Annons

Annons: Kaminskolan del 1

Inlägget är reklam för Elda

Vill du ha eldstad hemma? Det är inte så svårt att installera en som många tror om man bara gör sin planering i rätt ordning sparar man både tid och pengar (och frustration). I samarbete med Eldabutiken har jag därför skrivit ihop en Kaminskola i två delar som hjälper dig bena ut tankarna. Bra att läsa igenom innan du börjar fundera på vilken modell du gillar.

Här är nämligen fem faktorer som kan påverka vilken typ av eldstad som är bäst lämpad för din bostad!

1) Husets konstruktion
Var du kan placera en eldstad i just ditt hem och vilken modell som funkar bäst för er beror mycket på byggnadskonstruktionen, inte enbart på var du tycker att det vore fint att ställa den eller vad som vore snyggt mot inredningen. Några saker som är viktiga att tänka på är bland annat:

– Takets form?
 Var är det lämpligast att dra ett skorstensrör för att skorstenen ska hamna över nock? Är skorstenen närmare nock än 2,5m ska den vara högsta punkten på huset – annars är det 1 m över takbeläggning som gäller men då måste man noggrant beakta rekommenderad skorstenslängd så den blir tillräckligt lång (för att röken ska gå ut över taket med marginal). Skorstenens bästa placering mot takformen kan påverka eldstadens optimala placering i huset.


Obs! denna illustration är en grov uppskattning/exemplifiering för att förklara principen och är ej skalenlig. Be alltid en fackman bedöma din takkonstruktion!

– Bjälklagets bärighet?
Vilken tyngd håller golvet för? Klarar den av den modell av eldstad du tänkt dig eller behöver golvet förstärkas alternativt en annan modell väljas?  Täljstenskaminer är tunga, kakelugn likaså.

– Takstolarnas placering?
Kan det vara någon bärande takstol i vägen där man behöver såga hål för att dra en skorsten genom tak och eventuella våningsplan?

– Planlösningen?
Var har du bäst plats och mest sikt mot en eldstad? Tänk på att du behöver hålla ett säkerhetsavstånd med textilier, gardiner och stoppade möbler på ca 50 cm – 100 cm (minst) runtom eldstaden och att du kommer behöva göra plats för ett gnistskydd på golvet en bit ut från eldstaden.  Man brukar rekommendera ca 30 cm för att ha marginal för att glöd och aska inte ska hamna på intilliggande trägolv eller brännbart material.
2. Vägg eller hörn?
Beroende på möjlig placering exteriört kommer du också kunna sålla och välja installation interiört. Man skiljer vanligen på:

– Rakväggsinstallation
– Hörninstallation
– Rumsavdelande (dubbelsidig)


Lite beroende på ovan kommer olika typer av eldstäder att komma mer eller mindre till sin rätt. Det kan också vara viktigt att tänka på att eldstäder ofta blir olika varma på utsidan när man eldar i dem och därför kan behöva en sk. passageradie (vid central placering).

3. Storlek och effekt
Ju större eldstad du väljer desto större effekt kommer du att få och tvärtom. Beroende på hur många kvadratmeter ditt hus är och hur eldstaden är tänkt att användas (som huvudsaklig värmekälla eller trivselbrasa) är det viktigt att välja en eldstad som ger en effekt som passar för just ditt hus och dina behov. Annars är risken stor att ni kommer ”bo i en bastu”, speciellt när ni har många gäster hemma och vill tända en brasa. Eller att ni inte får den önskade uppvärmning av huset som ni behöver (värmen når inte alla rum)..

4. Eldstaden, stilepoken och husets arkitektur
Man får naturligtvis välja precis vilken eldstad man vill till sin bostad men om man vill göra en långsiktig investering är mitt råd att följa husets stilepok och arkitektur och installera en tidstypisk eller stilenlig kamin som harmoniserar med husets linjer snarare än med kortlivade trender.

5. Höjden på brännkammaren.
Att kunna se lågorna dansa är en del av trivselfaktorn och den stämningsfulla upplevelsen för många som drömmer om en egen eldstad. Men hur högt bör man då placera brännkammaren för att man ska kunna göra just det?  

– Vid en soffgrupp är en lägre placering oftast bäst, ca 40-50 cm från golvet.
– Om du vill kunna se elden från ett matbord är 60-70 cm från golvet mer lagom.

Tänk också på att sidoglas gör elden mer tredimensionell. Ett enkelsidigt glas ger en plattare upplevelse jämfört med om du installerar en eldstad som du kan se in i från fler än ett håll. 

Obs!
Du får inte börja någon installation innan du fått ett skriftligt startbesked från plan- och byggnadsnämnden. Normalt krävs inte bygglov för att installera en skorsten eller rökkanal. Däremot kan bygglov krävas om installationen innebär en mindre fasadändring, till exempel när rökkanalen dras utanpå fasaden.

Annat att tänka på

– Skorstenen blir oftast en större visuell del av eldstaden än man först förstår när man väljer mellan olika modeller. En skorsten kan markera framhäva kaminen och användas som detalj i interiören, eller smälta in och göras så kontrastlös som möjligt. Ibland kan det också bli bättre att ha olika färger på röret på olika våningsplan. Kanske svart nere och vitt uppe. Vill man en dag byta kan det vara bra att veta att det finns beklädnad man kan montera utanpå röret, som kan tillverkas i den färg eller det material man önskar.

– Vissa material är värmelagrande och kan förlänga uppvärmningseffekten från elden. Exempelvis kakelugnar och täljstensugnar.

– Storleken på insatsen påverkar hur stora vedklampar du kan elda med (och hur mycket arbete du måste lägga på att klyva och kapa dem i mindre bitar).  

– Oavsett vilken sorts trädslag du använder är det lämpligt att mellanlagra lite ved ett dygn i inomhustemperatur innan du eldar. Ett fint sätt att göra plats för veden inomhus är att mura in ett vedfack intill din kassett. Hur kan du göra plats för det hemma, i vardagsrummet eller i intilliggande varmförråd?

Mer information
– I Eldabutikerna och på deras hemsida finns en mängd olika eldstäder
– På Eldas hemsida och Eldas egen ”stilguide”
– På Eldas instagramkonto finns mer inspiration: @eldabutiken

Inlägget är ett reklamsamarbete med Eldabutiken

Kommentarer

 • Lovisa skriver:

  Bra info ????

 • Sarah skriver:

  Det här sparar jag för framtiden! Så många bra tips att tänka på!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.