Annons

Inredningskunskap: Regler för köksö med spis?

Ett konkret exempel på en internationell avvikelse där lokala byggnormer och praxis ser olika ut i olika länder är; köksö med spis.

I Sverige har Boverket nyligen skärpt sina rekommendationer för detta och förespråkar att man ska ha en utslagsvask i samma inredningslängd som spisen, för att undvika skållskador.Varför det kan man undra? Jo. Om du placerar spisen på en köksö och din diskho på en annan ”inredningslängd” – utan någon bänkskiva som binder dem samman – så har du inget sk. bänkstöd när du behöver förflytta en varm panna eller kastrull för att hälla av hett vatten. Risken är då större att du kommer bränna dig själv eller någon annan när du förflyttar dig över rummet. Detta är alltså en säkerhetsfråga, både för dig själv och för andra som jobbar i köket, men också för dina barn och eventuella husdjur som kan befinna sig i rummet samtidigt. Det är anledningen till att Boverket vill att man har en mindre utslagsvask i närheten av spisen, om man väljer att placera dessa två enheter på två olika inredningslängder när man bygger nytt.

I andra länder är byggnormerna för just detta inte alls lika restriktiva och de har även andra mått och standarder för sina kök. Därför är det vanskligt att titta på utländska inredningsbilder och inspireras på lösningar till sitt svenska kök och tro att man kan göra samma lika här.

Och ja, jag förstår att det blir förvirrande när Boverket klassificerar detta som ett allmänt råd, men bör-krav ska läsas som skall-krav om man inte kan uppfylla föreskriften som rådet hör till. Skydd mot skållningsskador i det här fallet.

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Det stör mig också att man ofta är mer påläst som insnöad kund än de kökskonsulter (läs: kökssäljare) som ska rita kök och ge råd åt privatpersoner. TACK för att du lyfter viktiga frågor och höjer kunskapsnivån för oss alla. Heja!

 • Camilla skriver:

  Vill inte mästra men allmänna råd är inte juridiskt bindande. De är ett sätt att nå föreskriftens krav men kan lösas på annat sätt om byggherren har alternativ lösning.
  Hur man skulle lösa det just här vet jag inte dock ????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Precis, som jag skriver är inte allmänna råd skall-krav om man har en annan lösning som gör att man kan uppfylla föreskriften som föreligger det – men för just sådana här fristående köksöar är det ofta svårt att hitta en alternativ lösning än utslagsvask och det är därför vissa kommuner är så hårda och inte godkänner byggloven. Om man inte förstår säkerhetsfrågan som ligger bakom och om man har tittat på hundratals bilder som normaliserat det som anses ”fel” i Sverige så blir det nog inte lättare i kommmunikationen med handläggaren… 🙂

 • Marie skriver:

  Hur gäller det här om man har ett kök med överskåp som går hela vägen ner mot bänkskivan? Räknas det som olika inredningslängder på varsin sida skåpet? Jag vill göra mitt kök L-format men med överskåp hela vägen ner i hörnet. Diskho och spis hamnar på olika sidor skåpet

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag vet faktiskt inte vad Boverket säger om just det, men du kommer ju att måsta lyfta din kastrull med kokande pastavatten över golvet då (för att passera skåpen) utan bänkstöd och när du ska öppna dem för att hämta något kommer du att bryta arbetstriangeln med dörrens svängradie – så det låter inte som en optimalt praktisk lösning i mina öron. Det kanske funkar för er, men vad kommer framtida köpare av bostaden att tycka om den lösningen? Ett kök har en livslängd på 25 år så det gäller att tänka långsiktigt. Risken är stor att du renoverar dig till både vardagsskav och ”värdeminskning”.

 • Anonymous coward skriver:

  Snälla fortsätt inte med detta ”I andra länder” spår. Jag har bott i tre andra länder och aldrig råkat på något konstigt i köksplanering. Tvärtom, tycker jag de flesta köken var sansad, bra planerad, praktiska och mindre stylade än här i Sverige.
  Finns dumma folk överallt. Även här. Inte bara ”i andra länder”.

  • Sandra skriver:

   Håller inte alls med dig där. I Balkan samt ungern har de ofta jättesmå kök. Större matbord. Gasspis direkt jämte ho osv. De förbereder ofta maten på matbordet.
   Konstigt med tanke på att de nog lagar mer mat än folk gör i Sverige.
   I både Tyskland o Italien tillhör köket ofta inte ens lägenheten så man får montera ner o flytta med den till nästa bostad. Då passar man in det som det går men såklart inte så bra anpassat.
   Kan inte tala för alla länder men generellt har vi en mer utarbetad köksstandard i Sverige även om folk ”egenrenoverar” som de vill.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag säger inte att andra länder är ”dummare” eller smartare än Sverige – jag säger bara att vi har olika lagar, standardmått och försäkringsregler. Det bör man vara medveten om när man söker tittar på internationella bilder eftersom det som är tillåtet utomlands kanske inte är det i Sverige och vice versa.

 • Henrik skriver:

  Det är en rekommendation bara. Det BÖR vara utslagsback i anslutning till spis, inte SKALL.

  • LG skriver:

   Jag hade inte fått bygglov om jag inte ritat om köksön så det blev 80 cm mellan vask och spis.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Henrik, se gärna tidigare kommentarer om att bör-krav ska läsas som skall-krav om man inte kan tillse det som föreligger rekommendationen.

   • henrik mellstig skriver:

    hej, har undran bara varför bör är skall inom detta område och inte inom andra sektorer?
    och sen undrar jag som också som understående fråga om detta gäller både nybyggnad och renovering? jag står nämligen i startgropen att renovera köket och vill ha en köksö med spis, nu är det inga problem att bila in avlopp till ön men för att ta den ”enkla” vägen skulle det underlätta att inte behöva göra det.
    finns det lokala föreskrifter eller är det generellt samma över hela landet?

 • Sara skriver:

  Gäller detta endast vid nybygge eller även vid renovering av kök?

 • Kritisk Tvivlare skriver:

  Jag ställer mig mycket tveksam till detta allmänna råd, men inte minst till hur det praktiseras, särskilt vid köksplanering.

  De flesta utslagsvaskar jag har sett utgörs av små hål i anslutning till hällen. Det ser förstås logiskt och regelföljsamt ut, men jag tror att risken för skållningsskador ökar vid försök att hälla av en större kastrull med varmt vatten i den lilla vasken. Högst sannolikt används vasken sällan eller aldrig för det den är avsedd.

  En vanlig förekommande planering har varit någon form av L-kök, som i praktiken innebär lyft av kärl över golvet, i den raka linjen mellan spis och ho. Jag har svårt att se att någon lyfter kastruller och håller sig över bänkskivan i alla lägen, av rädsla för att tappa kastrullen. Den tanken är enbart teoretisk.

  Låt vara för hobbyrestauratören, men i majoriteten av de svenska hemmen rymmer den största kastrullen inte mer än 10 liter, ofta endast till hälften fylld. Det är mitt antagande åtminstone, tycka vad man vill. Utifrån det har jag svårt att se att risken för skållningsskador motiverar denna regel, eller vad man nu vill kalla det.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Kritisk Tvivlare, skriv detta direkt till Boverket istället för till mig 🙂 Jag kan inte påverka reglerna, jag bara förmedlar vad som gäller.
   Boverket har regeringens bemyndigande att skriva bygg och konstruktionsregler och baserar inte dem på gissningar utan statistik, bostadsundersökningar och fakta – men om tillräckligt många motsäger sig är de säkert beredda att lyssna. Själv har jag dock sett alldeles för många mäklarannonser på Hemnet med huvudlösa placeringar av vask och spis för att tro att man kan lita på ett allmänt omdöme eller sunt förnuft i alla lägen 🙂

 • Nathalie skriver:

  När vi byggde nytt hus så var vi först inne på att köpa kök via Ikea. Där pekade de ut att eftersom vi ville ha vår primära vask i köksön (intill diskmaskin), men fortfarande ha spisen längs med väggen, så fick vi lov att lägga ytterligare en vask i samma längd som spisen.
  Vi var även och kollade på andra kökstillverkare, och där kliade de sig i huvudet eller tittade gapande på en när man nämnde vad Ikea hade rekommenderat gällande vask och spis.

  Det blev inget Ikeakök, men vi tog självfallet rekommendationen med oss. Så nu lade vi till en pytteliten vask i samma länga som spisen. Och den blir sällan använd till annat än att dricka vatten ur då vi har skåp med glas alldeles ovanför. Funkade finfint till att lägga musslor i också! Så även om det känns lite onödigt så går det ju att få användning för allt.

  Tycker däremot att kökssäljare verkligen borde informera om detta desto mer. Annars vet jag inte om vi någonsin hade fått nys om det här.

 • Medelåldersmannen skriver:

  Tack för detta Frida, fantastiskt bra beskrivet då försökt förstått detta utan att få tydliga svar (vill alltid förstå varför jag behöver göra saker som tillsynes är av liten nytta eller t o m i detta fall av negativ nytta för mig då jag tappar värdefull köksyta)..

  Vår husleverantör – vi bygger nytt- säger att vi inte får slutbesked med mindre än att man uppfyller detta krav. Så så var det med den saken :). Det kan ju vara en ”bummer” om man köper nyproduktion av någon som bott kort tid och man inte får slutbesked av dem och tvingas fixa köket om man sedan vill sälja till någon som prompt vill ha (helt logiskt) bevis på att det finns ett slutbesked.

  Men förutom detta runt slutbesked, vad skulle kunna bli konsekvensen (förutom ev skållning) av att inte ”lyda” rådet om man skulle bygga med delad entreprenad så att ingen av entreprenörerna skulle bry sig att man får slutbesked? Skulle man ex vis kanske kunna dömas för vållande till kroppsskada om man nu råkar vålla någon brönnskador (rimligen måste det ju vara en reell risk iom att rådet finns och om nu boverket utgår från statistik på denna typ av skada) och att försäkringsbolaget kanske skulle trilskas med en på något vis?

  Någon tanke kring det?

 • Anders Lindh skriver:

  Jag vill utveckla frågan. Jag undrar om det är ok att ställa en liten sfärisk ho uppe på köksön istället för nedsäkt
  Jag har behov av allt utrymme under och kommer undan med betydligt mindre utymme i lådor och skåp under skivan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.