Annons

Stylingtips: Hur högt ska ljuskronan sitta?

Efter mitt inlägg om hur högt man bör hänga taklampor över bord fick jag följdfrågor om vilka riktmått som gäller för ljuskronor. Specifikt för Flos Sarfatti som är populär just nu. Men vet ni vad, Sarfattin är egentligen inte bäst lämpad att hänga ovanför ett köksbord. Varför? Därför att ljuskällorna är riktade uppåt. Det ljus som faller nedåt mot bordsskivan är bara så kallat bi-ljus, som dessutom får släpskuggor av lampans design. 
En ljuskrona av den här typen ger inte den bländfria, nedåtriktade ljuskägla som man vill ha från en funktionell belysning över ett köksbord för att man ska se ordentligt, kunna läsa morgontidningen eller göra läxor utan störande skuggspel. Den här är dessutom ganska skrymmande, både på höjden och bredden. 

Sarfattin kommer därför bäst till sin rätt som pampig dekorationsbelysning i rum med rejäl takhöjd, men kan funka som stämningsbelysning i en matsal man inte använder till vardags. Där har man ju sällan samma funktionskrav som vid ett köksbord. En ljuskrona bör då hänga något högre än vanliga matbordslampor för att inte störa sikten mellan middagsgästerna. Ungefär 75-80 cm från bordsskivan brukar vara ett bra riktmått. 

Man får känna sig fram eftersom det optimala måttet beror på vilken takhöjd man har, men över ett bord bör den inte sitta för högt så den känns som en takkrona eller för lågt så att den skymmer sikten när man sitter på en stol. Det är också viktigt att bordet är större (både på bredden och längden) än ljuskronans diameter så att inte möblemanget hamnar i visuell obalans. Hoppas att dessa tips kan vara till hjälp för er som frågat!
 
– Ljuskrona över bord: ca 75-80 cm upp från bordet 
– Ljuskrona i taket (som du vill kunna gå under): mist 200 cm upp från golvet
– Ljuskrona i en hall, minst 200 cm upp från golvet eller ca 30-40 cm ovanför dörrposten (för fri passage och svängradie för dörrbladet).

Kategorier:

Kommentarer

 • Lisa skriver:

  Tack för utförligt svar! Din kunskap och klokskap är verkligen inspirerande.

 • Jenny skriver:

  Du ger så bra och handfasta råd. En stor eloge till Dig för det. Jag tycker alltid att Din blogg höjer sig över mängden, var stolt, du är SÅ inspirerande.

 • Cilla skriver:

  Visst var det du som länkade till en fantastiskt tänkvärd video om en tjej som berättar om jordens resurser. Var hittar jag den filmen? Tack Cilla

 • Amanda skriver:

  Vart lär man sig såhär information???? Vill veta mer! ??

  • Trendenser skriver:

   Vad kul att du gillar det! Nu gör jag reklam för egen verksamhet – men jag har skrivit en inredningsbok som kommer ut om ett par månader. Gillar du detta kommer du att gilla den. Kram!

 • Amanda skriver:

  Åh, spännande! Ser fram emot det!

 • Jenny skriver:

  Och hur ska man tänka på kristallkronor? Ska dom sitta ”högt” som 75-80cm över bordet eller ”lågt” som i 50-55cm som du gick igenom i tidigare inlägg?
  Stort tack för en alltid lika bra blogg, keep up the fantastic work ??

 • Jenny skriver:

  Och hur ska man tänka på kristallkronor? Ska dom sitta högt som detta inlägg eller lägre som inlägget innan? Och om man har ljusstakar på bordet så blir det ibland kaka på kaka kan jag tycka.
  Tack för underbar blogg som alltid, keep up the fantastic work ??

  • Trendenser skriver:

   Det beror lite på lampans form och hur ljuskällan i den är riktad men 75-80 cm ovanför bordet är vad som brukar rekommenderas även för kristallkronor för att de inte ska skymma sikten – då mätt från dess lägsta punkt. Det är svårt att ge exakta råd utan att ha sett lampan eftersom det finns en bränningsrisk mot taket (man måste ta hänsyn till kristallkronans utformning så att ev levande ljus beroende på var de fäster och hur långa stearinljus man använder – inte kommer för nära taket).

 • Pia skriver:

  Och jag som haft min Sarfatti över matbord i snart 9 år. Har långt bord med 8 platser och tycker att den runda formen ger ett samlande intryck Mätte precis och den hänger lite högre än dina rekommendationer. Vi har stor öppen planlösning 65 kvm kök matplats vardagsrum kanske är därför det fungerar.
  Men håller med om att den gör sig allra bäst i rum med hög takhöjd och där den hänger fritt.
  Något som jag är intresserad av är tips på ljuslist längs taket då vi göra vill "höja" takhöjden har nog 2,40 och ganska så mörkt, int många fönster.

 • Frida skriver:

  Hej Pia! Om du har ett bord med 8 stolar gissar jag att du också har ett större matsalsbord och då är det helt rätt tänkt av dig att höja kronan för att få symmetri i möbleringen. Det här är ju bara riktmått, inte regler.
  Om du är på jakt efter en ljuslist som ska integreras i taket / inte synas utan bara ge effekt så skulle jag rekommendera Lightab men du måste kontakta dem då de inte har någon webbshop för sådana produkter men de säljer mycket till nyproduktioner https://lightab.se/ Hälsa från mig!

 • Monnah skriver:

  Intressant att du tar upp belysning! Det är just fel eller för lite belysning som jag oftast reagerar på som "omysighetsfaktor" hemma hos folk. Livet blir så mycket lättare på hemmaplan med rätt belysning, särskilt för någon som jag som blivit lite skumögd med åldern.

 • Kristin skriver:

  Tack för tips! Blir det inte lite crowded om man har lampan över bordet lägre när man också vill ha möjlighet att ställa vas med blommor eller levande ljus på bordet … eller funkar det ändå? Rådvill!

 • MP skriver:

  Hej!
  Skulle vilja fråga dig som expert en sak ang lampor.
  Vi bodde tidigare i hus med 5,30 i takhöjd och hade en Sarfatti (50-armars) som verkligen prydde sig plats.
  Flyttade i somras till nytt boende och tyvärr är takhöjden standard 2,40 vilket gör att jag känner att lampan är svårplacerad så den ligger fortfarande kvar i källaren.
  Jag skulle gärna vilja att den kom upp någonstans men vill inte att det ska kännas som att den är felplacerad och i vägen och tänkte därför kolla med dig om du har några tips?
  Tack för en kanonblogg med mycket handfasta tips och idéer!

 • MP skriver:

  Hej!
  Skulle vilja fråga dig som expert en sak ang lampor.
  Vi bodde tidigare i hus med 5,30 i takhöjd och hade en Sarfatti (50-armars) som verkligen prydde sig plats.
  Flyttade i somras till nytt boende och tyvärr är takhöjden standard 2,40 vilket gör att jag känner att lampan är svårplacerad så den ligger fortfarande kvar i källaren.
  Jag skulle gärna vilja att den kom upp någonstans men vill inte att det ska kännas som att den är felplacerad och i vägen och tänkte därför kolla med dig om du har några tips?
  Tack för en kanonblogg med mycket handfasta tips och idéer!

 • N55 skriver:

  Tack för denna kunniga text. Vi letar efter en ersättare till kristallkronan över matsalsbordet – ett av irritationsmomenten är just släpskuggan under kronan.
  På lampbutiken talar man sig varm för Sarfatti, och påstår att skuggan undertill inte är ett problem. I vilket fall som helst är indirekt ljus inte det vi är ute efter. Visserligen är takhöjden 3,50, men det känns som att vi kommer att reta oss på en felplacerad lampa som dessutom syns lite för ofta i ängsliga inredningsreportage.

 • Trendenser skriver:

  Tack snälla Jenny för dina peppande ord. Blev så glad! 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.