Annons

Internationell inspiration kräver lokal kunskap.

Har ni tänkt på att det kan finnas en risk med att låta sig inspireras av inredningsbilder från andra delar av världen – om man inte har koll på vilka regler som gäller lokalt, där man själv bor?

Det förvånar mig faktiskt att vi pratar så lite om det. Man kan ju tycka att en sådan fråga borde vara extra viktig att diskutera i en tid när inspirationsbilder rör sig gränslöst och snabbt, både online och i tryckta tidningar. Men jag har nog aldrig sett det ens nämnas i de svenska magasin och bloggar som ofta visar internationella hemma-hos-reportage. Har du?

Alla länder har ju sina lagar och byggnormer, branschregler, försäkringsföreskrifter och rekommenderade avstånd att utgå från. De baseras på den erfarenhet och de förutsättningar som gäller där föreskrifterna förespråkas, för att bl a bygglov och hemförsäkringar ska gälla. Framförallt är det kök och badrum som brukar kantas av riktlinjer som är satta för att skydda både byggnader och människors säkerhet och hälsa. Där kan praxis skilja sig åt markant mellan olika länder och världsdelar. Och just därför är det viktigt att ha kunskap om vad som gäller lokalt, om man låter sig inspireras globalt – i synnerhet när man tittar på inredning (inte styling).

Hur trist det än kan låta, i en process som många helst vill ska vara 100% luststyrd, så är jag övertygad om att det är jätteviktigt att även privatpersoner lär sig mer om logiken bakom estetiken så att vi förmår sålla och förhålla oss mer nyktert till den inredningsinspiration vi konsumerar idag. Om inte annat för att undvika misstag som kan bli dyrköpta, på flera sätt. Internationell inspiration ger visserligen fler idéer, men den kräver också mer kunskap.

Kategorier:

Kommentarer

 • Lena skriver:

  En klok röst i inredningsvärlden!
  Du hjälpte oss få en lampa i rätt höjd från bordet.
  När gubbe o jag köpte nya stolar , tänkte jag på principen hur en bra stol skall vara.
  När jag ser nakna glödlampor utan skärm tänker jag på hur korkat det är för ögonen och bländning.

  TACK för att du finns!!!!

 • Lena skriver:

  (mitt första inlägg försvann)

  Du har hjälpt mig att få upp en lampa i exakt rätt höjd från bordet.
  Du har visat hur en bra stol skall vara och fick mig att tänka rätt vi nyköp att nya stolar i både vardagsrum och kök.
  Du har fått mig att inse hur knasigt det är med nakna glödlampor (om de är till för att faktiskt se och inte bli bländad) etc
  En klok röst i inredningsvärlden helt enkelt,

  TACK för att du finns!

 • Anna skriver:

  Min man är rörmokare och påpekar ofta just det du skriver! Det kan även vara inspirationsbilder eller ut kataloger från svenska företag. Besvikelsen kan bli stor!

 • Monnah skriver:

  Japp. Jag är så glad över din vurm för praktisk design! Tänk vad fint att allt det jobb som gjordes för att få svenska hem praktiska har fått något slags renässans!

 • Annika skriver:

  Håller helt med – både vad gäller radiatorer, isolering och trappor. Vi har helt andra regler där än många andra, så även gällande regler för tillgänglighet. När så många ska rita sina egna hus, anpassade efter hur just de vill ha det men utan att ta in en arkitekt… Då kan mycket hända.

  Jag såg att du precis tagit upp mitt favoritexempel med risk för skållningsolyckor. Det är, för mig, också ett av de tydligare. Shit happens. Det är jätteviktigt att inte bygga in mer risk än våra regler säger!

 • IA skriver:

  Tack för bra inlägg!
  Det är jättebra att du belyser ämnet.
  Det här är en av alla frågor (tillgänglighet, säkerhet etc) som en utbildad arkitekt eller inredningsarkitekt med yrkestitel MSA (dvs medlem av Sveriges arkitekter) kan utan och innan. Informera gärna om att det finns en utbildad yrkeskategori som kan det här.

 • Ulla skriver:

  Jag känner igen fenomenet i egenskap av styrelsemedlem i en bostadsrättsförening. Någon vill renovera och har svårt att förstå att det finns allmänna byggregler. Många tror att det är styrelsen som är motvillig till förändringar som är regelvidriga. Det gäller bl.a. regler för plank på uteplatser, bygglov för uterum etc. Så bra att du tar upp detta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.