Annons

Inredningskunskap: Utdrag och öppningsradier


Jag vet att jag tjatar om felplanerade kök, men det är svårt att sitta tyst när man dagligen ser tjusiga kök på Hemnet som har renoverats för hundratusentalskronor – men som faller på att de saknar enkel logik bakom sin estetik.

När man placerar högskåp i hörn – exempelvis ett skafferiskåp, en integrerad kyl eller en frys – dikt an mot en vägg så måste det lämnas rum för en passbit som är tillräckligt stor för att dörren ska kunna ställas upp – annars kommer man inte kunna använda utdragslådor och rörliga hyllplan. För att en utdragslösning eller vanlig fryslåda ska kunna dras ut måste dörren inte bara kunna öppnas lite på glänt utan i en större vinkel än 90 grader, annars kör du in lådan i dörren. Ännu viktigare är detta om det kanske sitter ett element på eller om det skjuter ut en smutt från en fönsterbräda på väggen som blockerar öppningsradien på dörren när den hamnat för nära.

Sjukt retligt att upptäcka först när köket är monterat – eller när man har flyttat in i någon annans felrenoverade kök – så därför; bra inredningskunskap att ha i bakhuvudet när du utvärderar kökslösningar eller objekt som är till salu.

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Hej! Nu är jag trött på vårt dåligt planerade kök som var nytt när jag flyttade in. Var hittar jag någon samling av allt man ska tänka på? Konsultföretag som tänker på allt? Ja, såklart ska jag återanvända de ganska nya köksdelarna jag har, men de måste flyttas!

  • Frida skriver:

   Hej Anna! Jag förstår det, man retar sig ju på sådant varje dag. Fråga: har du min bok? Du hittar ett helt kapitel där om riktmått (kap 8, där finns ett avsnitt om köket). Om du har problem att hitta en oberoende kökskonsult som inte är låst till ett varumärke kan jag kanske hjälpa dig, men isåfall först nästa år. Kontakta min kollega [email protected] så kan hon ge dig mer info.

 • Margaretha skriver:

  Hej!
  Kan du inte ta upp ”eländet” med xl-skåp också. Är nyinflyttad till ett kök med 80 cm djupa underskåp. Mycket förvaring får plats MEN jag som normallång kvinna (170 cm) når ju knappt det som är i överskåpen eftersom de då hänger för långt in.
  Design av och för långa män…

  • Ann S skriver:

   Djupa bänkskåp är toppen, om man skippar att ha överskåp som många nyrenoverade kök har idag. Men just kombinationen av djupa bänkskåp och ”vanligt djup” på överskåpen blir inte bra. Dock är det väldigt skönt att vara utan överskåp då man slipper ha luckor ”i ansiktet” varje dag…

  • Lovisa skriver:

   Åh vad intressant, jag har bara tänkt på det som positivt med lite extra breda arbetsbänkar eftersom jag tänkt på att en hel del bänk ”går åt” till diverse maskiner men hade ingen tanke på vad det kanske ”kostar” istället i form av minskad tillgänglighet i överskåp.

 • Monnah skriver:

  Efter en vattenskada i ett av våra förra hus lade vi ner massor med tid för att tillsammans med köksrådgivare på IKEA få till ett drömkök (parallellt, så inte optimalt för mina drömmar, men ändå). Jag tyckte vi tänkte på allt. Tyvärr lade vi in en träbänk, JAG gick på ”den lätte”, med infälld diskho. Skulle aldrig ha gjort detsamma igen. Nog för att vax och olja kan skydda träet, men hjälp så mycket jobb det är då man använder köket jättemycket! Hur som helst. Vi planerade äntligen om det som var fel sedan förra installationen, bl a det som du nämnde med element som stoppade frysdörren och en icke-existerande arbetstriangel. Åh, vad jag älskade det köket! Nu såldes huset för ett tag sedan igen av våra köpare. (Vi sålde 2012, då var köket två år gammalt.) När jag såg de flashiga Hemnet-bilderna var det roligt att se tjusiga grejer de gjort (verkligen inredningsbloggsmaterial), men köket förskräckte mig. De hade kaklat om, bytt ut fläkten, flyttat om och delvis bytt ut köksmöblemanget till något som mest liknade den gamla planeringen. Många, många onödiga tusenlappar (hoppas att ändå någon köpte de ”gamla” skåpen), men framförallt tycker jag synd om de som ska flytta in i ett toppmodernt men dåligt planerat kök.

 • Linnea skriver:

  Precis det problemet har jag med mitt kylskåp. Är ett kök från 50-talet, antar att det en gång i tiden var ett smalare kylskåp som stått på platsen. Den dörrkant där man öppnar ligger närmst väggen. Alla gäster tar fel och undrar varför jag inte vänder på dörren, men då går den ju in i väggen och går inte att öppna alls. Suck.

 • Margareta skriver:

  Njutbar lyxig oas.
  Jag skulle vilja ta med mig min dotter som slitit hårt som läkare på Stockholms akutsjukhus under denna pandemi. Eftersom hon knappt haft semester detta år så är hon väl värd att få njuta av en spahelg och bara koppla av

 • Camilla skriver:

  Bra Frida!

  Tipsar om ytterligare två saker kan ställa till det när man öppnar skåpsdörrar eller drar ut skåpslådor:

  – Glöm inte att plats ska finnas även för draghantaget, inte bara själva dörrbladet.

  – Missa inte heller plats för radiator/element och eventuell fönsterbänk.

  / Arkitekten

  • Frida Ramstedt skriver:

   Tack! Bra tips ang beslagen, dörrhandtag och knoppar sticker ju oftast ut ytterligare!

  • Johanna skriver:

   Element och fönsterbänk står ju i texten?

   Jag såg faktiskt det där med handtagsproblemet i Facebookgruppen häromdagen när en medlem visade upp sitt kök och hade ett tydligt tryckmärke på kylskåpsdörren precis i höjd med knoppen på skåpet intill. Det problemet kan uppstå i hela köket, inte bara i hörn alltså om man har otur och smäller upp kylskåpsdörren på vid gavel. Kolla på tjejen med det rosa julpyntet så ser ni vad jag menar. Undrar om den bucklan uppstått när båda dörrarna varit öppna samtidigt eller om det räcker att man öppnar kylen eller frysen för att dra ut lådorna?

 • Yvonne skriver:

  Vi åkte på en dyrköpt historia när vi skulle byta ut vår diskmaskin som gått sönder. Diskmaskinens placering är bredvid en vägg, och när nya maskinen var på plats och man skulle öppna luckan, visade det sig att den nya luckan var ”några mm” längre än den gamla, och slog förargligt i ett element!
  Det blev till att köpa ett nytt kortare element också! ???? ????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.