Annons

Stylingknep: Fokuspunkter

Att man bör lägga ”fokus” på en väl vald punkt för att komponera en intressant bild är en självklarhet för de flesta när vi fotograferar med en kamera. Det vill säga att man medvetet låter något få ta lite större plats eller sticka ut för att ögat ska landa där naturligt. Men det tankesättet glömmer vi ofta bort i verkliga livet. Till exempel när vi har kört fast i ett inredningsprojekt.

Ett vanligt stylingmisstag är att låta alla möbler och inredningsdetaljer ”skrika lika högt” efter uppmärksamhet. Ett bra knep för att komma runt det är att fundera på begreppet fokuspunkter. Vad är det första man lägger märke till i det rum du håller på att inreda? Och vad vill du att det ska vara? Är det samma sak eller behöver du leda om uppmärksamheten?

Ibland finns det naturliga element som fångar intresset direkt. Då kanske problemet (om du inte får till det) är att interiören bråkar för mycket med ögats naturliga promenadväg. I andra fall finns det inget speciellt att fokusera på, eller så är det alldeles för mycket som pockar på uppmärksamhet samtidigt. I värsta fall är det första man ser i ett rum inte samma sak du vill att det ska vara. Då får du jobba lite med inredningen för att skapa en vald detalj som framhäver rummet, bostaden, känslan eller stilen du vill åt – på bästa sätt.

Testa den tankemodellen nästa gång du skissar på en inredningslösning. Fundera på vad du vill förstärka och vad du kan skruva ner volymen på. Har du blivit hemmablind efter att ha jobbat för länge med ett rum så kan det hjälpa att ta några översiktsbilder med din mobilkamera. Genom att titta och bedöma en miljö via en kameralins så ser du snabbt vart ögat dras per automatik och vad du behöver justera för att det ska bli tydligare. Lycka till!

Kategorier:

Kommentarer

 • Hanna B skriver:

  Vilket bra tips! Tack!

 • Älskar dessa konkreta tips. Bra tack!

 • Helena skriver:

  Hade varit toppen med lite konkreta bildexempel!

 • Anonym skriver:

  Ja Frida kan du inte ge dig ut och ta lite schyssta bilder på olika hus och olika stilar gärna från hela landet representerat med exempel på detta. Jag sitter hemma och känner att din blogg inte är riktigt komplett utan att du förutom altt informativt du skriver om varje dag även borde ta lite mer proffsiga bilder för att illustrera det du ger mig på alldeles gratis ???

 • Ninni skriver:

  Räcker alldeles bra med Din text Frida, för Du förmedlar och beskriver SÅ BRA. Tacksam för det Du Delar och Ger ❣️
  Sedan vill jag önska Dig välgång i dagarna och nätterna Du har i graviditeten, kan tänka mig att Din energi inte är densamma som tidigare och det är något som vi följare bör ha i åtanke.
  Jag är glad för det Du orkar Dela och Ge efter Din förmåga i tiden.
  Varma Kramar och Tankar från Ninni.

 • sofia skriver:

  Snyggt!!!

 • Anna skriver:

  Tack, detta måste jag testa! Kan nog vara lösningen på mina bekymmer i vardagsrummet.

 • Lotta Thiman skriver:

  Mycket bra tips! Precis så är det! Man ser på foto saker man helt missar i verkligheten!

 • Sparris skriver:

  Ibland kan det hjälpa att ta bilderna och sedan spegelvända dem i något redigeringsprogrammet. Plötsligt sticker saker ut jag inte alls märkt innan!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.