Annons

Inredningskunskap: Undvik diskmaskinsfällan

Att göra en flödesplanering är lika viktigt som ett moodboard för utseende och design när du skissar på ett nytt kök. Tänk till exempel på var du placerar diskmaskinen så att den inte blir en fälla i arbetsflödet. Du vill ha den nära vasken så att du kan skölja av vid behov innan du ställer in – men undvik att placera diskmaskinen mellan vask och spis eftersom det statistiskt sett är den yta som används mest. Varje gång du behöver öppna luckan kommer du att avbryta den som står där och fälla ut ett fysiskt krokben i trafikflödet. Ett störningsmoment och en snubbelrisk, speciellt om ni är flera som arbetar i köket samtidigt.

Långsiktiga inredningsval, som ska stå sig över tid och mellan ägare handlar inte bara om material och estetik – utan också om logik och funktion.

Kategorier:

Kommentarer

 • eKorren skriver:

  Tycker nog att det är ännu värre med alls diskmaskiner på golvhöjd, som används oupphörligen, och ugnsluckor i bekväm ögonhöjd som används kanske ett par ggr/v.

  Varför är inte högre diskmaskinsplacering normen? Var är det tanken inte orkar tänka färdigt, och varför?

  • Maja skriver:

   Kanske för att en diskmaskin måste kunna hanteras ovanifrån även av kortisar (som jag själv) och gärna yngre familjemedlemmar. Att höja upp den lite skulle väl kanske gå (vår fyraåring skulle iofs bli arbetslös och ledsen, älskar att sortera in besticken) men vad gör man då med den förhöjda bänkytan? Platsbygger skåp?

 • Teresia skriver:

  Gillar verkligen den här typen av inlägg! Mycket tänkvärt inför framtida köksrenovering. Söker du fortfarande efter dåligt planerade kök så är det bara att höra av dig. Tror att vårt har merparten av felen och planeringsmissarna som kan göras….

 • Rebecca skriver:

  Skulle du säga att det är lika stor snubbelrisk om man har en diskmaskin längst ut vid en arbetsbänk och vid ingången till köket, och själva gången är relativt smal? Tack för superfin blogg!

 • Monnah skriver:

  Jag planerade vårt kök fram och tillbaka enligt konstens alla regler, diskuterade med min bror som då ägde huset och hade sista ordet och planerade med IKEA:s ”köksproffs”. Vi bor i ett litet hus och fick gå efter en prioriteringsordning som gjorde att vissa saker inte gick att uppfylla.
  1. den nya Viking vedspisen fick första tjing och krävde avstånd till resten av köket pga värmen
  2. vi är bara 3 i familjen, men har ofta många gäster och odlar mycket, alltså var hel kyl och frys ett måste
  3. hänsyn till fönster
  4. fläktsystemets placering
  5. jag ville ABSOLUT ha en rejäl rostfri diskbänk, återvunnen från rivningskök
  6. vinkelkök
  7. efter att ha haft flera kök där installatörerna helt glömt arbetstriangeln var detta en prioritering

  Huset flyttades hit 1913 och är lite snett och vint i grunden. När brorsan mätte upp allt missade han att golvet lutade och diffade på några centimeter. Det gjorde att själva köket är sänkt motsvarande och att alla lådor dras ut ett par centimeter för nära golvet. Vi är vana nu, men det är otroligt irriterande då översidan av foten fastnar mellan låda och golv. (Med tanke på att min bror utför under i sina husbyggen får jag ta det här och svälja.) Trots att jag slet mitt hår fanns det inget annat råd än att installera ”den vanliga” spisen i hörnet. Dessutom är diskmaskinen installerad mellan diskho och spis. Det gick bara inte att ha den på andra sidan diskhon om vi inte skulle ha en smal variant, vilket inte var aktuellt. Det skulle vara jätteintressant om du tog upp det här med prioriteringsordning när det inte går att uppfylla alla önskemål. Vi använder alla kök på så olika sätt, men jag ser jättemånga nya kök som helt saknar arbetstriangel och dessutom ser jag mycket öppen förvaring. Gissar att andra gillar att städa och damma sina kök mycket mer än vi, haha. Jag älskar att du lyfter ”praktiskt först, sedan snyggt” och ser fram emot att se hela svenska folket återerövra kunskapen om detta framförallt vid köksbyggen.

 • Nina skriver:

  Hej! Helt rätt! Mitt kök är i en lägenhet med ganska begränsad yta. Där är det enda stället det går att ha en diskmaskin precis mellan spisen och diskhon. Finns det något man kan göra för att göra det bästa av en dålig placering? Tack för bra bok och podd!

 • Helena skriver:

  Höj diskmaskinen om ni kan! Är underbart. Har mitt andra kök med upphöjd diskmaskin – aldrig böja sig för att ställa in tallrikar/bestick. Rakt in med glas och sänkta armar för tallrikar. Prio 1 för mig. Diskmaskinen är man i flera gånger varje dag. Hellre det än höjd ugn, även om det också är rätt bra.

 • Louise skriver:

  Älskar dina tips och inlägg gällande inredningskunskap ???? Är så kloka och bra råd nu när vi ska bygga sommarhus ! Kök är verkligen husets hjärta och här behövs alla tips och råd som finns för att få det funktionellt, ergonomiskt och hållbart över tid eftersom vi planerar att köket ska stå i närmare 30 år. Tar gladeligen emot mer inredningskunskap !

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.