Annons

Inredningskunskap: Fogsprång och halvförband

Den som ska renovera kök eller badrum kan behöva lära sig ett helt nytt vokabulär. Det är många ord man kanske aldrig har hört förut, men har stor nytta av att känna till och förstå betydelsen av.

Med fogsprång menas nivåskillnaden mellan två intilliggande plattor på en färdiglagd yta. Och det är något man inte vill ha. Ytan ska ju helst vara så slät som möjligt. Speciellt på golvet, av praktiska skäl men även på väggar eftersom ett fogsprång skapar oönskade skuggeffekter och ojämnheter.

En kakel- eller klinkersplattas yta är ju aldrig 100% spikrak, av naturen. Förenklat beskrivet tillverkas de av pressad lera och när kaklet i den keramiska plattan bränns genomgår materialet en naturlig krympningsprocess på grund av den höga temperaturen. Därför är den ena plattan aldrig den andra exakt lik och det kan det förekomma vissa måttavvikelser även mellan olika plattor i samma batch. Oftast är variationen som störst på plattornas mittpunkt som brukar vara den del som är högst och ytan ut mot kanterna lägst.


Varför är det viktigt att veta då? Jo, det här är av anledningarna till att vissa hantverkare (och byggbolag) förespråkar sättning i raka rader (sk. ”hyresrättsstandard”) och knorrar över halvförband. Det är svårare att få slätt. När man förskjuter plattorna så måste man ju pussla med de tjockare delarna mot de smalare delarna, och eventuella ojämnheter i ytorna blir tydligare. Det ställer högre krav på kvalitén på kaklet (dyrare kakel och klinkers har ofta mindre tolerans för variationer), det tar mer tid att kontrollera plattornas jämnhet innan läggning (mer tidskrävande för hantverkaren) och kan skapa mer spill (vilket blir mer kostsamt). Allt går förstås att göra, men det gäller att veta vad man argumenterar mot och varför.

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Halvförband är främst ett problem när man har större plattor. Vi har precis satt 20×30 plattor med tredjedels förskjutning för att undvika den effekten. Minskar spill, blir mindre ”rutigt” och det märks mindre om väggen inte är helt rak. Hälsningar Sofia

 • Johanna skriver:

  Jag fick argumentera läääänge med killen som skulle sätta kakel på jobbet för att förstå varför han inte ville jobba med mörk fog när jag ville åt fransk bistrokänsla. Till slut pep han ur sig att ojämnheterna i både plattor och fog blir ännu tydligare med mörk fog vilket skulle skapa merjobb för honom och han var rädd att göra fult. Vi fick upp det til slut, blev inte helt rakt, men är det ju sällan i Paris heller. ????

  Tack för dessa inlägg. Så bra!

 • Ja, självklart hade jag bestämt mig för att ha halvförband, fasade plattor, mörka fogar och att göra det själv. *haha* Jag gav inte mig själv enklaste projektet. Learning by doing. Det var inte helt lätt och tog lång tid men helt okej resultat. Förutom vid ett av skåpen där man ser att plattorna inte var exakt lika långa och den mörka fogen avslöjar det tydligt.
  Tur att man blir hemmablind och om inte annat så finns det ju smålister att sätta upp…

 • birgit skriver:

  Hur mycket avvikelse får man ha från halvförband? Hos mig sitter fogen på min 30 cm breda plattor upp i den ena råden upp till 8mm förskjuten till den ena eller andra sidan. Det är inte snyggt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.