Annons

Inredningskunskap: Dörrdilemmat i köksplaneringen

En litet beslut som kan få stora konsekvenser för arbetsflödet i ett kök är placeringen av gångjärn och beslag på köksluckorna. Stommarnas bredd räknas det ofta nogsamt på, men optimal beslagsplacering diskuteras inte alltid lika ingående hos alla köksleverantörer. Det är inte sällan ett beslut som lämnas till slutkund och snickare i slutskedet. Vid monteringen. En fråga jag nyligen ställdes inför såg ut såhär. Hur skulle handtagen sättas där?

Symmetri kan kännas självklart på papperet, men i verkligheten kan dörrbladens svängradie gäcka en och det är inte alla som tänker på den detaljen, speciellt om man konfigurerar köket själv digitalt utan att ens passera en köksrådgivare. Eller är förstagångsköpare, med större frågor i fokus.

En parvis placering i ett L- eller U-format kök kan göra det knepigt att komma åt inne i skåpen eftersom dörrbladet hamnar i ansiktet på den som försöker öppna. Speciellt om man ritat in 40′ stommar upptill – mot 70′ istället för 60’s djup på arbetsbänken nedtill.

Den här hängningen kanske inte är den snyggaste av alla man kan tänka ut, men sannolikt den mest användbara i längden.
Dock lätt att sätta fel när snickaren står och stampar och bara vill få jobbet gjort – så därför bra att tänka till kring redan i planeringsstadiet.

Kategorier:

Kommentarer

 • Emma skriver:

  Vad roligt att se! Vi renoverade vårt kök för lite mer än ett år sedan och ställdes inför exakt det här dilemmat. Och vi löste det exakt som du föreslår, med två 40-skåp så en slipper att få dörrbladet i ansiktet.

  Behöver jag säga att vi är väldigt nöjda med lösningen? 🙂

 • vita_margarita skriver:

  Du lär mig något varje gång. Tack!

 • Jenny skriver:

  Exakt sådär har den som planerade vårt kök gjort. Vi har ett L-format kök och har ett smalt skåp bredvid spisen, ett skåp som är perfekt för kryddor etc. men där luckan öppnas åt fel håll så den skymmer innehållet i skåpet. Symmetriskt men väldigt opraktiskt.

 • Lina skriver:

  Intressant! Blir plötsligt väldigt glad att de som genomförde renoveringen av vårt L-formade kök valde samma lösning som du föreslår. Svårt nog att komma åt saker i överskåpet i hörnet ändå…

 • Ester skriver:

  Varför ha ett skåp i ett hörn anyway? ????Bättre med öppen förvaring där? Skåp överlag i kök är väldigt opraktiskt, bättre att köra på med stora lådor nere och öppen förvaring uppe för ex glas (tycker jag då!).

  • Sandra skriver:

   Jag älskar porslin och gillar att kunna ha saker som inte alltid passar ihop (och en del saker som är praktiska men för fula för att stå framme) och då är skåp ett måste för att rymma allt. Känns svårt att få det snyggt om man har mycket på öppna hyllor? Men är kanske bara jag som inte lyckas med det…hehe.

   • Ester skriver:

    Jag förstår! Ja då är väl antingen överskåp eller ett fristående skåp det bästa ????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.