Annons

Inredningskunskap: Svängradie framför ugn?

Alla som har lagat mat i ugn vet att man måste se upp för utströmmande het luft när man öppnar den. Det är också fint om det finns tillräckligt med plats för luckans hela öppningsradie, för ens egna kropp och för behovet av svängrum när man ska ta ut en varm form. Därför har inredningsarkitekter ända sedan 1950-talet rekommenderat att man bör ha 120 cm fri passageyta framför en spis med ugnslucka av den enkla anledningen att man ska kunna röra sig obehindrat utan att slå i ett möblemang eller en vägg – eller värst av allt – göra sig illa.

Det är inte rocket science. Ändå ser man väldigt ofta felmöblerade, än värre felkonstruerade, kök swisha förbi på Hemnet, i inredningsmagasin och sociala medier år 2020. Helt okommenterat. Känns det vettigt? När vi samtidigt säger oss vilja inreda mer långsiktigt och hållbart.

Kategorier:

Kommentarer

 • Teresia skriver:

  Har ett fint kök som förra ägaren till huset satte in men det är helt katastrofalt planerat! Jag svär varje gång som jag använder ugnen, tror att vi har knappa metern mellan ugn och köksö….

 • C skriver:

  Tycker det är bra att du lyfter medvetandet så här! Många grejer hade jag koll på men flera saker i din bok blev ”ögonöppnare”.
  Bläddrade i senaste Elle Decoration och såg reklamannonsen från Marbodal, tror jag, i samarbete med Elsa Billgren. Marknadsförs som hållbart och långsiktigt men vad är det första jag noterar? Dessa utanpåliggande golvlister/socklar. Du har helt klart fått mig att titta mer ordentligt på bilderna jag ser!
  Det du gör är närapå folkbildande!

 • E Kent skriver:

  När kommer boken på engelska? Can’t wait!

 • Mia skriver:

  Wow!! Jag hade ingen aning!!

 • Sara skriver:

  Tack – har planlagt att flytta vårat kök när det är dags för renovering men är osäker på om den tilltänkta platsen är stor nog, nu har jag fått konkreta centimetrar att utgå ifrån!

 • Camilla skriver:

  Standardmått är ju uppfunna av en anledning – men det verkar ha tappats bort i snygghetsen. Älskar dina informationsinlägg 🙂

 • Linn skriver:

  då kan vårat kök tjäna som ett exempel på ett dåligt planerat kök. Har sedan vi flyttade in förundrats över hur dåligt planerat det är och när du nämner detta så ger det mening. Om du fortfarande letar efter dåligt planerade kök-exempel så kan jag skicka en bild på det.

 • Camilla skriver:

  Jag har på senaste tiden noterat en intressant formulering på sociala medier och bloggar: ”kök som inte känns som ett kök”. Det verkar vara ett slags stilideal, och jag förstår ju att syftet är ett mer ombonat kök, men de bilder som visas upp med formuleringen får mig att undra hur man ska göra för att hålla rent? Knappt avtorkningsbara ytor vid arbetsplatsen, dekorationsobjekt som rimligen inte tål stänk på köksbänkar och ömtåliga material. Jag tycker också det är intressant att man vill undvika just kökskänslan, för jag tycker det säger något om hur litet fokus det är på köksutrymmets faktiska funktion. Jag älskar inte att laga mat, men nog är det en bra mycket mer tillfredsställande känsla att göra det i ett funktionellt utrymme än på en mysig och vacker men opraktisk plats?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.