Annons

Local hero: Thema

Inlägget är reklam för Swedese

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag nordiska designklassiker i samarbete med utvalda producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för deras verkshöjd. Dessutom känns detta som en lite roligare och mer lärorik annonsform än rabattreklam. 


Idag ska du få lära dig mer om en bit svensk designhistoria. Visste du att det inte var Lamino-fåtöljen som var formgivaren Yngve Ekströms stora genombrott, som inledde hans karriär som möbelformgivare? Det var Thema-stolen, som nyligen återtagits i produktion av Swedese.

Thema var nämligen hans första idé som blev succé. 1953 åkte den då 39-årige Yngve från Smålands skogar till storstaden Stockholm med bakluckan full av stolsdelar, för att visa upp Thema för avantgardisten Lena Larsson som drev NK-Bo. Som på den tiden var landets ledande återförsäljare av moderna och nytänkande möbler i en övrigt väldig konservativ bransch som premierade stilmöbler och klassiska snitt.. Yngve var nervös och hade inte föranmält sitt besök. Han åkte dit på chans efter att ha blivit ratad av de mer traditionella möbelhandlarna i sitt eget närområde. 

Den nytänkande designen med korsade ben och ett lågt klädgalgeliknande ryggstöd fick Lenas uppmärksamhet – inte enbart för sin uttrycksfulla form utan också för Yngves revolutionerande idé att man kunde sälja den i ett platt paket för att komma ned i pris per styck, eftersom man överlät slutmonteringen till kunden. En självklarhet i dagens handel, men revolutionerande när det här begav sig. Lena blev förtjust både i stolen och i tankegångarna och gav tummen upp så Yngve åkte hem och satte stolen i produktion. 

NK-Bo (nuvarande Nordiska Kompaniet) blev sedan den första återförsäljaren av Ynges stolar som såldes i ett set med fyra under vinjetten; ”Fyra stolar i en låda”. Förpackningen innhöll också en sexkantsnyckel, något som idag blivit industristandard men som var revolutionerande på sin tid.

2018 valde Swedese att återlansera den historiskt viktiga stolen Thema under Stockholm Furniture Fair, som en del av företagets satsning på Swedese Archive. Thema produceras fortfarande i Sverige och består av fyra delar i trä – sammansatta med sex skruvar. Stommen är gjord av svartlackerad björk med sits och ryggstöd i ek eller valnöt. Annan kulör på staget kan göras vid specialförfrågan

Visste du att?

– Stolen Thema är döpt efter Bachs pianovariationer. Yngve Ekström lyssnade mycket på klassisk musik och hittade sin inspiration där.
– Ursprungligen fanns tema i flera utföranden: teak, björk, betsade ben i svart, rött eller blått samt med klädd sits och klädd rygg. 
– Thema dyker ibland upp på auktionsverken och hos auktionshandlare och betingar då ett högt andrahansvärde med anledning av sin historia. 
– Trädelarna i stolen kommer från FSC-märkta skogsbruk
– Thema tillverkas hantverksmannamässigt på ett litet snickeri i Tibro.

Kommentarer

  • Ida skriver:

    Väldigt intressant att läsa om, tack för fint inlägg!

  • Anne skriver:

    Så vacker i sin enkelhet.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.