Annons

Inredningskunskap: Gardiner och ljusinsläpp

Vi har fönster för att se ut, men också för att släppa in dagsljuset. Fönsterkarmarna är vitmålade som standard för att reflektera ljuset maximalt och de som ritar bostäder planerar placeringen så att fönstren ska ge optimal effekt. Boverkets byggregler BBR har till och med krav på tillgång till dagsljus (fönsterglasarean bör vara minst 10 % av golvytan) för att ett utrymme ens ska få räknas som ett rum. Ändå väljer vi som är ”slutkonsumenter” av bostäder så ofta att arbeta emot vårt bättre vetande och arkitekernas grundtänk genom att måla rummen mörka och täppa till ljusinsläppen med täta tygstycken. Är inte det lite intressant? I sovrum må så vara – men i kök, vardagsrum, barnrum, arbetsrum? Är det rimligt?

Allt behöver förstås inte vara vitt – men ibland måste man förhålla sig till ytterligheter för att förklara en princip. Ta en titt på illustrationerna så ser du vad jag försöker förklara: Vilken skillnad en mörk väggfärg och mörka, täta gardiner kan göra för ljuset och ögonen i ett mörkt rum – kontra ljusa kulörer och lättare textilier. Ett effektsökeri värt att reflektera över i Sverige (som inte direkt badar i sol – året runt). Vad vi mår bäst av? Fundera på det nästa gång någon utbrister ”ååh det är så härligt när ljuset kommer tillbaka nu på våren”.

Kategorier:

Kommentarer

 • Ninni skriver:

  Frida, jag är så med i dina tankar.
  Är en person som tycker om vita väggar och det behövliga ljuset fönstren släpper in.
  Varma Kramar från Ninni

  • Anna skriver:

   Exakt! Ljusa gardiner har ju dessutom effekten att de drar in ljuset i bostaden och får fönstret ser större ut.

 • RJA skriver:

  Fast de där råden/rekommendationerna utgår från ett funktionalisttänk som jag anser vara rätt förlegat. Det är samma tänk som ledde fram till byggandet av miljonprogrammen som ju har betydligt bättre ljusförhållanden än den gamla stenstaden.

  Sedan visade det sig att människor i praktiken föredrog att bo i stenstaden och rentav i medeltida stadskärnor (Gamla stan) heller än i stora skivhus på någon åker med maximalt ljusinsläpp. Jämför bostadspriser och kötider.

  Väldigt mycket av funkistänket är paternalistiskt och förlegat, inte bara de delar som förutsätter att kvinnor ska vara hemmafruar. Men en del av det är givetvis också vettigt. Ljus och fräscht-idealet är inget tidlöst ideal som är rätt för alla människor i alla tider utan en produkt av ett etthundra år gammalt tänkande som också -om man ska spetsa till det – rekommenderade tvångssteriliseringar och ”rashygien”. Ofta var det samma människor bakom rekommendationerna…

  • Anna skriver:

   Oj! Och så det är du säger det är alltså att människor trivs bättre i små mörka lägenheter med små fönster en i bostäder med stort ljusinsläpp? Och att man byggde nytt utanför stan för att förtrycka kvinnor? Nä? ????

   Jag tror kanske att det är annat som lockar med en lägenhet i Gamla Stan i Stockholm än just det risiga ljusinsläppet.

   Och ja, det var verkligen att ”spetsa till det” att dra in rashygien i detta ????

  • Hanna skriver:

   Hahahaha roligaste tolkningen av någons poängterande av vårt dagsljusbehov jag läst på länge. Är du for real?

   • Maria skriver:

    Fast om du läser vad hen skriver så har hon rätt. Visst behöver vi dagsljus, men det säger hen inte emot heller. (En helt vild tanke skulle kunna vara att man vistas utomhus för att få dagsljus också, men den är ju såklart helt galet tänkt.)

 • Lina skriver:

  Håller helt med dig Frida! Förespråkar alltid ljust o fräscht. Tror vi behöver allt ljus vi kan få i vårat mörka land.
  Många målar rummen mörka men tycker mig höra vissa som redan ångrar sig. Kanske kul att testa men jag skulle aldrig överge ljuset 🙂

 • sparris skriver:

  Nej det här med mörkblå rum och dystra färger är inget för mig-jag blir bara ledsen inombords.

 • Johanna skriver:

  Åh va tråkigt att du inte reflekterar mer över detta Frida! Gillar din bok men detta är väldigt generaliserande inlägg. Vi älskar vårt hus och får i princip alltid komplimanger för hur vi inrett. Hälften av våra rum har mörka väggar med tapeter. Vi har fina gamla fönster utan gardiner men det fina fönsterfoder, kritvita tak och många ljusa möbler. Det löser alla problem med ljus. Tycker det är så tråkigt att du förordar vitt och fräscht när så många redan är rädda för att måla väggarna i annat än vitt. Ljus kan faktiskt reflekteras på annat än väggarna och mörka väggar behöver inte innebära mörka gardiner som i exemplet ovan…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.