Annons

Trendspaning: Thrift flip

Det senaste året har kantats av lockdowns och restriktioner världen över. Att näthandeln har ökat sin omsättning som en konsekvens av det kommer knappast som någon överraskning, men visste du att även onlineförsäljningen av second hand har skjutit i höjden, markant. Både inom mode och inredning. Vi har haft mer tid att rensa hemma, begränsade möjligheter att besöka fysiska butiker och inte minst mer tid att söka runt på den digitala andrahandsmarknaden. Det i kombination med en ökad miljömedvetenhet tycks ha skapat grogrund för ett nytt utbrett fenomen. Eller en ny affärsmodell om du så vill. Nämligen Thrift Flip.

Alltså privatpersoner och företag som bygger business av att gå med ”vinst i lopperiet”. Att köpa billigt och sälja dyrare är inget nytt i sig. Det är ju vad finansbranschen har sysslat med i alla tider, men nu har begreppet Traderatraders potential att bli ett nyord. Antalet konton som köper och säljer begagnade kläder och inredningsdetaljer på Tradera har ökat under 2020. Men också dem som gjort en grej av att kurera en egen loppisshop eller göra något nytt av gammalt – som de säljer vidare med vinst. Den verksamheten kan på många sätt liknas vid en företagsvärderares. För det krävs ju både kunskap, koll och känsla för att se potentialen i sådant andra scrollar förbi.

Dessutom skapar det värde, i flera led. I en tid när många vill köpa second hand i första hand men inte alltid har ögat för det. Då är det ju toppen att det finns drivna personer som gör samma sak med använda varor som butikerna länge gjort med helt nya. Det vill säga. köper in, sorterar och presenterar ett urval – som kan förenkla för andra att hitta vad de söker. Ett hållbart företagande att applådera, inte minst nu när vi behöver fler cirkulenter än konsumenter.

Kategorier:

Kommentarer

 • Mia skriver:

  Intressant att du skriver om det här just idag! Igår missade jag nämligen att vara med i en budgivning på ett bord på Auctionet och idag dök exakt samma bord, med bilderna från Auctionet upp på Facebook Marketplace! Nästan fem gånger så dyrt… Blev lite förvånad, men nu när jag läste din text föll bitarna på plats 🙂 Snacka om att de jobbar snabbt!
  Bordet jag missade:
  https://auctionet.com/sv/1627283-klaffbord-med-lada-1800-1900-tal
  Bordet på Marketplace:
  https://www.facebook.com/marketplace/item/2862170697435727/?ref=browse_tab&referral_code=marketplace_top_picks

  • Frida skriver:

   Vad kul att du delar ett riktigt exempel. Väl spanat!

   • Mia skriver:

    Verkligen ett rent sammanträffande! Såg annonsen på Marketplace och en stund senare läste jag ditt inlägg och la ihop ett och ett 🙂 Frågan är bara om det är okej att använda Auctionets bilder i sin annons? Fattar heller inte om man ens hunnit hämta ut bordet (brukar ju ta ett tag innan utlämning) och kollat skick etc innan man lägger ut det till försäljning…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.