Annons

Inredningskunskap: Fuktslitage, ånga och placering av eluttag

Förra veckan var det en lång diskussion i Trendensers Facebookgrupp om hur medlemmarna hade ordnat det runt kaffebryggaren i sina kök. Ur ett estetiskt perspektiv. Alltså hur hade de stylat köksbänken. Jag reflekterade över något annat – nämligen att så många som visade bilder hade ställt sina maskiner under överskåp.

Tänk på att vattenkokare och kaffebryggare producerar en hel del ånga. Det skapar ett fuktslitage över tid som är värt att beakta. Speciellt om du använder maskinerna ofta. Beroende på vilket material dina luckor är producerade av och hur gamla de är kan de vara mer eller mindre känsliga mot fukt som tränger in i skarvar, speciellt i luckornas kanter eller i de hål man gjort för exempelvis ljusramper och infälld belysning. Folierade luckor som har någon typ av skarv på ytskiktet klarar sig oftast sämre eftersom ångan lättare tränger in där men även massivt trä kan vara känsligt och svälla om man har otur.

För att vara på den säkra sidan rekommenderar de flesta köksleverantörer att man ska undvika placering av kaffebryggare och vattenkokare så att ångan strömmar upp mot underkant på skåp och luckor. Tänk helst på det redan när du planerar dina eluttag vid bygget eller köksrenoveringen.

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Detta skapar Mervärde. Tack!

 • Emelie skriver:

  Om det blir renoveringen av köket någon gång kommer vi se till att inget överskåp finns där kaffebryggaren står, för nu får vi dra ut kaffebryggaren längst ut på köksbänken för att ångorna inte ska riskera förstöra skåpen.

 • Josefin skriver:

  Bra tips! Älskar denna kategori.

  Du skrev tidigare i en kommentar att integrerad kyl och frys inte blivit så bra för er del och att du kanske skulle återkomma med ett inlägg om vad du lärt dig genom er köksrenovering. Hoppas det inlägget är på ingång snart 🙂

  • Sofia skriver:

   Jag ser också fram emot det inlägget! Behöver renovera köket, tyvärr. Skulle gärna slippa men det är av låg kvalitet och stommarna har blivit fuktskadade, laminatet har släppt, underliggande spånskiva har sugit fukt så det känns inte som att man kan ”måla om luckorna och så är det som nytt” utan tyvärr måste nog det mesta bytas. Vill försöka ”göra rätt” från början och då är det bra att få höra vad andra är extra nöjda med samt ångrar avseende sina köksrenoveringar.

  • Lova skriver:

   Skulle också gärna läsa ett inlägg om detta!

 • MiaMaria skriver:

  Det är dumt att Moccamaster inte görs spegelvänd! vårt kök ser ut som på din bild, men med bara en 20 cm bred bänk innan diskhon med plats för kaffekokaren. Därför måste kaffekokaren stå med knapparna inåt mot högskåpet, och så använder vi timerknappen på väggen som på- och av-stängning.

 • Kajsa skriver:

  Jag har bara bott i lägenheter med kök där överskåpen täcker hela bänkens längd, där det alltså är omöjligt att placera maskinerna någon annanstans än under överskåpen. Jag har alltid flyttat ut kaffebryggaren och vattenkokaren längst ut på bänken varje gång jag använder dem, men nu när jag har småbarn vågar jag inte det längre. Ser redan fuktskador på överskåpen. Men jag har inte plats för någon separat förvaringsmöbel som dessa maskiner kan stå på, så vad göra? Tänker att det är ett jättevanligt problem, eftersom kök ofta ser ut som mitt (både nuvarande och tidigare) med överskåp längst med hela köket.

 • Lovisa skriver:

  Bra info, lätt att glömma bort sådana detaljer. Vi har våran kaffebryggare under överskåp, men, vi drar alltid fram kaffebryggaren när den ska användas. Så att inte står under överskåpet.

 • Therese skriver:

  Denna kategori och såna här inlägg är bäst! Antecknar ner många av dessa tips i ett block som jag har alla mina ”renoveringsdrömmar” i. Så alla dessa smarta tips koms ihåg när det är dags för ev renovering. Tack!!!

 • Amanda skriver:

  Aldrig tänkt på det!! Tänk att en så viktig grej kan gå en helt förbi..

 • Annsofi skriver:

  På tal om fuktskador, funkar en målad yta som stänkskydd eller kommer den att vara fin bara som ny? Tycker man ser mer av det och att det är fint som alternativ till kakel. Någon som har erfarenhet?

  • Emeli skriver:

   Vi har målat bakom köket som stänkskydd! Funkar toppen! Har dock målat med badrumsfärg, den är från Jotun och gick att få matt, annars brukar ju badrumsfärg vara med lite mer glans. Vi har även samma målade yta bakom hällen, och det här fungerar utan problem.

 • vita_margarita skriver:

  Måste dra ut kaffebrggaren och vattenkokaren, precis som många här säger. Har ett gammalt kök där all bänkutrymme ligger under överskåp. Ska bli ändring på när vi bygger om.

  Tack för dina tips och för en mycket informativ och läsvärd blogg.

 • Sofia skriver:

  Jag är en sån som har bryggaren placerad under överskåpen när den bara står men varje gång vi brygger drar jag ut den så den hamnar fritt så att säga. Samma gäller för kokande vatten, dvs när pastavattnet ska hällas bort. Spola kallt samtidigt för att undvika för het ånga (om du har överskåp över sinken) 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.