Annons

Five fun facts

Imorgon kommer det att ske ett serverbyte i kulisserna här på bloggen. Som pausmusik – i väntan på att jag kan posta inlägg igen – bjuder jag på några fun facts som jag stött på genom att översätta en inredningsbok till andra språk. Kände du till exempel till;

1) The 80% Carpet Rule
Om du hyr en lägenhet i USA kan hyresvärden kräva att du täcker minst 80% av golvet med mattor eller en heltäckningsmatta. Alltså du kan inte bli bötfälld, men det är en vanlig praxis. Varför? Det motiveras med att mattor dämpar stegljud, men ryktas snarare vara en åtgärd för att skydda hyresvärdarnas egendom. USA har för övrigt en Noice Control Act.

2) Home staging kan bli dyrt
I vissa delstater i USA blir förbättringar och detaljer som visas för husköpare den slutliga köparens egendom vid försäljningstillfället om man inte fyllt i en disclosure innan. Kan ju låta löjligt, men ändå inte. Vissa (väsentliga) visuella steroider som används för att pusha upp värdet på en bostad kanske rimligen borde ingå.

3) Ta ner julbelysningen i tid
Husägare i SanDiego, Californien som har kvar sin julbelysning utomhus efter den 2 februari kan få böter på upp till $ 250! Petimeterpolitik, tänker man kanske först. Men det finns en logik. Det handlar om att minska ljusföroreningarna. Julbelysningen ska inte störa naturens naturliga ljusrytm i onödan.

4) Fastighetsägare måste investera i kultur
I Wyoming måste byggnader som kostar mer än 100 000 dollar ha 1% av anslagen avsatta för konst och utsmyckning. Jamen. Fint ändå.

5) Böter för outbildade inredare i USA
I Sverige krävs en femårig universitetsutbildning (treårig kandidat och tvåårig master) för att titulera sig Arkitekt SAR eller Inredningsarkitekt SIR. Att kalla sig ”certifierad inredare” däremot är inte en lika formell historia och det finns många som kallar sig det med varierande utbildningsnivå.

I USA är reglerna hårdare. Om man inte kan uppvisa giltig licens som ”interior designer” i Florida får man inte jobba med kommersiella projekt, gör man det ändå kan man få böter och upp till ett års fängelse! I flera delstater har man också ett ålderskrav som säger att man förutom adekvat utbildning måste vara över 21 år. I Texas måste man årligen uppdatera sig och genomgå 12 timmars fortbildning för att få behålla sin licens som inredare. Jag hajade först till, men vid närmare eftertanke låter det ändå vettigt. Inredare (alltså inte stylister eller dekoratörer) är ju en yrkeskår som har ett stort ansvar för både fastigheter och människors hälsa, så varför inte? Här kan du se vilka lagar och licenskrav som gäller för inredningsdesigners i USA i olika delstater, om du planerar att jobba där.

Kategorier:

Kommentarer

 • Karolina skriver:

  Kul med 4)! Låter som en variant av den svenska enprocentsregeln om utsmyckning vid nybygge och ombyggnation som kom på 30-talet. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Enprocentsregeln

 • erika skriver:

  Intressant!
  även i Sverige finns en enprocentsregel. https://www.kro.se/enprocentsregeln

 • Ida skriver:

  Intressant med enprocents-regeln i Wyoming, undra om de har inspirerats av den svenska enprocentsregeln från 1937, eller om det här är en spridd princip på fler ställen i världen?

 • Linnea skriver:

  Arkitekt och inredningsarkitekt är inte skyddade titlar i Sverige, så det krävs inte femårig utbildning för att kalla sig det (dessvärre..). Ser man däremot någon som kallar sig Arkitekt SAR eller Inredningsarkitekt SIR så vet man att de har en femårig utbildning bakom sig.
  Och precis som Ida nämner har vi ju enprocentsregeln i Sverige, det gäller dock bara offentligt finansierade byggnader.

 • Sara skriver:

  Det där med mattregeln i NYC är sjukt enerverande, de mäter nämligen totalytan inkl. garderober och badrum vilket betyder att man i stort sett måste ha mattor från vägg till vägg.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.