Annons

Hemnetgodis: Lötvägen 71

Jag har nog alltid varit inne på äldre hus, men ju mer jag läser på om byggmaterial och hur de påverkar inomhusmiljön, dagens krav på ventilation och inomhusluft desto mer intresserad blir jag av hus som konstruerats med ny teknik och kunskap. Det här huset, till salu på Lötvägen 71 i Åkersberga är byggt i massivt trä på en helt diffusionsöppen och ekologiskt isolerad stomme, fritt från plaster och kemikalier. Optimalt planerad efter väderstrecken med minimal åverkan på tomten.


Foto: lånade från Skandiamäklarna

Kategorier:

Kommentarer

 • Sandra skriver:

  Beror såklart på hur gammalt ett hus är. Detta huset är ju heller knappast representativt för nya hus.
  Plaster imregnerignar, asbest finns ju oftast i hus byggda i modern tid. Där pratar vi inte förra sekelskiftet.
  Detta hus du tittar på är ju ett innovativt hus. 99% av de nya husen som byggs idag har ju just plast o minrallull i sig. Inga naturliga o miljövänliga ämnen. Anledningen till att ventilationskraven finns är ju bla att dessa husen ska vara ”plasttäta” för att minska energiförlusterna. Det är ofta dessa husen som får mögelproblem o ventilation inte är erforderlig eller att fukt kommer in i konstruktionen o inte kan torka ut.
  Så det är lite missvisande att säga att nya hus skulle vara friskare än gamla.
  Det är just denna typen av hus du menar, de flesta nya är inte alls samma.
  Detta huset är nog få förunnat att kunna bygga. Tänk om hela befolkningen skulle gå på denna linjen? Vore toppen men vilka skulle ha råd?
  Skulle alla bygga nya ”superhus” och inte våga bo i gamla så vore det väl inte hållbart.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag vet inte var du läser in de slutsatserna av min text.
   Jag skriver bara att JAG har blivit mer intresserad av ny teknik och ny kunskap kring husbyggande.

 • Sandra skriver:

  Jag tolkade det som att du var intresserad av äldre hus fram till nu när du läst på om hur äldre husens byggmaterial påverkar inomhusmiljön samt att dagens ventilationstegler ger bättre inomhusluft. (Och länkar som bekräftar detta.)
  Jag tycker huset du visar är verkar jättebra. Vore bra om alla nya hus byggdes så men det som kallas dagens byggteknik o de flesta husen som byggs idag byggs inte alls på det sättet som huset i exemplet. Det är en innovativ byggteknik och jag hoppas vi får se mer sånt.
  Men byggbranschen som allt annat i samhället styrs av ekonomi. Husen som byggs idag bantas till billiga kartonghus för att fler ska kunna köpa dem.
  Jag ville bara belysa detta för man kan annars tolka det som att äldre hus är ett sämre val.
  Det finns riskkonstuktioner, eternitplattor, 70-tals impregnerade syllar, blåbetong mm. Är bra att vara påläst när man går på husvisning.
  Jag tycker bara att man överlag gör bäst för miljön genom att vårda de byggnader vi har och bygga nytt med innovativa tekniker såklart. Men 2020 byggs de flesta husen inte på ett mer miljömässigt sätt än att de är energieffektiva.
  Ursäkta om du kände dig misstolkad. Ville verkligen bara förtydliga att alla gamla hus inte är som de husen du länkar till o alla nya inte är som detta fina exemplet.

 • Hope skriver:

  I’m always impressed with the Scandinavian taste in contemporary designs. I’m glad i found this site.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.