Annons

Inredningskunskap: Spännande mattor och spänningar i glasbord

Jag kan se två tydliga trender i inredningsbranschen just nu. Som det inte är något fel på, var och en för sig – men som inte går så bra ihop. Stora, ojämna mattor med textur och struktur. Och glasbord. Vad är problemet med det då? Jo, dessa spännande mattor kan skapa spänningar i konstruktionen på grund av stora nivåskillnader.


Härdat glas är ett fantastiskt, material som kan stå emot högt tryck, men det är inte lika tåligt när det kommer till snedbelastningar och skjuvspänningar. Skivan kan bli extra känslig just vid infästningar och genomborrade hål om bordet placeras på ett sätt så att det ”haltar”. Inte minst om bordet får en stöt i det läget. Obs obs! Det här är inte mitt påhitt, det finns mängder av artiklar att läsa om glasbord som spruckit. Fenomenet är heller inte specifikt för någon enskild tillverkare eller modell av glasbord, detta kan hända både dyra och billiga varianter, eftersom det ofta har med handhavandet att göra – det beror inte alltid på produktionsfel.

Jag har själv varit med om ett glasbord som exploderade i mitt vardagsrum när jag bodde i Umeå, och det var ingen rolig upplevelse. Speciellt inte om man har barn eller husdjur hemma. Jag vill dock vara tydlig med att det inte har avskräckt mig från att äga ett glasbord idag, men jag är väldig noga med hur det hanteras och belastas. Det tål mycket, men inte allt. Värt att ha i bakhuvudet när du ska kombinera mattor och bord så att du inte behöver vara med om samma sak. Och ett sista viktigt tips – jag är den första att uppmuntra fyndande på begagnatmarknaden och auktioner men var noga med att aldrig köpa ett trasigt glasbord med hack eller skador i skivan, för du vet inte vad det har varit med om eller när enough is enough och det brister.

Kategorier:

Kommentarer

  • Josefin skriver:

    Oj vad du sätter ord på en hype jag ser precis överallt nu! Så vackra objekt, vart och ett för sig men jag är helt oförstående till att investera i en matta, som är så ojämn i texturen som de allra hetaste är, att det inte går att ställa möbler på utan att det blir ojämnt och tufsigt runt möbelbenen?! Mvh team kelim och rölakan 🙂

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.