Annons

Inredningskunskap: Undvik hörnmisstaget

Vi vet att en vuxen person mäter ungefär 60 cm mellan sina två armbågar. När det ska diskas, sköljas av grönsaker eller lagas mat så rör man ju på överkroppen och då blir rörelsevidden dvs måttet mellan armbåge till armbåge ännu bredare – ibland upp emot 100 cm beroende på vad man håller i och hur (jämför en bred ugnsplåt som ska diskas av med en mindre kastrull) .

På grund av behovet av rörelseutrymme framför dessa viktiga funktioner i ett kök ska man inte placera spis eller vask i hörn, direkt mot vägg eller högskåp. Det finns inte helt enkelt inte tillräckligt med plats för kroppen då. Det låter banalt att poängtera. Det är ju gammal kunskap. Ändå ser jag dagligen nybyggda och felbyggda kök visas upp i inredningsmagasin, bostadsannonser, reklam, inspirationsbilder och sociala medier – helt okommenterade. Borde vi inte ändra på det? Om vi vill inreda mer hållbart i framtiden så är det ju inte bara vad köken är byggda av utan också hur de är planerade som måste hålla över tid…

Kategorier:

Kommentarer

 • my skriver:

  Fick lära oss i hemkunskapen för evigheter sedan att det långa handtaget från stekpannan ska kunna sticka ut över kanten på spis/diskho för att vara bra arbetsmiljö!

  • Frida skriver:

   Ja det är ju egentligen ganska logiskt, ändå kan jag lova dig att du kommer se mängder med exempel på kök där man skarvat med funktionaliteten. Slå upp valfritt inredningsmagasin eller kolla runt på instagram i några minuter bara – vi gör så mycket som går emot vårt bättre vetande idag, för utseendets skull, för att vi måste för att vi ritat om gamla planlösningar, för att vi vill sätta vår egen prägel, för att det är tråkigt att vara praktisk osv

 • Ann skriver:

  Tacka vet jag gamla svenska funktionalismen!

 • Sofia skriver:

  Sååå bra att du tar upp detta! Drömmer mig tillbaka till svensk köksstandard, så mycket arbete som låg bakom och hög tid att den återupprättas! (Med lite modifieringar, höjdmåtten behöver nog ökas på tex). Kruxet idag är ju att kök utformas efter personlig smak vilket kan göra dem väldigt opraktiska. Och minskar ju då också livslängden eftersom nya ägare vill göra ändringar. Själv blir jag tokig på tvågreppsblandare t.ex, och hoppas att de slutar säljas!

 • Sara skriver:

  Vi flyttade till nästan nybyggt kök för några år sen och fick göra om allt. De hade t ex satt diskmaskin mellan spis och ho och ugnen därefter. Dessutom spärrade den höga ugnen all sikt genom köket.

  Sen satte vi iofs spis i hörn, men hörnet är utflyttat/fasat så att säga så att det är gott om arbetsyta runt och man står mot en lådhurts, inte inne i ett skarpt hörn. Bänkhörnet bakom spisen är upphöjd för att nås lättare. Det funkar super!

 • K skriver:

  Ingen kompetens köksplanerare skulle rita ett kök sådär.

  • A skriver:

   Problemet är väl att folk inte behöver konsultera någon ”köksplanerare” för att bygga ett kök idag. Man kan ju göra det hemifrån, utan att ens prata med någon och klicka hem ett kök från valfritt byggvaruhus som om det vore en möbel….

 • Angelica skriver:

  Och sätt inte en spis på en köksö utan att ha en utslagsvask bredvid, riktigt farligt misstag som många tyvärr gör!

  • Camilla skriver:

   Ja, just detta har jag också tänkt på. Har sett flera kända inredare göra det. Surfa runt en stund på ELLE:s sida så ser du snabbt ett gäng. Man undrar stilla hur de tänkte?

 • Camilla skriver:

  Så viktig punkt! Jag håller på att bygga nytt hus i dagsläget och har dock blivit förvånad över okunskapen även hos kökssäljarna. Vi har varit i kontakt med flera stora köksleverantörer och jag tycker hjälpen vi fått har varit sådär..

  • Hanna skriver:

   Trist. Vi hade väl tur. Byggde med Götenehus och köket från Vedum är fantastiskt genomtänkt. Alla rätt. I alla fall på vårt.

 • Sandra skriver:

  SIS kräver inte mer än 200mm i små kök om jag inte minns fel.
  Innan man anmärker så ska man tänka på att man får anpassa efter förutsättningar som finns.
  Man kan inte utgå från att allt är nybyggt efter svensk standard o det tror jag många här i kommentarsfältet missar.
  De bilderna du visar är små kök.
  Ja har du kökslänga på 4m så tror jag de flesta sätter avställningsyta vid sidan om spisen, diskmaskin ut vid kanten av diskhon. Men många har inte de möjlogheterna utan det finns små ettor, kök i äldre lägenhetshus, småhus, stugor osv. (Som jag tror att bildexemplen är tagna från.)
  Flyttar du ut spisen från väggen så hamnar ofta diskhon jämte alternativt nära o man missar den viktiga arbetsytan mellan diskho o spis.
  Har man litet kök så väljer man ofta att sätta diskmaskinen mellan spis o ho för att få mer arbetsyta mellan.
  Detta är mycket smaksak men man ska ha i åtanke att man inte kan uppfylla alla saker i ett litet kök o att olika saker upplevs som olika viktiga för olika människor.
  Jag anser att arbetsytan mellan ho o spis är viktigast.
  Bor själv i ett sekelskiftetshus där de satt spisen bredvid murstocken där gamla vedspisen suttit. Det är en bred spis men har aldrig upplevt att detta är ett problem. Känns helt naturligt eftersom ventilationen dras ut där.
  Hade varit intressant att se den där ”kompetente köksplaneraren” trolla fram ett svensk standardkök på de ytorna på bilderna ????

 • Sofie skriver:

  Intressant men tycker att fler perspektiv behövs. Vi är en av dom som planerar fel, dvs vi kommer att ha diskho lite för nära en vägg (inte helt dikt an). Skälet är att få en längre arbetsyta. Det är betydligt oftare som det bakas bröd eller görs egen pasta hos oss än det diskas plåtar så behovet av arbetsytan överväger diskytan. Dessutom diskas ju det mesta i maskin vilket gör funktionen hos handdisken mindre viktig än förr. Tilläggas kan att vi redan idag har motsvarande planering som den tidigare ägaren gjort utan att störas alls. I den bästa av världar hade man haft optimal funktion men med små lägenheter måste man ju kompromissa ibland.

 • Carina skriver:

  Det här har förmodligen en historisk förklaring. Förr placerades alltid spisen i hörnet av köket vid skorstenen, för att röken skulle kunna leta sig ut. För vissa känns det nog normalt att placera en spis i ett hörn av just det här skälet, vi är helt enkelt vana vid det och har sett det förr. Men jag håller verkligen med om att man ska undvika den här lösningen när man bygger nytt, det är allt annat än praktiskt. Och nu är vi ju fria på ett annat sätt i nybyggda kök, vi är inte längre beroende av att spis/ugn ska vara nära en skorsten.

 • Dick Sundström skriver:

  Vår köksleverantör missade utslagsvasken på köksön. Nu sitter vi i klistret.
  Tänker sätta en portabel keramikhäll på diskbänksidan, 80 cm från vasken. Kan kommunen ha någon åsikt om detta, Vi kan montera den i en ram ovanpå bänkskivan.

  Är det skillnad på klassning fritidshus / åretrunthus?

  För övrigt: hittar inga andra land i EU (Tyskland)/(Irland)/(Italien) där sådan regel föreligger. Övriga språk svårtolkade för mig. Kan det EU rättsligt vara korrekt med det svenska regelverket? (BBR 8:43)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.