Annons

Inredningskunskap: Riktmått för köksö och barstolarOm det är något man ofta ser kreativa lösningar på i nyrenoverade kök så är det just köksöar och sittplatserna runt dem. Precis som med matbord och stolar är det viktigt att tänka på sittergonomin för att det ska bli bekvämt. Vad som ser fint ut på bild är inte alltid funktionellt i vardagen. Därför är detta ”inredningskunskap” som kan vara bra att ha i bakhuvudet oavsett om du står i färd med att bygga, renovera, eller köpa en bostad – med köksö.

– En köksö med sittplatser måste ha ett överhäng (eller ett indrag) som ger plats för dina ben och knän. Ca: 30 cm är ett vanligt riktmått, har du plats för mer är det förstås ingen nackdel.
– Barstolen/ pallen måste ha rätt sitthöjd i förhållande till bänkhöjden. Ca: 27-30 cm mellan sittyta och bordsyta brukar vara lagom. Annars kommer du snabbt få ont i nacke och axlar.
– Eftersom du inte kommer att nå ner med dina fötter till golvet måste barstolen/barpallen ha en stödpinne på lagom nivå för fötterna. Annars sitter du inte bekvämt och får svårt att byta position utan att kliva ner.
– Det finns två vanliga standardhöjder för barstolar/pallar; 65 eller 75 cm. Oftast passar dem som har en sitthöjd på 65 cm bäst vid köksöar som är i nivå med övriga arbetsytor i köket medan 75 cm lämpar sig för lite högre barbord eller för köksöar med vinge (en förhöjd bänkskiva).


Låter så självklart men det finns mängder med exempelnya kök där man inte följt de här enkla riktmåtten och där man sannolikt inte sitter särskilt bekvämt heller.

Kategorier:

Kommentarer

 • Ann skriver:

  Tack för lärorika tips!
  Är nu uppmärksam på lister vid arbetsbänkar och plats på båda sidor av spisen, nu när jag letar bostad.
  Förstår dock inte vitsen med barstolar/köksöar, då riktig sittställning fordrar hela foten på plan yta. Kanske vi en dag ser barstolar med fotbräda?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Ann! Vad roligt att du har nytta av mina tips.

   Ang fotpinnen så är ju barstolar sällan skapta för längre sittningar, utan för en öl/drink (i riktiga barmiljöer) eller som en kompletterande social sittplats intill matlagningen i ett kök – därför kan man ju kanske kompromissa lite med ergonomin. Men om barstolen/köksön i ett hem är tänkt att ersätta ett köksbord är det såklart viktigt att den där stödpinnen och stolen är mer stabil och att man väljer en modell med ordentligt ryggstöd. Håller med till fullo där.

 • Annica skriver:

  Du skulle behöva ha en kurs för dem som gör såna där fejkbilder till mäklarna. Skrattade gott när jag såg bardisken här. Hade inte fått näsan över bänkskivan som den kortis jag är ???????????? (bläddra så ser du).

  https://www.obos.se/hitta-bostad/sok-bostad/ostergotland/norrkoping/brf-dansbandet-1

  • Frida Ramstedt skriver:

   Där hade jag också fått det kämpigt med mina 157 cm ????

   Tack för tipset! Kanske inte vore en så dum idé att kontakta dem som renderar 3D och kan tekniken men inte har inredningskunskapen.

 • Lina skriver:

  Tack för att du arbetar för att våra hem ska bli mer hållbara. Både för miljön men också för vår hälsa. Jag hade dig i åtanke under vår tvättstugerenovering. Jag valde aktivt att inte installera hyllor över golvbrunnen då jag 1. Står vid bänken ovan och viker kläder (skönt att kunna byta arbetsställning med benen under bänkskivan) och 2. Det inte är speciellt praktiskt om brunnen krånglar, att ha fastinstallerade hyllor.

  Så tack för att du hjälper oss att ställa om vårt tankesätt. Du har hjälpt mig!

 • Sara skriver:

  Intressant att exempel är från en influenser som visserligen är kreativ i sin inredning och får det att se snyggt ut (om man gillar den stilen) men som uppenbarligen inte alls tänker på den praktiska aspekten. Jag är också väldigt glad över att vi tar hjälp av en inredningsarkitekt nu när vi ska bygga om hemma så vi får ett hem som faktiskt fungerar att bo i.

 • Tove skriver:

  Vill bara tipsa om by crea som löste det här problemet åt oss genom att görs stolar på rätt höjd då vi inte hade standard utan mer som exemplet i tidigare kommentar. Det var inte lätt att hitta någonstans.

 • Malin & Martin skriver:

  Hej Frida, vi håller på att diskutera oss till döds här hemma. Please advice.

  Vi har en köksö med standardhöjd 90 cm där bänkskivan är 2 cm tjock och bygger ut 30 cm vid sittdelen. Barstolen vi vill ha är 65 cm hög vilket om vi utgår från din ritning skulle göra att den blir olämpliga 23 cm

  (90 cm hög köksö – 2 cm bänksiva – 65 cm barstol = 23 cm)

  Förstår inte hur både 90 och 65 cm kan vara standardmått om de inte är kompatibla. Hur ska vi tänka? <3

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.