Annons

Inredningskunskap: Svängrum i badrum

När man ska köpa ett par nya byxor eller skor ägnar man ofta mer tid åt att prova dem, än man gör mer ett hus eller en lägenhet i mångmiljonklassen – innan man slår till. Det räcker inte alltid med att titta och det är inte ovanligt att det är först när vi har flyttat in som vi blir varse om att köket var lite konstigt planerat eller att badrummet känns trångt när man använder det. Därför kan det vara bra att öva upp sitt ögonmått och sina inredningskunskaper så att man kan göra funktionella bedömningar med hjälp av en ockulärbesiktning.

Som bloggare tittar jag igenom hundratals mäklarobjekt varje vecka på jakt efter ”Hemnetgodis”. Badrum utan svängrum är tyvärr väldigt vanligt. Men din kropp behöver utrymme – inte minst när du böjer dig fram för att tvätta ansiktet i handfatet, klä av dig innan du tar en dusch eller torkar kroppen med en stor handduk. Rådgör alltid med en fackman innan renovering – men några enkla riktmått som kan vara bra att ha i åtanke när du synar ett befintligt badrum i sömmarna är;

– Man behöver räkna med ett gångutrymme på minst 70 cm bredd i ett badrum för att en vuxen människa ska få plats.
För att du ska ha tillräckligt med svängrum för armbågarna även när du sitter ned på en toalett behöver du en fri yta på minst 38 centimeter från toalettens ”mittlinje” till närmsta sidovägg eller möbel på vardera sida av toalettsitsen.
– Glöm inte att även lämna tillräckligt med tomrum framför toaletten för att du ska få plats med dina ben när du sitter ner.
– Har man ett handfat med skåpskommod måste man måtta både djup och bredd så att dörrarnas hela svängradie får plats och kan öppnas – utan att de slår i något.
Är det bostadens enda badrum så kan det vara bra att veta att BBR’s* riktlinje är att inredningen då ska placeras så att en manuell eller liten eldriven rullstol kan komma in, med ett minsta vändmått på 130 cm.
* Kraven i BBR gäller när man uppför en ny eller renoverar/ändrar en befintlig byggnad. Regler om tillgänglighet vid ändring finns i avsnitt 3:51. Tillgänglighetskrav på hygienrum vid uppförande finns i BBR avsnitt 3:1

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna Sj skriver:

  Har du något tips på minsta möjliga svängrum/golvutrymme i en WIC? Funderar på att bygga en vägg framför garderobsväggen och på så sätt göra en långsmal WIC. Räcker det med 1 meter?

 • Monnah skriver:

  Jag vill bara lägga till att jag alla gånger hellre hade haft en för trång extratoalett än ingen alls. Alltså, jag älskar hur du uppmärksammar hur vi bäst får till hem som är praktiska! Ibland kan dock utrymmet vara begränsat. Finns det ett badrum som följer alla regler kan man kosta på sig en liten trång extratoalett med bara ett handfat tänker jag, åtminstone om man bor minst två personer i hemmet. Vardagslyx kanske, men så fantastiskt om någon blir sjuk eller man har gäster hemma.

 • Anna skriver:

  Problemet är väl att vår generation ska ha allt. Vi accepterar inte ett ”nej det går inte” eller en hantverkares avrådan. Vi ska absolut få allt vi vill och klämmer in badrumskommod och badkar och tvättmaskin och duschväggar i glas trots att man får gå slalom för att ta sig fram. Men man behöver inte bli handikappad på en livstid för att behöva svängrum, en skidolycka eller halkolycka på väg till Ica och ett brutet lårben sen får man kissa på pottan i månader….

 • Cecilia skriver:

  Allt för många placerar dessutom toaletten alldeles för nära väggen, alltså på sidan, så det blir svårt att sitta normalt.

 • Karin skriver:

  Har ett till tips vad gäller badrum! Jag förespråkar att ha en bredare spegel än kommod/handfat. Anledningen till det är att man då kan spegla sig riktigt nära utan att belasta ryggen när man hänger över kommoden…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.