Annons

Pressklipp Elle decor Italia

Innehåller reklam för egen verksamhet

I senaste numret Elle Decor Italy hittar ni en lång intervju med mig om Handbok i inredning och styling som blivit en storsäljare i Italien. Alla kanske inte kan italienska, så den som är nyfiken kan läsa några utdrag från texten på svenska nedan.


Du har kallats för ‘interior guru’, hur känner du för det? 
Det beror helt på vad man läser in i begreppet guru. Jag har ingen ambition att vara någon stil-guru som promotar en specifik look eller lösning. Jag vill bara förklara de grundläggande principer och tumregler som inredare använder, som alla kan ha nytta av för att tänka ut egna lösningar oavsett vad man gillar. Många som är intresserade av inredning har inte koll på de genvägar och visuella verktyg som finns för att uppnå det som man vill. Det är synd. Vi har så mycket att vinna på det.

Idag är inte hemmet enbart en plats att bo på utan något vi också identifierar oss starkt med och gärna delar i sociala medier. Hur ser du på det?
Det är ett av de teman jag tar upp för diskussion i boken. Att vi har fått ett utifrånperspektiv på våra hem tack vare sociala medier. Instagram och Pinterest ger oss massor med inspiration men jag tror också att det gör oss sämre på att inreda för vardagen. Vad som är fint på bild är inte alltid snyggt eller fungerande i verkligheten. 

Hur intresserad är du av hållbarhet och gröna frågor och hur påverkar det ditt sätt att arbeta?
När vi pratar om hållbarhet i inredning och hur man gör bättre val i design- och möbelvärlden idag tenderar vi att fokusera på material, tillverkning och transport. Vad sakerna vi köper är gjorda av, hur de har producerats och hur långt de har transporterats. Allt detta är mycket viktigt men det lägger stort fokus på leverantörerna, vi får inte glömma bort vårt eget ansvar också. Alla felköp och misstag vi som konsumenter gör kostar inte bara onödiga resurser för oss som privatpersoner utan också för samhället och miljön i stort. Att lära sig grunderna om inredning kan vara ett sätt att minska sin överkonsumtion och bli mer nöjd med sitt hem.

När det gäller material tycker jag att vi alla borde bli bättre på syna innehållsförteckningen. Jag brukar jämför möbler med mat. Halvfabrikat eller icke-äkta produkter är lika trist i hemmet som på tallriken. Att vara selektiv och bara köpa sådant som är tillverkat av riktigt bra råvaror är å andra sidan ett enkelt sätt att successivt fatta bättre beslut. Det är mycket som faller bort när man granskar möbler och inredning ur det perspektivet.

Kategorier:

Kommentarer

  • Agata skriver:

    Väldigt OT men jag tycker det vore kul om du skrev ett inlägg om ”syndiga” prylar/möbler du har hemma. Tänker att även du som förespråkar hållbarhet måste ha gjort ett par shoppingvurpor, haft ett svagt ögonblick där du köper något som du innerst inne vet att du kanske inte behöver eller är särskilt hållbart ur miljöperspektiv. Kanske ett malmbord från Ikea, en gammal teakmöbel på loppis eller en ljuslykta bara för att den var billig och fin 🙂

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.