Annons

Fler fun facts om hem och inredning utomlands

Eftersom det här inlägget verkade uppskattat fortsätter jag bjuda på fler roliga fakta som jag har lärt mig av att översätta en inredningsbok till 25 länder. Kände du till exempel till att;

1) Om någon presenterar sig som ”keukenadviseur” i Nederländerna är hen kökskonsult. 

2) I Japan har man speciella toalett-tofflor / toalettsandaler /トイレスリッパ . Alltså särskilda inneskor som alla måste ta på sig när de går in i badrummet för att uträtta sina behov. Det för att man vill skilja på sk. rena och orena områden, så att ingen ska gå runt med toalett-baciller på sina fötter och sprida dem till resten av huset.

3) I Japanska hem har man överdrag på badkaren. Där delar nämligen hela familjen på badvattnet, så man tvättar sig innan man lägger sig i badvattnet och locket läggs sedan på för att hålla vattnet rent och varmt mellan användningarna. Numera kan man hålla vattnet varmt på andra sätt, men locken finns kvar och används istället för att hålla laptops, läsplattor och telefoner så att man kan bada och använda dem samtidigt.

4) Norge har flest eldstäder per hushåll, i världen. Hörde en obekräftad uppgift om så många som 2,7 eldstäder per hushåll! I Sverige söker man ju bygglov för att få installera en kamin men i Norge har man historiskt sett inte fått bygglov för husbygge om bostaden inte haft en rökkanal/skorsten från start.

5) I Spanien har man två typer av bygglov. Byggnadstillstånd; obra menor och obra mayor. Obra mayor gäller exempelvis för tillbyggnader, ändring av planlösning och väggar eller utökning av bostadens ytor medan Obra menor är något man behöver söka även för att få lov att göra mindre förändringar som exempelvis läggning av nytt golv eller en köksrenovering. Tuffa bud i Mellerud, men det kanske vi också skulle behöva införa i Sverige för att komma till rätta med alla snedplanerade kök man kan hitta på Hemnet.

Kategorier:

Kommentarer

 • Lotta skriver:

  Kul lista! Nummer 2 har jag koll på efter ett antal resor till Japan. Men förvåningen första gången jag skulle ta på toalettofflorna var stor! Önskar dig en fin helg!

 • Karin skriver:

  Att gå runt och visa upp sitt hem för gäster som vi gör i Sverige anses ganska märkligt i många andra länder. Och visa verkligen inte upp det egna sovrummet, det lite pinsamma misstaget har vi gjort i både Tyskland och Schweiz. Det anses för privat och intimt. Det kanske har ändrat sig lite nu, det var trots allt ganska många år sedan vi bodde där.

  • Tina skriver:

   Det uppfattas fortfarande som märkligt i Tyskland att gå husesyn. Speciellt att visa sovrummet 🙂

  • Kristina skriver:

   Haha! Det är kanske ett nordiskt fenomen. Vanligt i Norge också. Jag skulle dock aldrig visa fram vårt sovrum, det är där vi gömmer stöket när vi ska ha gäster!

 • Fia skriver:

  Ja vad kul! Mer sånt här????????

 • Birgitta Robertson skriver:

  Hej, Faktajustering: I Sverige behöver man inte bygglov för att installera en kamin. Det räcker att man gör en sk anmälan. Glömmer man det får man dock betala en avgift på 4 760 kr, förutom själva anmälan som kostar ca 2 000 kr. Sotaren kommer att rapportera att du har en eldstad så här gäller det att känna till regelverket. Annars kostar det onödiga pengar.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Att installera en ny kamin eller eldstad kan kräva bygglov beroende på skorstenens påverkan av byggnadens yttre utseende. Vet pga fick söka det själv eftersom områdets gestaltningsplan där vi bor har begränsningar och för att man bara medger begränsat antal eldstäder i vårt tätbebyggda område – så det kan variera även om reglerna för bygglov/anmälan generellt lättades upp 2019.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.