Annons

Arkiv: feb 2021

Inredningsnyheter v.8/2021

Söndag och dags att riva igenom veckans snackisar i branschen.


Det har släppts nya bilder på Artilleriets kök som produceras i samarbete med Tre Sekel i Tibro. Tipstack till Anette.


Fogia har tillsammans med den danska arkitekt- och designstudion Norm Architects tagit fram nya bordskollektionen Koku.  


Göteborgsbaserade Tvåla & Tvaga som gör ekologiska tvålar, i Sverige – har det kämpigt. Helt osponsrat från min sida, men det här initiativet vill jag stötta. Lägg en order du med, så att vi får behålla produktionen av dessa kvalitetsprodukter!


Boråstapeter har släppt en ny kollektion tapeter som ska ge känslan handmålade kalkväggar.


Iris hantverk släpper sitt klassiska sopskyffelset i nya kulörer och ett materialbyte av skyffelbladet till en Bio-baserad polyeten. Ett material framtaget utan fossila råvaror men med samma egenskaper och utseende som traditionell plast erbjuder. Därmed säkras ett lägre klimatavtryck vid tillverkningen − ett mer långsiktigt och hållbart materialval.


Prettypegs lanserar en ny serie ben i massivt trä som ska göra IKEA’s bordsskivor, soffor och sängar mer personliga. Kollektionen lanseras i mars och kommer finnas i totalt 11 olika utföranden – tre höjder och fyra olika färger.


Jonas Bohlins stilserie Vilda firar 10 år och Gemla lanserar nu nya modellen Vilde!


Mateus är aktuella med nya delar i kollektionen Stripes som nu växer med ytterligare tallrik, ett fat, en mugg samt större skål.

Notiser
– Stoff och stil byter namn och öppnar ny butik i Göteborg
– Arkitektbyrån Kanozis börjar med ett nytt klimatberäkningssystem
som är tuffare än föreslagen lagstiftning.

– Desenio har börsnoterats på Nasdaq First North till ett värde av 72 svenska kronor per aktie, vilket motsvarade en värdering av bolaget till 11 miljarder kronor.


Rosti Mepal har släppt deras klassiska Margrethe-skål i tre nya kulörer bl a kulören Hummus och svenska Maze Interior som bara vill göra sådant som har ett syfte – har tagit fram tre nya produkter som optimerar en liten och trång hall. Läs mer om deras koncept Slow Production här. Styling Linnéa Salmén och foto Karl Andersson.


Foto: pressbilder från ovan angivna företag

Nyhet! Övningsbok i inredning och styling

Innehåller reklam och köplänk till Bokus

Nu kan jag äntligen avslöja vad jag har arbetat med den senaste tiden. Ett helt nytt bokkoncept som utgår från läsarens eget hem! Med start idag släpps Övningsbok i inredning och styling till förhandsbeställning i Sverige, via Bokus.



Med över 65 metodiska och kreativa övningar får du hjälp att använda inredarnas yrkesknep i ditt eget hem, steg för steg. Boken är upplagd som en inredningskonsultation där jag vägleder dig genom dina rum, med konkreta uppgifter som du får svara på och göra, för att skapa effekt direkt.

»Varför en övningsbok i inredning?«  kanske du undrar. »Hur kan det komma sig att det inte finns någon sådan?«, blir mitt svar. Det är ju stor skillnad på att förstå något i teorin och att omsätta kunskapen i praktiken. Ändå får vi så sällan hjälp med just den biten idag när vi söker inspiration till våra hem. I Övningsboken hjälper jag dig att försöka förstå vad du tycker om och trivs med och att hitta lösningar som utgår från dina specifika utmaningar, i den bostad du faktiskt har.

——————————————

ERBJUDANDE! Förhandsbeställ till specialpris!
Beställ Övningsboken via Bokus idag och ange koden ÖVNINGSBOK när du kommer till kassan så får du 20kr rabatt (erbjudandet gäller mellan den 25/2 – 14/3 2021). Vi reserverar oss för slutförsäljning. Ordrarna behandlas i turordning vid en eventuell slutförsäljning av första upplagan.

Boken släpps den 25 mars och levereras under vecka 13!

———————

Antal sidor: 160
Omslag/grafisk form: Edholm Ullenius
Illustrationer: Sofia Gustafsson
Teckningar: Anna Elzer Oscarson
Förlag: Roos Tegnér


* Inlägget innehåller reklam för egen verksamhet samt köplänkar/adlink till Bokus

Local hero: Pilaster

Inlägget är reklam för Källemo

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om ikonernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för deras unicitet och verkshöjd. Dessutom känns det här som en roligare och mer lärorik annonsform än rabattreklam. 


Hyllan Pilaster från Källemo formgavs 1989 av John Kandell. Han var en svensk arkitekt, målare och formgivare som fick idén till Pilaster en sen natt hemma i vardagsrummet när han blickade ut över alla sina boktravar på golvet. Han ringde genast upp Sven Lundh, Källemos VD, och beskrev sin tanke. Kunde man inte göra en hög, smal bokhylla som var så nätt att den till och med kunde få plats mellan två fönster? 

John Kandell citerade gärna Picasso ”En bild borde vara så enkel att man kunde skicka den per telefon till New York” och när det kom till formen på den här möbeln tog han det uttrycket både bildligt och bokstavligt. För någon ritning av bokhyllan behövdes nämligen aldrig göras, utan den beskrivning han gav Sven över telefonen räckte för att förklara hur han ville att formen skulle se ut. 

Men det första namnförslaget på hyllan, Boktricket, ratade John brysk. ”Vem har hittat på det namnet?” undrade han efter det stora intresset på möbelmässan? ”Det har jag!”, svarade Sven lite stolt. ”Fy, faan”, dundrade John. ”Den ska heta Pilaster!” Och så blev det. 



Hyllan fick sitt namn från begreppet pilaster som betyder ”en utskjutande väggpelare”, de var vanliga inom den romerska arkitekturen. På ett liknande vis tornar ju Pilasterhyllan upp från golvet och använder sig av fysikens grundlagar för att stabiliseras mot golvet. Pilasterhyllans storhet ligger i dess enkelhet. Ingen hade tidigare tänkt på att man kunde göra en bokhylla där böckerna låg ner i stället för att stå. 

Källemo är familjeföretaget som värdesätter formuttryck, hantverk och tidlöshet. Företaget grundades redan 1947 men allt började på riktigt när Sven Lundh i Källemos monter ställde ut Jonas Bohlins examensarbete från Konstfack, betongstolen Concrete, på möbelmässan i Stockholm 1981. Resten är historia som man brukar säga. Men i det här fallet nutida designhistoria.

Här kan du läsa mer om det fina samarbetet mellan John och Sven. En viktig vänskap och yrkesmässig korsning som gett oss andra så mycket mervärde och många minnesvärda möbler.

Visste du att? 

  • Under Designåret 2005 var den ikoniska Pilasterhyllan avbildad på ett av postens frimärken.
  • Pilaster har också producerats i en limiterad upplaga av den kungliga eken från Visingsö som egentligen var avsedd att bli kungliga skepp. 
  • Hyllan är 205 cm lång, har 12 hyllplan och varje hyllplan klarar 20 kg 
  • Pilasterhyllan tillverkas i antingen björk eller ek, som kan fås oljad, såpad eller lackerad i ett urval av färger som exempelvis Grå, Himmelsblå, Kandell blå, Kandell röd, Lera, Oljad ek, Såpad björk, Såpad ek, Svart, Vit täcklack, Vitfärgad björk.
  • Pilaster tillverkas i Småland och träslagen är FCS-märkta.
  • Pilasterhyllan har en smart urgröpning i nederkant som gör att den visuellt smider åt väggen eftersom den täcker in golvlisten.
  • När John Kandells gick ut Konstfack 1949 utsågs han till ”Årets bäste elev”
  • John Kandell fick 1989, som då förste formgivare, en statlig konstnärslön. Samma år erhöll han Dagens Nyheters formgivarpris.  
  • Källemo har sin bas i Värnamo och producerar sina möbler i nära samarbete med lokala företag med över trettio partnerföretag inom en femtio kilometers radie.

Pressklipp Elle decor Italia

Innehåller reklam för egen verksamhet

I senaste numret Elle Decor Italy hittar ni en lång intervju med mig om Handbok i inredning och styling som blivit en storsäljare i Italien. Alla kanske inte kan italienska, så den som är nyfiken kan läsa några utdrag från texten på svenska nedan.


Du har kallats för ‘interior guru’, hur känner du för det? 
Det beror helt på vad man läser in i begreppet guru. Jag har ingen ambition att vara någon stil-guru som promotar en specifik look eller lösning. Jag vill bara förklara de grundläggande principer och tumregler som inredare använder, som alla kan ha nytta av för att tänka ut egna lösningar oavsett vad man gillar. Många som är intresserade av inredning har inte koll på de genvägar och visuella verktyg som finns för att uppnå det som man vill. Det är synd. Vi har så mycket att vinna på det.

Idag är inte hemmet enbart en plats att bo på utan något vi också identifierar oss starkt med och gärna delar i sociala medier. Hur ser du på det?
Det är ett av de teman jag tar upp för diskussion i boken. Att vi har fått ett utifrånperspektiv på våra hem tack vare sociala medier. Instagram och Pinterest ger oss massor med inspiration men jag tror också att det gör oss sämre på att inreda för vardagen. Vad som är fint på bild är inte alltid snyggt eller fungerande i verkligheten. 

Hur intresserad är du av hållbarhet och gröna frågor och hur påverkar det ditt sätt att arbeta?
När vi pratar om hållbarhet i inredning och hur man gör bättre val i design- och möbelvärlden idag tenderar vi att fokusera på material, tillverkning och transport. Vad sakerna vi köper är gjorda av, hur de har producerats och hur långt de har transporterats. Allt detta är mycket viktigt men det lägger stort fokus på leverantörerna, vi får inte glömma bort vårt eget ansvar också. Alla felköp och misstag vi som konsumenter gör kostar inte bara onödiga resurser för oss som privatpersoner utan också för samhället och miljön i stort. Att lära sig grunderna om inredning kan vara ett sätt att minska sin överkonsumtion och bli mer nöjd med sitt hem.

När det gäller material tycker jag att vi alla borde bli bättre på syna innehållsförteckningen. Jag brukar jämför möbler med mat. Halvfabrikat eller icke-äkta produkter är lika trist i hemmet som på tallriken. Att vara selektiv och bara köpa sådant som är tillverkat av riktigt bra råvaror är å andra sidan ett enkelt sätt att successivt fatta bättre beslut. Det är mycket som faller bort när man granskar möbler och inredning ur det perspektivet.

Boverkets Byggregler – bör, skall eller kan?

När jag skriver om inredningskunskap kopplat till allmänna råd och rekommendationer i Boverkets byggregler BBR (exempelvis att man numera bör ha en vask i köksöar med spis för att undvika skållningsskador) får jag alltid många frågor från er läsare om hur man egentligen ska tolka Boverkets (BBR) föreskrifter. Vissa vet inte ens om vad det är. Så låt oss reda ut det. Såhär skriver Boverket själva på sin hemsida;

Vad är BBR?
”BBR är en förkortning på Boverkets byggregler. De innehåller tillämpningsföreskrifter och allmänna råd till plan- och bygglagen, PBL, och till plan- och byggförordningen, PBF. Reglerna omfattar bl.a. utformningskrav och tekniska egenskapskrav.

Kraven är samhällets minimikrav på byggnader.
Reglerna ska uppfyllas även om bygglov eller anmälan inte behövs.”

Vem har bestämt reglerna?
De grundläggande kraven på byggnader har riksdag och regering fastställt i plan- och bygglagen och i plan- och byggförordningen.

Vad är skillnaden mellan ”kan” och ”bör”?
”Allmänna råd är generella rekommendationer om tillämpningen av en författning som anger hur någon kan eller bör handla i ett visst hänseende. Allmänna råd är alltså rekommendationer oavsett om de innehåller kan eller bör. I språket kan nog en del uppfatta det som att det finns en nyans mellan kan och bör. Men juridiskt är båda rekommendationer.”

”I inledningen av varje avsnitt i BBR förklaras till vilka bestämmelser i huvudförfattningarna som BBR-avsnittets föreskrifter och allmänna råd är kopplade… Allmänna råd i BBR ger vägledning om hur man lämpligen kan eller bör handla för att uppfylla krav enligt bestämmelser i huvudförfattningarna.”
Källa: Boverket.se

BBR innehåller alltså regler av två olika slag, föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifterna är tvingande bestämmelser som ska följas. Ofta är föreskrifterna formulerade som funktionskrav. Med det menas att de anger en effekt som ska uppnås, t.ex. att radonhalten i luften inte får överskrida viss nivå eller att varmvattnet ska hålla en viss temperatur. Däremot anger föreskrifterna vanligtvis inte vilken teknisk lösning man ska välja för att uppnå den effekten, utan det är upp till byggaktören att använda vilken teknik som helst så länge föreskriftens krav uppfylls. I de allmänna råden anges hur man kan eller bör göra för att uppfylla de bindande föreskrifterna. Som byggaktör kan man välja att följa de allmänna råden, och då kan man känna sig säker på att man uppfyller de bindande kraven i föreskrifterna. Man kan också välja att inte följa de allmänna råden, utan i stället uppfylla föreskriftskraven på annat sätt. Men då måste man kunna visa för t.ex. kommunens byggnadsnämnd att den lösning man har valt verkligen uppfyller de tvingande kraven i föreskrifterna.
Källa: Svar i mail från Boverket

Kan byggaktören eller ägaren av en byggnad dömas till fängelse eller böter i PBL?
Enligt PBL är det byggherrens ansvar att de tekniska egenskapskraven och byggreglerna uppfylls. I en byggprocess ska byggherren visa för kommunen hur kraven kommer att uppfyllas.

Om det efter att byggnaden har tagits i bruk inträffar en olycka till följd av att kraven inte uppfyllts kan straffsrättsliga bestämmelser till exempel böter eller fängelse bli aktuella. Brister i uppfyllandet av byggreglerna kan nämligen ha betydelse för bedömningen av vårdslöshet i straffrättslig mening. 
Källa: Boverket.se

Måste man verkligen ha en vask i köksön även när man renoverar ett gammalt kök (alltså inte bygger ett helt nytt hus)?
Jag mailade Boverket för att ställa denna specifika och återkommande fråga och fick detta svar;

Kravet i avsnitt 8:43 BBR säger att ”Utslagsvask ska placeras så att risken för skållningsskador begränsas”. Det är alltså ett krav som måste följas. Till detta krav finns ett allmänt råd som säger att ”Utslagsvask bör placeras i samma inredningslängd som spisen”. Det kan inte uteslutas att man med hjälp av någon innovativ lösning skulle kunna uppfylla föreskriftskravet på ett annat sätt än genom att göra som det allmänna rådet säger, men då får man vara beredd på att förklara för byggnadsnämnden varför man anser att även den valda lösningen är godtagbar.

Det är alltså inte fullt så enkelt som att man kan säga att man inte behöver följa de allmänna råden om man inte vill. Om man inte gör det måste man kunna visa att man likväl uppfyller föreskriftens krav. Hur man gör det om man bygger en köksö med spis utan vask kan jag inte säga. Principen med dessa sk. funktionskrav är att Boverket genom sina regler inte ska låsa fast byggherrarna vid en viss teknisk lösning utan möjliggöra för nya innovativa lösningar som kanske inte ens gick att förutse när reglerna skrevs.

Gäller samma regler i BBR generellt om man renoverar eller bygger nytt?
Vid ändring av byggnader finns det ett visst utrymme att göra anpassningar och avsteg från byggreglernas krav med hänsyn till byggnadens förutsättningar, ändringens omfattning, kulturhistoriska hänsyn m.m. Vid ändring av byggnader är det i normalfallet bara den del som ändras som måste uppfylla kraven. Om man t.ex. byter fönster i ett gammalt hus ska de nya fönstren som utgångspunkt uppfylla dagens krav, men fönsterbytet innebär inte att övriga delar av huset som inte påverkas av fönsterbytet också måste byggas om för att uppfylla dagens kravnivå.

Var kan jag hitta mer information om Boverkets byggregler?
BBR kan du ladda ner från sidan Boverkets byggregler.
Det finns en hel del kompletterande material så som frågor och svar, konsekvensutredningar, förstudier med mera. Detta material kan du hitta på sidan Om Boverkets byggregler.

Inredningsnyheter v.7/2021

Söndag = dags att summera nyhetsveckan som gått och de senaste snackisarna på den skandinaviska designscenen. Här kommer en snabb scroll för dig som vill ha koll!


Kvänum har visat köksnyheter. Personligen gillar jag deras nya beslag som känns som ett mellanting mellan knoppar och handtag.


Norwegian presence har haft pressvisning för att hylla Norska formgivare. Poppy Lawman är en nyetablerad Norsk designer med fokus på cirkulär strategi för möbelproduktion. Poppy har samarbetat med Hellefoss Paper, ett 122 år gammalt pappersbruk nära Oslo, för att utforska oraffinerad oblekt granpappersmassa som material. Resultatet är sidobordet Papirstein tillverkat av pressade pappersskivor skurna och slipade för hand och fästa ihop som pusselbitar.


New Day Interior är ett nytt svenskt inredningsföretag som satsar på garderober med skräddarsydd känsla. New Day är ett ett dotterbolag till White Orange, ett företag som i över tio års tid har tagit fram fast inredning för lägenheter och villor i Stockholm.  De har hittat ett modernare tillvägagångssätt där de levererar måttanpassade garderober i tidstypiska stilar och monterar på plats. På så sätt blir det både ett smidigare montage och bättre priser.


Kajsa Cramer och Fine Little Day har tagit fram en gemensam keramik-kollektion med dekor.

För att fira sitt 25-åriga samarbete med NK har VIPP tagit fram en limiterad utgåva av sin pedalhink med en illustration över NK’s varuhus i Stockholm.


Kolla in brittiska Waxatelier som gör trendiga snurrljus i bivax istället för paraffin (som ju tillverkas av olja och därför avger inomhusgaser till luften). Okej, inte så nordisk nyhet kanske men värd att nämna eftersom vi i Sverige verkar besatta av tvinnade ljus just nu 🙂

Notiser
– IKEA kommer att börja sälja reservdelar till sina historiska bästsäljare för att ge dem ett längre liv.
– Blocket och Tradera får konkurrens av ny app.
– Granit utvecklar kurser för kunderna via Skillbreak

– Prettypegs omsättning ökade med 40% under pandemiåret.
– Läs mer om duon bakom Sveriges bästa mäklare-podd’en.
– Thesese Bohman kommenterar konflikten på Konstfack


Luxaflex har släppt en ny funktionell kollektion av lamellgardiner som kan förbättra akustiken i din bostad. De kan absorbera så mycket som 60 % av ljudet i ett rum!

DIY: Legotavla

Mitt öga fastnade vid en väldigt specifik detalj när jag scrollade förbi den här lägenheten som är till salu på Nedre Vogelbergsgatan i Göteborg via Alvhem. Mest för att jag själv har två söner som älskar LEGO och har massor med sådana här små gubbar i lådorna. Kanske ett DIY-tips till barnrummet?


Det ser ut som att de har limmat fast vanliga vita Lego-klossar på tavlans bakstycke, som har målats i samma kulör som väggen. Bara att ställa gubbarna på dem och ta loss vid lek. Smart!


Foto: bild lånad från Nedre Vogelbergsgatan i Göteborg via Alvhem

Veckans Clubhouse: Prestationsprinsessorna

I dagens lunchsnack om Influencers, samtiden och framtiden i den nya appen Clubhouse pratar vi om prestationspressen. Vad får det för konsekvenser att algoritmen (och annonsörerna) premierar uppåt och framåt som rörelse istället för långsamt och inåt? Vad innebär det för läsarna och för oss som arbetar med att posta innehåll, stories, blogginlägg och content. Att ständigt vara relevant och intressant, på språng och på gång och leva livet med ett maxat schema. Puh och nu KÖR vi! Välkommen att vara med i 45 minuters samtal om social hållbarhet.  Vi drar igång kl 11.30 


Annons: *Svana din husdröm med Movehome

Reklam för Movehome och kampanj Svana 2021

Sedan fyra år tilbaka är Movehome den enda leverantören av stycketillverkade trähus* som kan leverera Svanenmärkta hus. Märkningen innebär att deras villor har granskats av Svanen ur ett livscykelperspektiv med ett helhetsgrepp på byggprocessen, byggnaden och hur den används och förvaltas. Alltifrån träet i takstolarna till spacklet i badrummet har granskats för att leva upp till Svanens krav. Om du vill ”*Svana din husdröm” och bygga mer hållbart är Movehomes husmodeller alltså ett bra val. 

Under 2020 lanserade Miljömärkning Svanen ett helt nytt begrepp för att öka medvetenheten kring en mer hållbar livsstil hos svenskarna. Svana är ett ord för hållbara handlingar, stora som små. Ordet svana ska inspirera till, och göra det enklare, att både prata om och leva ett mer hållbart liv. Att svana är alla hållbara handlingar som till exempel att återvinna, källsortera, kollektivresa och att inte slösa eller överkonsumera. Men när du verkligen behöver något, välj gärna miljömärkta varor och tjänster som klarat våra hårda miljökrav – då väljer du att leva mer hållbart; att svana ditt liv. I linje med detta uppmanar Movehome därför dig att ”*Svana din husdröm”! 

Visste du att?
– Movehomes Svanenmärkta hus drar minst 15% mindre energi än vad Boverket kräver.
– Innehållet i färger kontrolleras noga och ytskikt på golv, tak och väggar får inte innehålla PVC.
– Hus som Svanenmärks kontrolleras för emissioner av formaldehyd i träbaserade produkter. 
– Hus som Svanenmärks har stort fokus på fuktförebyggande arbete och redovisar en fuktskyddsbeskrivning. Det ger dig och din familj en sund innemiljö att leva i.
– Hus som Svanenmärks kontrolleras för lufttäthet. Huset provtrycks eftersom ett tätt hus ger dig en extra låg energiförbrukning.
– Ett Svanenmärkt hus har extra åtgärder för att förhindra läckage av eventuellt markradon in i huset. Det ger dig och din familj en sund innemiljö att leva i.
– Utomhusvirke till hus som Svanenmärks inte får innehålla tungmetaller eller biocider. Ditt hus har därför entrétrappor av organowood.

Provbygg ett svanenmärkt hus!
Forma din husdröm på fem minuter i Bygg online, och se priset direkt.

Klicka här för att komma till det digitala verktyget.

* Det finns sedan tidigare Svanenmärkta villor, radhus/kedjehus i kategorin ”gruppbyggda småhus”.  Movehome är dock först i landet i kategorin ”stycketillverkade trähus” – som vänder sig direkt till slutkonsumenter – samt först med att klara Svanens krav för hus version 3.0.

Up and coming: @grainandknot

Kolla in Sophie Sellu på instagram, som täljer helt fantastiska vaser och taktila konstverk av ”reclaimed timber” och återvunnet trä. Följ henne och kolla in mer bilder på @graindandknot










Foto: lånade från Grain & Knot och @graindandknot

1 3