Annons

Inredningskunskap: Informationsbelysning

De flesta som är intresserade av inredning brukar vara bekanta med begreppen allmänbelysning, stämningsbelysning och funktionsbelysning. Principen om Informationsbelysning däremot verkar inte lika många ha hört talas om eller arbeta medvetet med.

I takt med att det blir allt mörkare på kvällarna nu så ökar vårt behov för och betydelsen av just informationsljus. Både inuti och utanför våra bostäder. Vad det handlar om? Att använda sig av lampor och ljuskäglor för att vägleda och orientera – inte bara dekorera.

Utomhus: Med hjälp av ljus kan vi markera fasadsiffror, ringklockor och nyckelhål. Synliggöra ytterdörrar och entréer, förtydliga trappsteg och avsatser, snitsla gångbanor och markera avgränsningar vid garageuppfarter eller uppmärksamma besökare på steghöjder och viktiga nivåskillnader som annars lätt kan missas i mörker.

Inomhus: På insidan av våra hem behöver vi på liknande vis se till att etage, höga trösklar och höjdskillnader i golv är tydliga även kvällstid. Att markera var trappor börjar och slutar (förstås) men också tillse att det finns okej orienteringsbelysning, framförallt mellan sovrum och toaletter – nattetid. Det är faktiskt inte bara barnen som kan behöva en nattlampa eller två.

Informationsbelysningen är jätteviktig att se över i ett hem ju äldre man blir eftersom det är bevisat att dålig belysning ökar fallrisken när synen försämras med åldern. 75% av alla fallolyckor hos personer som är över 65 år inträffar i hemmiljön. Äldre behöver ökade kontraster och starkare färger för att kunna urskilja föremål och kräver ofta tre gånger större ljusstyrka än yngre personer för att kunna se lika bra. Inventera ditt eget hem. Vilka platser och partier kan du behöva se över med en extra lampa utifrån den här principen? Har du inte några större utmaningar eller problemområden i ditt eget hem, använd tankeövningen för att förbättra ljussättningen hemma hos en äldre släkting!

Kategorier:

Kommentarer

 • Lovisa skriver:

  Vilket bra inlägg! ????

 • sandra skriver:

  Snälla Frida, jag behöver hjälp. I vårt, typ, nybyggda radhus finns ett uttag för lampa i trappan. Det är, precis som du säger här, nödvändigt att ha en lampa där för att inte ramla och slå ihjäl sig när mörkret nu kommer. Men, uttaget är för taklampor och vi måste alltså hitta en taklampa som går att sätta på väggen för att slippa leka elektriker själva. Har du något tips på vad som skulle kunna passa? Jag tänker på plafonder förstås, men de flesta är mindre snygga. Dessutom sitter uttaget ganska nära en väggkant så diametern kan inte vara överdrivet stor. Vi gillar enkla linjer och neutrala färger.

  • M skriver:

   Hittar du en vägglampa ni gillar kostar det inte många hundralappar att be en elektriker/lampaffär ändra så att den passar ert uttag. Vill du vara på den säkra sidan kan du i förväg visa lampans specifikationer så att de ger besked. Tänk också på att standarden nyligen har ändrats och om ert hus är nybyggt kan det vara bra att ta ett foto på uttaget så elektrikern vet vad som ska göras.

 • Minna skriver:

  Tänk så viktiga grejer som man aldrig tänkt på!
  Tack för dessa informativa inläggen.. de är otroligt bra.

 • Joanna skriver:

  Hej!

  Jag undrar över skillnaden mellan funktionsbelysning och informationsbelysning? Som jag fått lära mig är funktionsbelysning belysning som har en tydlig funktion (utöver mysfaktor). Därför skulle jag tänka att ett ljus som är till för att lysa upp tex ett trappsteg eller ett nyckelhål är funktionsbelysning just eftersom det har en så tydlig funktion.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Det diskuterar nog de lärda, men principen informationsbelysning är etablerad och åtskild funktionsbelysning i många av de böcker jag läst om ljussättning. Jag kan inte svara på begreppsdefinitionerna i detalj men tänker att det viktigaste är att medvetandegöra privatpersonen som inte arbetar med ljussättning på heltid om hur många olika användningsområden det finns för ljus annat än för lyst. Många köper och tänker enbart på belysning som utsmyckning idag. Räcker med en runda på Hemnet och i magasinen för att leda det i bevis 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.