care Kit
Rengöring för marmor
Inlägget var reklam i samarbete med Act of caring
Kolla in det här huset med tillhörande trädgård(ar) och växthus som är till salu via Uppvik, i Tunby nära Listarumsåsens naturreservat. Vilken lantlig sommarhusidyll! Fler bilder här. Om någon av er slår till kommer jag gärna och hälsar på!
Foto: Uppvik.nu
”Vilken färg ska jag ha på min matta?” Vanlig fråga i Trendensers Facebookgrupp. Jag skulle vilja uppmuntra fler att backa ett steg först och fundera på vilken kontrastverkan ni trivs bäst med, i rummet som helhet. Det handlar inte enbart om att välja kulör på enskilda objekt. Vilka olika valörer (alltså vilken grad av ljushet eller mörkhet) du väljer på kulörerna i möblemanget blir minst lika viktigt för helhetsintrycket.
Ska du köpa ny vardagsrumsmatta, eller soffa? Fundera först på om du vill att sittgruppen ska poppa ut, eller smälta in? Vill du ha en markerad bas eller en mjuk övergång mellan möblerna och mattan? Och mot rummet som helhet. Valet av valörer på dina kulörer har stor påverkan för vilka kontraster du skapar.
.
Ikväll kommer jag att sitta klistrad framför SVT’s extrainsatta Agenda, med anledning av regeringskrisen – därför postas detta nyhetssvep lite tidigare än vanligt. Här kommer en summering av veckans branschsnackisar!
Swedish Rags har lanserat ett nytt mattformat ”The master bedroom U-rug solution”. En matta formad som ett U för att ligga under din säng, vilket ger visuellt ”mer matta för pengarna” och minskad materialåtgång. Briljant!
Cervera introducerar ett årligt hantverksstipendium för att lyfta fram skickliga, lokala hantverkare för en bredare målgrupp. 2021 års tema för hantverksstipendiet är keramik och i årets jury ingår Matti Klenell, formgivare, Calle Forsberg, keramiker, Karin Sköldberg, grundare av Trendgruppen PR, samt Emma Ohlsson, verksamhetschef för Cervera Vintage. Läs mer och ansök här!
Under 2021 presenterar Fritz Hansen nya färger på baserna (stagen) till Arne Jacobsens ikoniska fåtöljer Ägget och Svanen, samt till borden Super-Elliptical, Super-Circular, Circular och Rectangular formgivna av Piet Hein, Arne Jacobsen och Bruno Mathsson.
Danska VIPP har lanserat en ny barstol i trä.
Bemz som gör överdrag till IKEA’s soffor lanserar Tactile Collection, en kollektion med lyxiga trendriktiga överdrag i boucle-, teddy- och tweed. Notera även spegeln i bakgrunden, den har Elsa Billgrens bror Sigge designat. Klassikerpotential!
Notiser
– Solceller glödhett – 2021 går mot rekordår!
– IKEA börjar sälj mat online för upphämtning i varuhusen
– Den tredje juli börjar EUs nya plastdirektiv att gälla. Läs mer här!
– RISE ligger bakom ett nytt europeiskt centrum för “kompetens och excellens inom design, inkluderande innovation och samhällstransformation”. Centret kommer att öppna i Umeå med målet att mobilisera bl a studenter, designers, arkitekter, kreatörer, företag och forskare för att “ta sig an samhällsutmaningar och bidra till en hållbar och inkluderande framtid och ett konkurrenskraftigt näringsliv”. Tipstack till Maria.
Carina Seth Anderssons Dagg-vas lanseras i blått av Skruf och Svenskt tenn.
IKEA introducerar nya SYMFONISK Tavelram med wifi-högtalare som en del av det långsiktiga partnerskapet med Sonos.
Google har öppnat sin första fysiska butik. I NY på 15th Street, Ninth Avenu. Golvet kommer från svenska Bolon och är tillverkat av återvunna PET-flaskor. Photo Paul Warchol, courtesy of Google. Via Dezeen.