Annons

Inredningskunskap: Väntrumsljus

När man ser över belysningen i ett rum eller är i färd med att köpa nya lampor till sitt hem är det lätt hänt att allt fokus hamnar på just ljuset. Men faktum är att även mörker och skuggor är en viktig del av en genomtänkt ljussättning.

När man inreder en bostad vill man helst undvika så kallat ”väntrumsljus”. Med det menas att allt i rummet är jämnt upplyst och skugglöst, så som det ofta är just i väntrum och offentliga miljöer. Den typen av ljus är förstås bra när man vill tända upp för att städa eller leta efter något, men det skapar inte någon hemtrevlig känsla. Ett allt för platt ljus kan nämligen göra att föremål och material uppfattas livlösa. Utan skuggor och graderingar får ögat svårare att uppfatta former och texturer.

Var du placerar lamporna i ett rum och hur du riktar dem kan göra enorm skillnad för hur man upplever olika möbler och detaljer i ditt hem. Tänk på att ljus inte alltid måste komma uppifrån och ner. Det kan skjutas snett från sidan eller komma framifrån, bakifrån och underifrån för att förstärka och forma upplevelsen av ett rum liksom de saker du har valt att inreda det med. Strukturer, nivåskillnader, material och former framhävs på olika sätt beroende på hur du belyser dem. Fundera därför lika mycket på hur du kan leka med olika grader av mörker och skuggor som med ljuset i sig – för att framhäva din inredning på bästa sätt.

Kategorier:

Kommentarer

 • Camilla skriver:

  Jag tycker att det är så fint att använda tak och väggar som reflektorer,
  att man riktar lampan mot taket/väggen. kan bli så fint ljus av det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.