Annons

Inredningskunskap: Ljusfläckar och skuggspel

Det är inte lätt att köpa belysning idag. De flesta inspirationsbilder i inredningstidningar och på nätet är fotade i dagsljus, med lamporna släckta. I butiken hänger lamporna inte ensamma utan ljuset blandas från flera samtidigt. I webbshoparna ser du dem fotade och frilagda mot en vit bakgrund och på instagram är det sällan mörkt. Därför kan det vara svårt att bedöma designlampor i dess rätta elelement. Så som de faktiskt ser ut när de är påslagna och ska lysa upp ett rum.

Ljusfläckar och ojämnheter i ljusflödet kan uppstå av skuggbildning från lampkroppen. Det är en effekt som kan vara dekorativ och stämningsskapande, men också oerhört störande, på gränsen till att ge ögonmigrän, beroende på lampans uppgift. Om det är huvudlampan i ett rum som ska ge ett jämnt flödande allmänljus kan kraftiga skuggspel bli ansträngande för ögonen. Var då noga med att kontrollera hur ljuset faller innan du slår till så att du inte åker på några oväntade eller dyrköpta överraskningar. Om du däremot vill åt skuggeffekten är det viktigt att välja en ljuskälla i klarglas (inte opalglas) för att strålarna ska bli klara och tydliga.

Kategorier:

Kommentarer

 • Josefine skriver:

  Om man vill att det ska bli fint ljusspel från en lampa bör man även välja en glödlampa med klarglas. Lampor med mjölkigt glas gör ljuset med suddigt och det blir inga ljusspel.

 • Frida Ramstedt skriver:

  Tack Josefine för bra inspel, jag lägger till det!

 • Leah skriver:

  Tycker så mycket om dessa informativa inlägg!

 • Camilla skriver:

  Lustigt att du hade just den lampan som illustration då jag under en längre tid funderat över om den kunde vara något för mig men sedan landat i att skuggbilden är för jobbig. Såg den tänd i en lägenhet på bottenplan här i stan när jag var ute och gick.
  Som du säger hade det inte skadat med anda typer av produktfoton.

 • Veronica skriver:

  Vi älskar skuggspelet från vår lampa (modell stor av ovan bild). Men det är viktigt att tänka på hur det blir på plats och takhöjden kan påverka mycket! Vår hänger där det är ca 4 meters takhöjd och skuggorna blir då just dekorativa inte jobbiga. Vi har också självklart andra kompletterande ljuskällor för olika tillfällen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.