Annons

Local hero: Ostindia

Inlägget är reklam för Rörstrand

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.


Servisen Ostindia från Rörstrand är en av våra mest kända porslinsklassiker. Idag ska ni får lära er mer om denna rikskändis med anor från havets botten! Det var nämligen den 12 september 1745 som Ostindia Kompaniets skepp ”Götheborg” förliste på väg hem från Kina. Med i djupet försvann lasten däribland dyrbart kinesiskt porslin. 150 år senare kunde skeppet bärgas men dessvärre var nästan allt porslin som dykarna fick upp till ytan krossat. Det var först när en av skärvorna hamnade hemma hos den dåvarande fabrikschefen på Rörstrand Knut Almström som historien fick en ny vändning. Skärvan som låg i ett skåp upptäcktes av Knuts hustru Emmy som lade fram den och skrev en lapp till sin make: ”Knut jag tycker att du ska göra något av den här.”År 1932 fick den kinesiska skärvan sin upprättelse när den fick stå modell för den nya Rörstrands-servisen Ostindia, med sitt numera klassiska mönster. 


2012 firade servisen sin 80-årsdag. Vad gör man vid 80 när man varit överallt och gjort allt? Man förnyar sig. Konstnärinnan Caroline Slottefick därför i uppgift att omforma Ostindia och resultat blev ett yngre och mer rebelliskt syskon – Ostindia Floris. Dekoren utmärks av ett tätt bladverk som vecklar ut sig över porslinet som ett flor. Samtidigt fick servisen nya delar och former anpassade till dagens matvanor. Trots sin ungdom är även Ostindia Floris på väg att skriva in sig i den svenska designhistorien.

Ostindia finns numera även i svart, vilket ger mönstret ett modernt och mer grafiskt uttryck som är lätt att kombinera med andra kulörer i dukning och inredning.

I höst lanseras Ostindias textilsortiment som kompletterar dukningen och låter mönstret möta ett mjukare material som ger dukningen ett komplett och ombonat intryck. Textilerna är av högsta kvalitet 100% linne.

Textilierna kommer finnas i sofistikerade och klassiska färger och är enkla att matcha med någon av Rörstrands befintliga serier. Sortimentet omfattar kökshanddukar, bordstabletter, servetter, dukar och en bordslöpare. I butik från 16 augusti.


Visste du att?
– 1745 Ostindiefararen Götheborgsjunker med sin last av porslin, kryddor och siden från Kina.
– Skärvan från en porslinstallrik hamnade i ett skåp hos Rörstrand och fabrikschefen Knut Almström får en idé från sin fru Emmy.
– 1932 den nya serien Ostindia introduceras.
– 1999 serien vinner ”Århundradets servis” framröstad av svenska folket.
– 2012 Ostindia Floris iIntroduceras när Ostindiafirar 80 år.
2019 Ostindia Svart – en ny sofistikerad och modern familjemedlem lanseras.
– 2021 Ostindia Svart – serveringsdelar & textilier

– Rörstrands slott ligger centralt i Stockholm, intill Sankt Eriksplan  och är kanske ett av Stockholms minst kända (och mest gömda!) slott. Här tillverkade Rörstrand sin allra första tallrik för över 300 år sedan.
– Tack vare Rörstrand blev porslin tillgängligt för vanligt folk, som tidigare hade ätit på tallrikar av metall. 
– Företaget bildades redan 1726 och kallades först “det Swenske Porcellainsvärket” men när den första konkurrenten dök upp på slutet av 1750-talet började man märka porslinet med “Rörstrand”. 
– Rörstrand är Europas näst äldsta porslinsvarumärke, efter Meissen som grundades 1709.

Kommentarer

 • Gisela Holmström skriver:

  Älskar mina tallrikar och muggar i Ostindia+ där mönstret är uppförstorat och endast tillverkades under ett par år. Tyvärr väldigt svåra att få tag på idag så komplettering är näst intill omöjligt. Så ledsen för det så snälla Rörstrand, ta gärna upp produktionen igen!
  Gisela

  • Carina Sund skriver:

   Jag håller med! Hoppas Ostindia + kommer tillbaka! Jättefint!

  • Anna skriver:

   +1 på den. Mina kaffemuggar från den serien har trillat i golvet när maken diskat och jag tycker de är så fina så håller hårt i min sista. Hoppas de kommer tillbaka någon gång.

 • Ika skriver:

  Vilken rolig läsning. Hade ingen aning om slottet!

 • Solveig Jakobsson skriver:

  En fråga, vilket företag, och var tillverkas linnetextilierna? Hoppas på Klässbols Linneväveri!

 • Anna skriver:

  Jag fick en temugg för något år sedan, och på dess kartong stod det ”made in Thailand”. Är det verkligen så? Jag tycker att Rörstrand klingar så svenskt och vill därför att porslinet ska vara tillverkat här. Om jag nu inte läste fel, varför tillverkas Rörstrand i Thailand? Lite bättre hade ju varit om det i alla fall tillverkades inom Europa.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.