Annons

Local hero: Pilaster

Inlägget är reklam för Källemo

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om ikonernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för deras unicitet och verkshöjd. Dessutom känns det här som en roligare och mer lärorik annonsform än rabattreklam. 


Hyllan Pilaster från Källemo formgavs 1989 av John Kandell. Han var en svensk arkitekt, målare och formgivare som fick idén till Pilaster en sen natt hemma i vardagsrummet när han blickade ut över alla sina boktravar på golvet. Han ringde genast upp Sven Lundh, Källemos VD, och beskrev sin tanke. Kunde man inte göra en hög, smal bokhylla som var så nätt att den till och med kunde få plats mellan två fönster? 

John Kandell citerade gärna Picasso ”En bild borde vara så enkel att man kunde skicka den per telefon till New York” och när det kom till formen på den här möbeln tog han det uttrycket både bildligt och bokstavligt. För någon ritning av bokhyllan behövdes nämligen aldrig göras, utan den beskrivning han gav Sven över telefonen räckte för att förklara hur han ville att formen skulle se ut. 

Men det första namnförslaget på hyllan, Boktricket, ratade John brysk. ”Vem har hittat på det namnet?” undrade han efter det stora intresset på möbelmässan? ”Det har jag!”, svarade Sven lite stolt. ”Fy, faan”, dundrade John. ”Den ska heta Pilaster!” Och så blev det. Hyllan fick sitt namn från begreppet pilaster som betyder ”en utskjutande väggpelare”, de var vanliga inom den romerska arkitekturen. På ett liknande vis tornar ju Pilasterhyllan upp från golvet och använder sig av fysikens grundlagar för att stabiliseras mot golvet. Pilasterhyllans storhet ligger i dess enkelhet. Ingen hade tidigare tänkt på att man kunde göra en bokhylla där böckerna låg ner i stället för att stå. 

Källemo är familjeföretaget som värdesätter formuttryck, hantverk och tidlöshet. Företaget grundades redan 1947 men allt började på riktigt när Sven Lundh i Källemos monter ställde ut Jonas Bohlins examensarbete från Konstfack, betongstolen Concrete, på möbelmässan i Stockholm 1981. Resten är historia som man brukar säga. Men i det här fallet nutida designhistoria.

Här kan du läsa mer om det fina samarbetet mellan John och Sven. En viktig vänskap och yrkesmässig korsning som gett oss andra så mycket mervärde och många minnesvärda möbler.

Visste du att? 

 • Under Designåret 2005 var den ikoniska Pilasterhyllan avbildad på ett av postens frimärken.
 • Pilaster har också producerats i en limiterad upplaga av den kungliga eken från Visingsö som egentligen var avsedd att bli kungliga skepp. 
 • Hyllan är 205 cm lång, har 12 hyllplan och varje hyllplan klarar 20 kg 
 • Pilasterhyllan tillverkas i antingen björk eller ek, som kan fås oljad, såpad eller lackerad i ett urval av färger som exempelvis Grå, Himmelsblå, Kandell blå, Kandell röd, Lera, Oljad ek, Såpad björk, Såpad ek, Svart, Vit täcklack, Vitfärgad björk.
 • Pilaster tillverkas i Småland och träslagen är FCS-märkta.
 • Pilasterhyllan har en smart urgröpning i nederkant som gör att den visuellt smider åt väggen eftersom den täcker in golvlisten.
 • När John Kandells gick ut Konstfack 1949 utsågs han till ”Årets bäste elev”
 • John Kandell fick 1989, som då förste formgivare, en statlig konstnärslön. Samma år erhöll han Dagens Nyheters formgivarpris.  
 • Källemo har sin bas i Värnamo och producerar sina möbler i nära samarbete med lokala företag med över trettio partnerföretag inom en femtio kilometers radie.

Kommentarer

 • Monnah skriver:

  Tack! Älskar den här möbeln som fångat hjärtat i både minimalistisk möbeldesign och praktiskt användbar konst. Det här är den enda möbel som min man någonsin intresserat sig för rent estetiskt. Han fick den i björk i 30-årspresent (35?) och är den enda möbel som bott i alla våra tre senaste hem. 27 flyttkartonger, några tavlor och en Pilaster var det enda som fick följa med oss på vårt senaste USA-äventyr.

 • Ingrid skriver:

  Tack Frida för den omsorgsfulla och roliga beskrivningen av pilasterhyllans tillkomst. För snart 30 år sedan lät jag och min man en snickare tillverka en kopia i oljad massiv björk och det är och kommer alltid att vara en älskad möbel hos oss som troget hängt med i alla flyttar. Vi var unga då och hade precis fått vårt första barn, kassan var skral men designintresset fanns redan då. Trots att den inte är en äkta Kandell så älskar vi den, om jag ska vara riktigt ärlig är den liiite snyggare än orginalet ????

 • Anna skriver:

  ❤️ vilken fin story i länken!

 • Kajsa skriver:

  Har för mig att det frimärket trycktes upp i en plansch.
  Någon som vet om den finns att köpa ?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.