Annons

Inredningskunskap: Akta dig för Pinterestfällan

Jag nämnde i en tidigare text att jag tycker att internationell inredningsinspiration ställer högre krav på lokal kunskap. Kan jag vara mer specifik? Absolut. En faktisk fara som finns med den utländska inredningsinspiration som florerar på exempelvis Pinterest och sociala medier just nu – i kombination med vår relativt låga kunskapsnivå om svenska standarder – i kombination med EU’s fria handel – är att man som privatperson utsätter sig själv för stora risker att göra dyra misstag.Exempel; Du surfar runt bland utländska bilder på Pinterest och tänker att Fransmännen minsann har mycket snyggare kranar än de svenska tillverkarna. Du nosar reda på en firma som skickar till Sverige och beställer hem en tjusig blandare. Vad händer sen?

Några saker som är viktiga att veta;
– Sverige har ett av Europas, om inte världens, högsta vattentryck som standard. Detta gör att utländska blandare som inte är byggda för våra förhållanden snabbt slits och går sönder.
Om din utländska kran inte är typgodkänd får inte auktoriserade rörmokare och VVS-installatörer montera den i Sverige. Om du inte kan uppvisa en fackmannamässigt utförd installation gäller sällan din försäkring vid en vattenläcka. Det kan bli jättedyrt. Speciellt om du bor i ett flerbostadshus där skadan kanske drabbar flera hushåll än ditt eget.
– Om din utländska krans c/c-mått inte stämmer med dina anslutningar (alltså om varm- och kallvattenrörens avstånd inte stämmer med blandarens) kan det resultera i att du måste använda förfulande adaptrar och får merkostnader för installationen som du inte hade räknat med.

– I Sverige dricker vi vatten direkt från kranen. Det gör man inte i många andra länder. Där anses inte kranvatten vara ett livsmedel och därför har man inte samma krav på blyfria kranar som i Sverige. Här får inte blandarna tillverkas av material som kan utlösa ohälsosamma koncentrationer av skadliga ämnen eller riskera att avge lukt och smak till tappvattnet.

Det här är något som sällan kommenteras där vi låter oss inspireras över gränserna och som därför är lätt att missa. Men desto viktigare att belysa, just därav.

Kategorier:

Kommentarer

 • Matilda skriver:

  Så himla bra att du lyfter sådant här! Jag hade ingen aning

 • Sara i Åre skriver:

  SÅ BRA KUNSKAP!!

 • Helena skriver:

  Jättebra inlägg! Utseende är inte allt.

 • Flora skriver:

  Ett av dina viktigaste blogginlägg någonsin! TACK!

 • Isabelle skriver:

  Så bra tips!

 • Lisa skriver:

  Grymt inlägg! En liten synpunkt; hemförsäkringen omfattar lösöret och inte byggnadsskador. Om det sker en fuktskada är det villaförsäkringen som hjälper till om du bor i hus och bostadsrättstillägget om du bor i bostadsrätt.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Tack för att du hjälper mig reda i begreppsförvirringen. Ska genast justera!

 • Frida skriver:

  Så bra information, ger mej mer!!

 • Maria skriver:

  Vilken bra och viktig kunskap du sprider! Har aldrig tänkt på det.

 • Anna skriver:

  Heja dig! Tack för ögonöppnare, återigen.

 • Kajsa skriver:

  din blogg förmedlar verkligen allt, kunskap och information utan att försöka sälja på en något hela tiden. Ovärderligt.

 • Josefine skriver:

  Hade ingen aning. Tack!

 • Lovisa skriver:

  Så bra att du belyser detta!

 • Minna skriver:

  Detta är så otroligt viktigt och intressant! Och känns så självklart när man väl får det i skrift framför sig!
  TACK för dessa inlägg ????

 • Gabriella skriver:

  TACK för kunskapen!???? Sådan oerhörd viktig sådan. Jag kände inte till detta sedan innan.

 • Ida skriver:

  Wow! Så bra och enkelt språk, upplysande utan att vara fördummande, och så intressant och viktig kunskap!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.