Annons

Inredningskunskap: Gardiner i burspråk?

Äldre flerbostadshus och patriciervillor från förra sekelskiftet liksom hus byggda på 80- och 90-talet har ofta burspråk. Grunda utbyggnader med fönster i vinklar som ger ljusinsläpp från flera håll. Fint och effektfullt, men också lite utmanande vid gardinupphängningar. Hur kan man hantera ett sådant fönsterparti när man vill inreda med textilier? Här är tre vanliga knep.


Dela upp burspråket i tre sektioner och häng en hissgardin, träplissé eller gardinkappa per fönster. Om öppningsradien tillåter. Passar bäst till fönster som öppnas utåt. Så har Ilse Crawford gjort i sviten på Ett Hem. En lösning som även kan kombineras med långa våder längst ut i ytterkant.För djupare burspråk som har lite golvyta kan en gardinskena i vinkel vara ett alternativ. Då kan man dela upp gardinlängderna i fyra sektioner såhär. Det finns speciella hörnböjar att köpa så att du kan koppla ihop alla delar till en enda lång stång. Bra om du vill kunna dra för helt och mörklägga eller ha dubbla spår med en skir gardin närmast fönstrena för att sila dagsljuset. Annars går det fint att hänga en stång per vägg / fönster.Vill du inte gå in i vinklar med gardinstängerna alls är ett tredje alternativ att se hela burspråket som ett enda stort fönster och hänga våderna på väggen som burspråket bryter.Bor du på bottenvåningen eller i ett tätbebyggt villaområde kanske du vill komplettera din valda gardinlösning med ett insynsskydd. Då kan tunna tygplisséer (med ljusgenomsläpp) som dras nedifrån och upp vara ett alternativ för att både ha gardinkänslan, dra nytta av överljuset från burspråkets alla vinklar och få lite privatliv, i ett.

Har du fler frågor om gardiner? Posta en bild på ditt fönster och dela bilden i Trendensers Facebookgrupp så ska jag försöka hjälpa dig.

Kategorier:

Kommentarer

 • Martina skriver:

  Gardiner eller solskydd i uterum, vad finns det för fina och funktionella varianter?

 • Rebecka skriver:

  Hej! Kan du snälla göra ett inlägg hur en kan styla ett burspråk med växter, bordslampa mm? Vi har ett burspråk med två fönster och en stor grå marmorskiva. Men får ej till det. Det är ganska stora fönster utan spröjs så tror det behövs större föremål för att det ej ska se konstigt ut…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.