Annons

Inredningskunskap: Regler för köksö med spis?

Ett konkret exempel på en internationell avvikelse där lokala byggnormer och praxis ser olika ut i olika länder är; köksö med spis.

I Sverige har Boverket nyligen skärpt sina rekommendationer för detta och förespråkar att man ska ha en utslagsvask i samma inredningslängd som spisen, för att undvika skållskador.Varför det kan man undra? Jo. Om du placerar spisen på en köksö och din diskho på en annan ”inredningslängd” – utan någon bänkskiva som binder dem samman – så har du inget sk. bänkstöd när du behöver förflytta en varm panna eller kastrull för att hälla av hett vatten. Risken är då större att du kommer bränna dig själv eller någon annan när du förflyttar dig över rummet. Detta är alltså en säkerhetsfråga, både för dig själv och för andra som jobbar i köket, men också för dina barn och eventuella husdjur som kan befinna sig i rummet samtidigt. Det är anledningen till att Boverket vill att man har en mindre utslagsvask i närheten av spisen, om man väljer att placera dessa två enheter på två olika inredningslängder när man bygger nytt.

I andra länder är byggnormerna för just detta inte alls lika restriktiva och de har även andra mått och standarder för sina kök. Därför är det vanskligt att titta på utländska inredningsbilder och inspireras på lösningar till sitt svenska kök och tro att man kan göra samma lika här.

Och ja, jag förstår att det blir förvirrande när Boverket klassificerar detta som ett allmänt råd, men bör-krav ska läsas som skall-krav om man inte kan uppfylla föreskriften som rådet hör till. Skydd mot skållningsskador i det här fallet.

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Det stör mig också att man ofta är mer påläst som insnöad kund än de kökskonsulter (läs: kökssäljare) som ska rita kök och ge råd åt privatpersoner. TACK för att du lyfter viktiga frågor och höjer kunskapsnivån för oss alla. Heja!

 • Camilla skriver:

  Vill inte mästra men allmänna råd är inte juridiskt bindande. De är ett sätt att nå föreskriftens krav men kan lösas på annat sätt om byggherren har alternativ lösning.
  Hur man skulle lösa det just här vet jag inte dock ????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Precis, som jag skriver är inte allmänna råd skall-krav om man har en annan lösning som gör att man kan uppfylla föreskriften som föreligger det – men för just sådana här fristående köksöar är det ofta svårt att hitta en alternativ lösning än utslagsvask och det är därför vissa kommuner är så hårda och inte godkänner byggloven. Om man inte förstår säkerhetsfrågan som ligger bakom och om man har tittat på hundratals bilder som normaliserat det som anses ”fel” i Sverige så blir det nog inte lättare i kommmunikationen med handläggaren… 🙂

 • Marie skriver:

  Hur gäller det här om man har ett kök med överskåp som går hela vägen ner mot bänkskivan? Räknas det som olika inredningslängder på varsin sida skåpet? Jag vill göra mitt kök L-format men med överskåp hela vägen ner i hörnet. Diskho och spis hamnar på olika sidor skåpet

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag vet faktiskt inte vad Boverket säger om just det, men du kommer ju att måsta lyfta din kastrull med kokande pastavatten över golvet då (för att passera skåpen) utan bänkstöd och när du ska öppna dem för att hämta något kommer du att bryta arbetstriangeln med dörrens svängradie – så det låter inte som en optimalt praktisk lösning i mina öron. Det kanske funkar för er, men vad kommer framtida köpare av bostaden att tycka om den lösningen? Ett kök har en livslängd på 25 år så det gäller att tänka långsiktigt. Risken är stor att du renoverar dig till både vardagsskav och ”värdeminskning”.

 • Anonymous coward skriver:

  Snälla fortsätt inte med detta ”I andra länder” spår. Jag har bott i tre andra länder och aldrig råkat på något konstigt i köksplanering. Tvärtom, tycker jag de flesta köken var sansad, bra planerad, praktiska och mindre stylade än här i Sverige.
  Finns dumma folk överallt. Även här. Inte bara ”i andra länder”.

  • Sandra skriver:

   Håller inte alls med dig där. I Balkan samt ungern har de ofta jättesmå kök. Större matbord. Gasspis direkt jämte ho osv. De förbereder ofta maten på matbordet.
   Konstigt med tanke på att de nog lagar mer mat än folk gör i Sverige.
   I både Tyskland o Italien tillhör köket ofta inte ens lägenheten så man får montera ner o flytta med den till nästa bostad. Då passar man in det som det går men såklart inte så bra anpassat.
   Kan inte tala för alla länder men generellt har vi en mer utarbetad köksstandard i Sverige även om folk ”egenrenoverar” som de vill.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag säger inte att andra länder är ”dummare” eller smartare än Sverige – jag säger bara att vi har olika lagar, standardmått och försäkringsregler. Det bör man vara medveten om när man söker tittar på internationella bilder eftersom det som är tillåtet utomlands kanske inte är det i Sverige och vice versa.

 • Henrik skriver:

  Det är en rekommendation bara. Det BÖR vara utslagsback i anslutning till spis, inte SKALL.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Henrik, se gärna tidigare kommentarer om att bör-krav ska läsas som skall-krav om man inte kan tillse det som föreligger rekommendationen.

   • henrik mellstig skriver:

    hej, har undran bara varför bör är skall inom detta område och inte inom andra sektorer?
    och sen undrar jag som också som understående fråga om detta gäller både nybyggnad och renovering? jag står nämligen i startgropen att renovera köket och vill ha en köksö med spis, nu är det inga problem att bila in avlopp till ön men för att ta den ”enkla” vägen skulle det underlätta att inte behöva göra det.
    finns det lokala föreskrifter eller är det generellt samma över hela landet?

 • Sara skriver:

  Gäller detta endast vid nybygge eller även vid renovering av kök?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.