Annons

Stylingknep: Fokuspunkter och Von Restorff effekten

Von Restorff effekten är ett psykologiskt ”knep” man kan använda sig av för att byta fokuspunkt i ett rum eller medvetet styra de bestående intrycken av en inredning. Hedwig Von Restorff var en tysk psykiater på 30-talet vars forskning fastslog att vi tenderar att lättare minnas det som avviker, inte det som harmonierar. I ett rum kan du alltså medvetet (eller omedvetet) finta ögat med detaljer som skiljer ut sig i exempelvis form, färg, storlek, textur eller placering. Det är nämligen de sakerna vi har lättast att lägga märke till men också att komma ihåg. Värt att ha i bakhuvudet när du vill leda om fokuset i ett rum eller aktivt skapa en bestående känsla av en interiör.

Kategorier:

Kommentarer

  • Madeleine skriver:

    Intressant!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.