Annons

Inredningskunskap: Hur många ryms i soffan?

När man köper en ny soffa tänker man sällan att det några konstigheter att bedöma hur många som kommer rymmas i den eftersom de flesta webbshopar och butiker sorterar sina modeller just utifrån just platsantal. Men hur kan man kontrollräkna deras angivelser eller måtta själv – om man exempelvis ska köpa en begagnad soffa eller inreda med en som redan står i rummet? Det går inte alltid att avgöra genom att enbart räkna antalet sittdynor. Vissa tresitssoffor har ju tre kuddar medan andra kan ha en, två eller fyra. Det är mer en fråga om design än en hint om hur många soffan rymmer. För att vara på den säkra sidan, ta fram tumstocken och räkna med att en vuxen person behöver cirka 60 centimeter sittyta och armbågsvidd. 

Sittkuddarna och deras placering och/eller storlek kan däremot vara bra att ha i åtanke när du bedömer komforten. Om de är utformade på ett sådant sätt att de glipar eller av ett material som viks upp av trycket när man sitter på mitten av dem kan ”skarvplatsen” bli oanvänd och en 3-sitssoffa i teorin ändå bli en 2-sits i praktiken.

Armstödens bredd är också viktiga att ta med i beräkningen. Om totalmåttet på soffan är 186 cm och armstöden är väldigt breda (säg 20 cm styck) så kan du med en snabb överlagsräkning göra bedömningen att tre vuxna sannolikt inte alls kommer sitta särskilt bekvämt i soffan, även om leverantören har valt att kalla modellen för en 3-sits.

Kategorier:

Kommentarer

 • M.A skriver:

  Det här är så intressant!!! Att vi köper soffor oprovade är knas i sig men erkänner att jag gjorde det och upplevde precis detta du beskriver att det inte alls ryms så många i den som tillverkaren påstår. Alla är ju olika stora förstås men min pappa och min man sitter inte ens bekvämt i vår tresits trots att de bara är två (stora) män.

 • Åsa skriver:

  Väldigt intressant! Man måste även tänka på sitt eget ”soff-pynt”. Vi har en 3-sits soffa men med 1-2 kuddar i varje hörn så blir det bara att två sätter sig i den i alla fall när man har gäster.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.